Olah-olahan Prancis

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Masakan Perancis)
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Masakan Prancis (Cuisine française) inggih punika jénis masakan ingkang asalipun saking nagari Prancis lan pintén-pintén nagari sanès ingkang angsal prabawa budaya Parancis.[1][2] Masakan Prancis ingkang sampun berevolusi sami kaliyan owahan sosial lan pulitik dipuntingal dados jénis kulinèr ingkang èlègan, penuh warni, kadang-kadang kedaerahanipun.[1] sanès punika ugi sampun ditepang kaenakan lan manawi golongan kulinèr ingkang rumit lan nantang kanggé dipunkuasai.[1]

Masakan Prancis punika aneka werni, lan kados sami variasi masakan Cina.[3] sak punika dipunsebapaken kaliyan kegemaran rakyat Prancis madhang masakan ingkang lezat sarta nyajiaken kaliyan cara ingkang narik.[3] Keragaman ini juga disebabkan olèh keadaan géografi dan iklim yang memengaruhi produksi pinten-pinten jinis bahan panganan, sarta ugi sajarah Prancis ingkang ndawa.[3] manawi sampun kaliyan nyinaoni masakan Prancis punika ugi mahami Prancis piyambak.[3] amargi keanekaragamanipun, masakan Prancis angsal pangaji-aji dados Warisan Budaya Dunia UNESCO ing tanggal 16 November 2010 ing Nairobi, Kenya.[4][5] sak punika disambut anget kaliyan Mahamantri François Fillon ingkang nyataaken manawi punika kawiwitan masakan suatu bangsa dipundadosaken warisan donya.[5]

Sajarah[besut | besut sumber]

Abad kaping 15 ngantos 19[besut | besut sumber]

Prancis gadhah sajarah kuliner ingkang ndawa.[6] ing abad kaping 15, Catherine de Medici saking Italia gantos ing Pranciskanggé nikahi Henry duc d’Orleans (bakal Raja Henry II), dengan membawa buku-buku masak Firenze yang berisi resep-resep masakan Italia.[3][6] ing punika Prancis dèrèng dipuntepang manawi tradisi kulineripun.[3] Catherine mbete ing ahli masak saking Italia lan nepangaken kathah jinis masakan, cara penyajian lan aturan kanggé nyiapaken makan ndalu ing Prancis.[3] ing taun-taun lan salajengipun[6] manawi makaten Prancis lan Italia sampun ngerembakaken tradisi kuliner ingkang beneten, nanging sajatosipun wiwit mula budaya kuliner Prancis kathah dipunprabawai saking mangsa mau.[3]

ing taun 1652, sebuah buku masak ingkang kawiwitan Prancis ingkag namanipun Le Cuisine François dipunserat déning koki ingkang sampun misuwur lan namanipun La Varenne.[7] Buku mau dados bukti manawi tradisi kuliner Prancis sampun dados pérangan ingkang wigati ing budaya masak lan makan malam ing Éropah.[7] Buku punika maringin penjelasan ngenai métodhe penyajian, kalebet cara damel roux, masakan ingkang kadamel saking campuran tepung lan mentega kanggé ngentelaken sup lan saus.[7] sadèrèngipun roux kapanggih, cara tiyang Prancis kanggé engentalken sup namung kaliyan nyampuraken kaliyan roti.[7]

Sampai kunjara Bastille dibobol ing taun 1789, sapérangan ageng rakyat Prancis inggih punika tani miskin ingkang ngonsumsi panganan wujud palawija.[6] ing abad-abad salajengipun, kaum bangsawan dados sangsaya kiat, ingkang berimbas ing ngerembakake panganan ingkang gadhah mutu dados perlambang status sosial.[6] Pada abad kaping 19, Haute cuisine atau Grande cuisine (Masakan Haute) wiwit kadamel lan dipunsajiaken ing griya-griya bangsawan namung mayoritas masarakat taksih miskin lan menderita kekurangan makanan.[6] Chef master Marie-Antoine Carême ingkang nyiptaaken métodhe kuliner Haute berkontribusi ing memopulerkan toque, topi inggil ingkang warninipun putih ingkang dipunengge sami seragam chef ngantos sapunika.

Abad ke-20[besut | besut sumber]

Au Bistro ("Di Bistro"), lukisan karya Jean Béraud.

Masakan Prancis ngalami owahan ageng ing ngerembag pesat lan dipuntepang manawi cara penyajianipun ingkang rumit lan seksama.[6] katukulan masakan énggal (nouvelle cuisine) dipunwiwiti ing taun 1970-an menggeser kepopuleran masakan klasik ingkang rumit.[6] titikan kas masakan énggal inggih punika ngginakaken saus krim lan berfokus ing rasa ingkang murni tanpa ngginakaken kathah bahan masakan.[6] Métodhe punika ngaruhi masakan Prancis ngantos sapunika ingkang saged dipuntingal kaliyan cara penyajian ingkang langkung fleksibel lan kathah bereksperimen kaliyan citarasa non tradhisional.[6]

Masakan Prancis moderen kawiwitan saking mangsa Perang Dunia I.[6] Sistem transportasi ingkamg saé punika paruh kawiwitan ing ke-20 ndhèrèk memopulerkan kalih jinis kuliner kelas inggil lan daerah ingkang sadèrèngipun kapisah.[6] Pasca Perang Dunia II, indhustri pariwisata mgerembag pesat lan nyebapaken masakan-masakan mliginipun sampun dinikmati warga kaliyan rega ingkang kajangkau..[6]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c An Introduction to French Food and French Cooking, frenchfood.about.com. Diakses 12 Novèmber 2012.
  2. Encyclopedia Americana, Volume 12. Grolier Incorporated. 1995. kk. 59–61. ISBN 0-7172-0126-0. 
  3. a b c d e f g h Culture of French Food, france-property-and-information.com. Diaksès nalika 12 Novèmber 2012.
  4. UNESCO Nyatakan Tarian Flamenco Spanyol, Masakan Prancis Warisan Kekayaan Dunia, voanews. Diakses 12 Novèmber 2012.
  5. a b Unesco Hails French Food, Oil Wrestling and Flamenco, nytimes. Diakses 12 Novèmber 2012.
  6. a b c d e f g h i j k l m History of French Food, frenchfood.about.com. Diakses 12 Novèmber 2012.
  7. a b c d A Short History of French Cuisine, preferredconsumer.com. Diaksès nalika 12 Novèmber 20120.