Olahan Itali

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Masakan Italia)
Memanggang pizza, Napoli

Masakan Italia (Cucina italiana) inggih punika jénis kulinèr ingkang ngèrémbag ing Italia.[1] Variasi masakan Italia aneka warni adhedhasar laladanipun saben, ingkang bentang wiwit saking pérangan Pegunungan Alpen ngantosi kawasan Mediterania ing iklim subtropis.[1] kanggé tiyang kathah ing sadaya donyo, masakan Italia ingkang umum dipuntepang inggih punika pizza, spaghetti, ravioli, lasagna, Parmigiano-Reggiano, lan minestrone.[1]

Sajarah lan Kontribusi[besut | besut sumber]

Wiwitipun kuliner Italia asalipun saking prabawa kuliner Yunani Kino, Wétan Tengah lan Romawi. Bangsa Romawi ingkang nikmati panganan sekeco lan kwalitasipun kathah ngadopsi masakan-masakan saking nagara jajahanipun, tuladhané ngginakakenrempah-rempah lan saus asam manis ing masakan daging kéwan buruan asalipun saking Timur Tengah. Selama abad-abad, kuliner Italia sampun gayuh ing tahap panyampurnaan. ing taun 1533, manawi Catherine de Medicci nikahi bangsawan Perancis bakal Raja Henry II, punika merdamelaken ahli masak Italia ing pura Perancis lan nepangaken resep pembuatan kue-kue, bahan krim, cara-cara masak daging, lan inten-pinten jinis sayuran kados ta artichoke, brokoli, lan polong. sebab Italia punika nandai dipunwiwiti Haute cuisine ("masakan haute") ing Perancis.

Aktivitas Mangan[besut | besut sumber]

Antipasto, makanan pembuka.

Sarapan injing dinten warga Italia dipunsajiaken kaliyan ngantos prasaja, inggih punika kopi susu panas kaliyan roti ingkang dipunoles selai utawi cekap secangkir kopi kemawon.

Mangan siyang punika wekdal mangan ingkang utami ing racaké dipunwiwiti kaliyan antipasto ("appetizer") utawi panganan pambuka ingkang limrahipun arupa iwak tuna, jamur ingkang dipunasinaken, pimiento, zaitun ce,eng, prosciutto, lobak lan iwak teri. panganan utamunipun saged arupa iwak utawa daging kados ta iwak kod, daging sapi mudha panggang, daging babi asin, atau daging panggang yang dipunsertai sayuran lan salad. ing wanci mangan ndalu bisanipun dipunsajiaken kue-kue lagi utawa keju kaliyan woh-wohan lan ombenan caffè espresso. Saksampunipun madhang ndalu tiyang Italia biasanya ugi nikmati aktivitas mangan ngantos ndalu, ananging kaliyan menu ingkang enteng kados ta sup, kombinasi sego lan sayur-sayuran, omelet utawa daging asrep. Sajian sampingan sanès bisanipun arupa keju lan woh-wohan.

Masakan laladan[besut | besut sumber]

Masakan Italia punika variasi adhedhasar laladanipun ingpundhi saben kutha lan désa gadhah teknik masak sarta resep ingkang bènten-bènten.[2]

Nagara Italia punika atus-ratusan taun kapérang saking nagari-nagari alit ingkang kapérang piyambak pramila sadaya punika namung nikmati masakan khas laladan punika sowang-sowang.[3] ing taun 1861, punika italia dipundetunggaleken, saben laladan miwit nepang masakan khas saking laladan sanès, ananging titikan khasipun taksih ajeg dipun-gantos.[4] ngantos sapunika, tiyang Italia derek prinsip prasaja ing masak, inggih punika namung ngginakaken bahan segar lan dipunsediani ing musimipun.[3] 6 Novèmber 2012 Mereka ugi boten ngimpor kathah produk namung ngginakaken bahan lokal.[3]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c Encyclopedia Americana, Volume 11. Grolier Incorporated. 1995. kk. 551–552. ISBN 0-7172-0126-0. 
  2. ^ Italian Regional Cuisines, about.com. Diakses 6 Novèmber 2012.
  3. ^ a b c Italy's Food & Drink - the History of Italian Cooking, indigo guide. Diakses ing 06 Novèmber 2012.
  4. ^ Regional Italian Cuisine, rustico-cooking. Diaksès nalika.