Basa Céko

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Basa Česká/Basa Ceko (čeština)
Dituturaké ing: Cékia
Laladan: --
Cacahing penutur: 12 juta
Rangking: 73
Klasifikasi rumpun basa

 Basa Slavik
  Basa Slavik Kulon
   Basa Ceko-Slowakia
    Ceko

Status Resmi
Basa Resmi: Cékia
Diatur déning: ...
Kodhe Basa
ISO 639-1: cs
ISO 639-2(B): cze
ISO 639-2(T): ces
SIL: CZC

Basa Česká utawa Basa Céko (Čeština) iku basa sing klebu rumpun basa Slavik Kulon lan isih kerabat karo basa Slowakia, basa Polandia, basa Kasubia, lan basa Sorbia. Basa iki dituturaké déning kurang luwih 12 yuta jiwa panutur asli ing sebagéan gedhé Républik Ceko lan laladan saubengé.

Fonem Basa Česká[besut | besut sumber]

Ing ngisor iki representasi grafik saka fonem-fonem basa Ceska:

A, Á, B, C, Č, D, Ď, E, É, Ĕ, F, G, H, Ch, I, Í, J, K, L, M, N, Ň, O, Ó P, Q, R, Ř, S, Š, T, Ť, U, Ú, Ů, V, W, X, Y, Ý, Z, Ž

Fonologi[besut | besut sumber]

Basa Česká kaya basa Slavik liyané misuwur akèh nduwèni tembung-tembung sing katon ora ana vokalé kaya: zmrzl (beku, zmrzlina = es), ztvrdl, scvrnkl (rusak dadi cilik), lan čtvrthrst (kampung). Ananging mèmper karo basa Sangskreta, konsonan r, l, y dan v duwé fungsi minangka vokal. Amarga saka iku ana paribasan jroning basa Česká, "strč prst skrz krk" sing tegesé kira-kira "lebokna driji ing kerongkonganmu". Kanggo ngucapaké, aksara r nduwèni peran minangka vokal, diucapaké "er".

Wiktionary-logo.svg
Pirsani informasi ngenani Basa Céko ing KamusWiki.


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Basa_Céko&oldid=1052784"