Kul

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kubis
Cabbage and cross section on white.jpg
"Kubis bunder"/krop kubis lan irisan
Species Brassica oleracea
Cultivar group Kelompok Capitata
Origin pasisir Laut Tengah bagean wétan, abad kapisan ing Masehi
Cultivar group members Lihat teks

Kul uga diarani kubis, kobis, kobis bunder. Kul duwé jeneng latin Brassica oleracea L.[1] Tanduran iki kalebu kalompok Capitata.[1] Kul dimanfaatké godhongé kanggo sayuran. Godhong kul kasusun urut mbentuk bunderan utawa bunderan kan trepes.[1] Bunderan iki diarani krop, kop utawa kepala déné capitata tegesé berkepala.[1] Kul asalé saka Éropah Selatan lan Éropah Barat.[1] Kol dianggep asil saka pemuliaan kubis liar B. oleracea var. sylvestris.[1]

Jeneng kubis dijupuk saka basa Perancis, chou cabus kang tegese kubis kepala.[1] Kol dikenalké wong Éropah kang manggon ing Hindia-Walanda. Jeneng kul dijupuk saka basa Walanda kool.[1]

Sauerkraut[besut | besut sumber]

Sauerkraut ya iku kol asam.[1] Panganan iki kalebu panganan khas Jerman kang bahan dhasaré digawé saka kul.[1] Sauerkaut digawé saka kul kang diiris alus lan difermentasi karo baktéri asam laktat kang kabentuk nalika gula ing sayuran diferméntasi.[1]

Kena ing Guna[besut | besut sumber]

Kul duwé khasiat kanggo kaséhatan.[2] Kul bisa kanggo tamba lelara kulit, tatu utawa nyeri ing kulit amarga dicokot srangga utawa kebakar, jerawat, pecah kulit, bisul, infeksi, lan aboh.[2] Mangan kul mentah kang cacahé 25-30 gram kanggo lalapan utawa digodhog bisa kanggo njaga kaséhatan awak.[2] Kul ngandhut zat aktif kaya ta sulforafan lan histidine.[2] Zat iki bisa ngalang-alangi thukulé tumor, ncegah kanker lan rektun, detoksikasi senyawa kimia kang mbebayani, kaya ta kobalt, nikel, tembaga kang luwih ing awak, lan ngundhakaké daya tahan awak kanggo nglawan kanker.[2] Kol uga ngandhut asam amino lan sulfur kang duwé khasiat kanggo ngurangi kolésterol, nenangaké saraf, lan ngundhakaké ènergi.[2]

Cthetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k today.co.id(dipunundhuh tanggal 6 Juni 2011)
  2. ^ a b c d e f cangkruk.com(dipunundhuh tanggal 6 Juni 2011)