Masakan Walanda

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Sebuah lukisan objek oleh Pieter Claesz (1627).

Masakan Walanda kabéntuk ing kabiasaan mancing lan tani, kagolong penggarapan lahan kanggè ningkatakén panèn lan kéwan peliharaan, sèrta séjarah Walanda.

Sejarah[besut | besut sumber]

Ing tradisi, susunan panganan bangsa Walanda kapèrang saking roti lan iwak haring. Ing abad ke-18, kèntang (ingkang dipunbèta saking Pèru ing Èropa kaliyan Spanyol ing abad ke-16) ngeraih popularitas lan dados panganan pokok ing taun 1800.[1]

Miturut sejarah, masakan Walanda gadahi gegayutan raket kaliyan masakan Perancis utara lan tasih saged katingal ing restoran tradisional Walanda lan masakan ing laladan kidhul. Abad ke-15 masakan Haute wiwit tukul, ing umumipun kawates namung kangge kaum aristokrasi. Ananging ing abad ke-17 jinis hidangan punika ugi wonten kangge penduduk sugih, asring kaperang saking aneka ragam buah, keju, daging, anggur, lan kacang.

Ananging masakan nasional dados sanget terpuruk ing peralihan abad ke-20, menawi kedadosan kemiskinan ageng ing Walanda. wekdal pendidikan massal wiwit kasedia, katah bocah wadon ngirim ing jinis sekolah enggal, inggih punika Huishoudschool (sekolah rumah tangga), ing pundi wanita mudi dipunlatih kangge dadosaken pekerja rumah tangga,nyinaoni menawi masakan mirah lan hidangan sederhana menawi bagian utami saking kurikulum, lan biasanipun dipundasari ing hidangan tradisional Walanda, suatu proses ingkang secara alon-alon sampun kaubah.[2][3]

Masakan Laladan[besut | besut sumber]

Penyerat kuliner modern mbentenaken tiga wujud umum masakan laladan Walanda.[4]

Masakan Bagian Timur lan Utara[besut | besut sumber]

Sebuah Keju Edam kecil
Kue Zeeuwse bolus dengan mentega
Rebusan Waterzooi
Limburgish vlaai

Laladan-laladan ing utara lan timur Walanda, kadasta propinsi Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel lan Gerderland damel masakan timur laut Walanda.

Laladan kasebut inggih punika wewengkon ingkang paling rendah pendudukipun ing Walanda, ananging ing perkembangan ingkang rendah miturut sejarah. pungkasan abad ke-18, penepangan pertanian skala ageng ngartosaken menawi masakan Walanda ing umumipun dipuntepang amargi katah jinis daging. kirangipun pertanian dipunwontenakenperburuan lan peternakan, ananging hidangan ing laladan cerak pesisir Friesland, Groningen lan bagian Overijssel ingkang kawates kaliyan IJsselmeer ugi nyertaaken katah iwak.

pinten-pinten sosis garing tasih setunggal jinis kaliyan sosis metworst Walanda, saged dipuntemuaken ing sadaya wewengkon lan sangat dipunhargai amergi cita raosipun ingkang kiat. katah kota lan désa gadahi pinten-pintensosis punika piyambak. Laladan kasebut ugi ngasilaken sosis asap tradisional, (Gelderse) rookworst (sosis asap Walanda) inggih punika ingkang sampun misuhur. Sosis tradisional punika sampun diasapi ing inggil serpihan kayu lan dipunsajiken saksampune dipunrebus ing toya. Sosis punika ngandut katah lemak lan ngandut toya. Sosis ingkang langkung ageng asring dipunmadhang sami-sami stamppot, hutspot utawa zuurkool; ananging ingkang langkung alit asring dipunmasak dados jajanan.

pinten-pinten propinsi ugi punika tuan rumah kange pinten-pnten jinis kue lan pastri. benten kaliyan masakan Walanda selatan ingkang lembut lan lembap, kue-kue ing bagian timur laut umumipun gadahi tekstur keras lan dipunbumbuni kaliyan katah jahe utawa kaisi potongan alit daging. pinten-pinten macam Kruidkoek (kadasta Groninger koek), Fryske dúmkes lan panekuk alit ingkang lezat (kagolong spekdikken') dipunanggap khas.

ing ombenan beralkohol, wewengkon punika sampun misuhur amergi katah bir pahit (kadasta Beerenburg).

Masakan Bagian Barat[besut | besut sumber]

Propinsi Holland Utara, Holland Selatan, Zeeland, Utrecht lan wewengkon Gelderlandic ing Betuwe inggih punika laladan ing pundi masakan barat Walanda dipuntemuken. Laladan punika dipuntepang kaliyan katah produk susu, ingkang nyangkup keju terkemuka kadasta Keju Gouda, Keju Leiden (keju ingkang dipunbumbuni kaliyan jintan), Keju Edam (kabentuk bola alit) serta Leerdammer lan Beemster, ananging Zaanstreek ing cerak Walanda lor sampun musuhur amergi mayones lan mustarnipun.

Zeeland lan Holland kidhul ngasilaken katah mentega ingkang ngandut lemak susu ingkang langkung dipunbandingaken aneka warni mentega Éropah lan sanesipun. Produk saking proses damel mentega, inggih punika buttermilk (susu mentega) ugi dipunanggep khas saking laladan punika.

Makanan laut kadasta ikan haring (ing panganan mentah), kerang hijau, belut, tiram lan urang kasedia secara ombo lan khas ing laladan punika. Kibbeling, kapengker punika panganan lezat ing panggenan kaperang saking potongan alit iwak pethak, sampun dadosmakanan cepat saji nagara punika.

Kue-kue ing laladan punia sampun sangat pucat lan asring ngandut katah gendhis, menawi karamel, bubuk utawa butir.tuladhanipun oliebol (ing wujud modern) lan Zeeuwse bolus. Kue ugi dipunproduksi ing jumlah katah lan cenderung ngandut katah mentega serta dipunisi saking pinten-pinten jinis, sebagian besar almond.

Ombenan beralkohol tradisional laladan punika inggih punika bir lan Jenever. Alkohol tradisional Walanda, Advocaat, ombenan ingkang sugih lan lembut saking ndok, gendhis lan brendi, ugi asli wewengkon punika.

cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Wintle, Michael. Diet and Modernization in The Netherlands During the Nineteenth and Early Twentieth Centuries. in: Wilson, Thomas M. (ed.) (2006) . Food, Drink and Identity in Europe. Rodopi, Amsterdam. ISBN 90-420-2086-5. pp. 71.
  2. ^ De rijke Hollandse dis WereldExpat Magazine
  3. ^ Gastronomie: De Nederlandse keuken[pranala nonaktif]
  4. ^ Spierings, T. "Dutch Cuisine."
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Masakan_Walanda&oldid=1097421"