Basa Rumania

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Basa Rumania
limba română
Asal Rumania, Moldavia, Serbia , Yunani, Bulgaria, Albania lan akèh nagara-nagara liyané
Tlatah Éropah Wétan
Panyatur asli
28 juta (tanpa surya)
Status resmi
Basa resmi ing
Rumania, Moldavia lan Serbia (Vojvodina)
Diundhangaké déning Academia Română
Sandi basa
ISO 639-1 ro
ISO 639-2 rum (B) / rou (T)
ISO 639-3

Basa Rumania utawa Limba Română, iku anak cabang paling wétan basa-basa Roman lan siji-sijiné cabang basa Latin sing diubengi déning basa-basa Slavia lan Hongaria.

Basa iki dituturaké d’ening luwih kurang 30 yuta wong sing kasebar ing Rumania, Moldova, Ukraina, Hongaria, Bulgaria nganti Serbia.

Basa-basa Rumania iki kap’erang jroning sawetara cabang ya iku :

  • Rumania baku (wewengkon Rumania lan Moldova
  • Istro-Rumania (dituturaké ing ujung Istria, Kroasia)
  • Macedo-Rumania (dituturaké ing kawasan Makedonia
  • Arumania (dituturaké ing kawasan lor Yunani)

Fonologi[besut | besut sumber]

Basa Rumania nduwèni pitu vokal mawa swara: a /a/, e /e/, i /i/, o /o/, u /u/, ă /ə/, â, î /ı/ lan siji ora mawa swara ("i" ing posisi pungkasan). Basa Rumania Kuna nduwèni vokal tanpa swara tambahan manèh ("u" ing posisi pungkasan), nanging saiki wis ora dianggo manèh. Banjur ana uga papat semivokal lan rongpuluh konsonan.

Abjad Rumania[besut | besut sumber]

A, a (a); Ă, ă (ă); â (â din a); B, b (be); C, c (ce); D, d (de); E, e (e); F, f (fe / ef); G, g (ghe / ge); H, h (ha / haş); I, i (i); Î, î (î din i); J, j (je); K, k (ka de la kilogram); L, l (le / el); M, m (me / em); N, n (ne / en); O, o (o); P, p (pe); R, r, (re / er); S, s (se / es); Ş, ş (şe); T, t (te); Ţ, ţ (ţe); U, u (u); V, v (ve); X, x (ics); Z, z (ze / zet).

Gugusan aksara[besut | besut sumber]

Aksara C lan G nduwèni cara pangucapan mligi yèn dikombinasi karo sawetara aksara liyan’e, mèmper karo basa Italia.

# Gugusan Uni Conto
1 ge, gi [j] mèmper karo [Jerman] lan [jinak]
2 ghe, ghi [g] mèmper karo [gagap] lan [gugup]
3 ce, ci [c] mèmper karo [catur]
4 che, chi [k] mèmper karo [kaktus]

Diftong[besut | besut sumber]

ea, ia, oa, ua ie ai, ăi, âi, ei, ii, oi, ui io au, ău, âu, eu, iu, ou

Triftong[besut | besut sumber]

ioa, eai, iau, eau

Fonem /h/[besut | besut sumber]

Basa Rumania minangka siji-sijiné basa Roman sing ngletarèkaké fonem /h/. Dhialèk Norman basa Prancis uga nglestarèkaké fonem /h/. Jroning akèh dhialèk basa Spanyol utamané ing Amerika, /j/ dilafazaké minangka [h], nanging iki dudu kasus "palestarèn": fonem asliné ya iku /x/.

Deleng uga[besut | besut sumber]

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Basa_Rumania&oldid=1063357"