Olahan Itali

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Masakan Italia)
Memanggang pizza, Napoli

Masakan Italia (Cucina italiana) inggih punika jénis kulinèr ingkang ngèrémbag ing Italia.[1] Variasi masakan Italia aneka warni adedasar laladanipun saben, ingkang bentang wiwit saking bagian Pegunungan Alpen ngantosi kawasan Mediterania ing iklim subtropis.[1] kangge tiyang katah ing sadaya donyo, masakan Italia ingkang umum dipuntepang inggih punika pizza, spaghetti, ravioli, lasagna, Parmigiano-Reggiano, lan minestrone.[1]

Sejarah lan Kontribusi[besut | besut sumber]

Wiwitipun kuliner Italia asalipun saking prabawa kuliner Yunani Kino, Wetan Tengah lan Romawi. Bangsa Romawi ingkang nikmati panganan sekeco lan kwalitasipun katah ngadopsi masakan-masakan saking nagara jajahanipun, tuladhane ginaakenrempah-rempah lan saus asam manis ing masakan daging kéwan buruan asalipun saking Timur Tengah. Selama abad-abad, kuliner Italia sampun gayuh ing tahap panyampurnaan. ing taun 1533, menawi Catherine de Medicci nikahi bangsawan Perancis bakal Raja Henry II, punika merdamelaken ahli masak Italia ing istana Perancis lan nepangaken resep pembuatan kue-kue, bahan krim, cara-cara masak daging, lan inten-pinten jinis sayuran kadasta artichoke, brokoli, lan polong. sebab Italia punika nandai dipunwiwiti Haute cuisine ("masakan haute") ing Perancis.

Aktivitas Mangan[besut | besut sumber]

Antipasto, makanan pembuka.

Sarapan injing dinten warga Italia dipunsajiaken kaliyan ngantos sederhana, inggih punika kopi susu panas kaliyan roti ingkang dipunoles selai utawi cekap secangkir kopi kemawon.

Mangan siang punika wekdal mangan ingkang utami ing biasane dipunwiwiti kaliyan antipasto ("appetizer") utawi panganan pambuka ingkang biasanipun arupa iwak tuna, jamur ingkang dipunasinaken, pimiento, zaitun ce,eng, prosciutto, lobak lan iwak teri. panganan utamunipun saged arupa iwak utawa daging kadasta iwak kod, daging sapi muda panggang, daging babi asin, atau daging panggang yang dipunsertai sayuran lan salad. ing wanci mangan ndalu bisanipun dipunsajiaken kue-kue lagi utawa keju kaliyan buah-buahan lan ombenan caffè espresso. Saksampunipun madhang ndalu tiyang Italia biasanya ugi nikmati aktivitas mangan ngantos ndalu, ananging kaliyan menu ingkang enteng kadasta sup, kombinasi sego lan sayur-sayuran, omelet utawa daging asrep. Sajian sampingan sanes bisanipun arupa keju lan buah-buahan.

Masakan laladan[besut | besut sumber]

Masakan Italia punika variasi adedasar laladanipun ingpundhi saben kota lan désa gadahi teknik masak serta resep ingkang benten-benten.[2]

Nagara Italia punika atus-ratusan taun kaperang saking negeri-negeri alit ingkang kaperang piyambak pramila sadaya punika namung nikmati masakan khas laladan punika sowang-sowang.[3] ing taun 1861, punika italia dipundetunggaleken, saben laladan miwit nepang masakan khas saking laladan sanes, ananging titikan khasipun tasih ajeg dipungatosaken.[4] ngantos sapunika, tiyang Italia derek prinsip sederhana ing masak, inggih punika namung ginaaken bahan segar lan dipunsediani ing musimipun.[3] 6 Nopember 2012 Mereka ugi boten ngimpor katah produk namung ginaaken bahan lokal.[3]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c Encyclopedia Americana, Volume 11. Grolier Incorporated. 1995. kk. 551–552. ISBN 0-7172-0126-0. 
  2. ^ (en)Italian Regional Cuisines, about.com. Diakses 6 Nopember 2012.
  3. ^ a b c (en)Italy's Food & Drink - the History of Italian Cooking, indigo guide. Diakses ing 06 Nopember 2012.
  4. ^ (en)Regional Italian Cuisine, rustico-cooking. Diakses pada .
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Olahan_Itali&oldid=1081630"