Bastille

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gambar Bastille kang diterbitake taun 1896.

Bastille ya iku salah sawijiné bètèng ing Paris, luwih misuwur minangka Bastille Saint-Antoine. Paedahé wigati banget nalika ana perang sadulur ing Perancis lan asring digunakaké minangka kunjara karajan déning raja-raja ing Perancis. Naté dikebaki akèh wong nalika 14 Juli 1789, nalika Revolusi Perancis, Sawisé iku dadi simbol utawa pratanda kang wigati kanggo obahan Republikan Perancis, lan diganti kanthi Place de la Bastile (Pura Bastille). Bastille dibangun minangka bètèng pertahanan sisih wétan timur kutha Paris saking ancaman serangan Inggris ing Perang Satus Taun. Pembangunanné diwiwiti taun 1357, nanging konstruksi kang utama nembé kaleksanan taun 1370 lansakterusé, diterusake nggawé bètèng kang kokoh lan 8 menara kang nglindungi gerbang strategis tumuju Porte Saint-Antoine ing sisih wétan Paris. Désain inovatif kabukten merbawani gayutan Perancis lan Inggris lan asring ditiru. Bastile digambarake kanthi apik ing sujarah konflik Perancis, kalebu pergolakan melawan serangan mungsuh saka Burgundi lan Armagnaks ing abad 15, lan Perang-perang Agama ing abad 16. Benteng iki didadèkaké kunjara krajan ing taun 1417; paedah iki drembakakaken kaping pisan ing prabawa Inggris ing taun 1420 lan 1430, lan ing pamarintahané Louis.

Sajarah[besut | besut sumber]

Abad 14[besut | besut sumber]

Historical reconstruction showing the moat below the walls of Paris (l), the Bastille and the Porte Saint-Antoine (r) in 1420