Basa Rumania

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Basa Rumeni
limba română
Asal Rumeni, Moldavia, Serbia , Yunani, Bulgaria, Albania lan akèh nagara-nagara liyané
Laladan Éropah Wétan
Panyatur asli
28 juta (tanpa surya)
Status resmi
Basa resmi ing
Rumeni, Moldavia lan Serbia (Vojvodina)
Diatur déning Academia Română
Kodhe basa
ISO 639-1 ro
ISO 639-2 rum (B) / rou (T)
ISO 639-3

Basa Rumania utawa Limba Română, iku anak cabang paling wétan basa-basa Roman lan siji-sijiné cabang basa Latin sing diubengi déning basa-basa Slavia lan Hongaria.

Basa iki dituturaké d’ening luwih kurang 30 yuta wong sing kasebar ing Rumania, Moldova, Ukraina, Hongaria, Bulgaria nganti Serbia.

Basa-basa Rumania iki kap’erang sajeroning sawetara cabang ya iku :

  • Rumania baku (wewengkon Rumania lan Moldova
  • Istro-Rumania (dituturaké ing ujung Istria, Kroasia)
  • Macedo-Rumania (dituturaké ing kawasan Makedonia
  • Arumania (dituturaké ing kawasan lor Yunani)

Fonologi[besut | besut sumber]

Basa Rumania nduwèni pitu vokal mawa swara: a /a/, e /e/, i /i/, o /o/, u /u/, ă /ə/, â, î /ı/ lan siji ora mawa swara ("i" ing posisi pungkasan). Basa Rumania Kuna nduwèni vokal tanpa swara tambahan manèh ("u" ing posisi pungkasan), nanging saiki wis ora dianggo manèh. Banjur ana uga papat semivokal lan rongpuluh konsonan.

Abjad Rumania[besut | besut sumber]

A, a (a); Ă, ă (ă); â (â din a); B, b (be); C, c (ce); D, d (de); E, e (e); F, f (fe / ef); G, g (ghe / ge); H, h (ha / haş); I, i (i); Î, î (î din i); J, j (je); K, k (ka de la kilogram); L, l (le / el); M, m (me / em); N, n (ne / en); O, o (o); P, p (pe); R, r, (re / er); S, s (se / es); Ş, ş (şe); T, t (te); Ţ, ţ (ţe); U, u (u); V, v (ve); X, x (ics); Z, z (ze / zet).

Gugusan aksara[besut | besut sumber]

Aksara C lan G nduwèni cara pangucapan mligi yèn dikombinasi karo sawetara aksara liyan’e, mèmper karo basa Italia.

# Gugusan Uni Conto
1 ge, gi [j] mèmper karo [Jerman] lan [jinak]
2 ghe, ghi [g] mèmper karo [gagap] lan [gugup]
3 ce, ci [c] mèmper karo [catur]
4 che, chi [k] mèmper karo [kaktus]

Diftong[besut | besut sumber]

ea, ia, oa, ua ie ai, ăi, âi, ei, ii, oi, ui io au, ău, âu, eu, iu, ou

Triftong[besut | besut sumber]

ioa, eai, iau, eau

Fonem /h/[besut | besut sumber]

Basa Rumania minangka siji-sijiné basa Roman sing ngletarèkaké fonem /h/. Dhialèk Norman basa Prancis uga nglestarèkaké fonem /h/. Sajeroning akèh dhialèk basa Spanyol mliginé ing Amerika, /j/ dilafazaké minangka [h], nanging iki dudu kasus "palestarèn": fonem asliné ya iku /x/.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]