Kenthang gorèng

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
French fries
French fries on a paper plate
Jeneng liyanéChips, finger chips, fries, frites, hot chips, steak fries, potato wedges, wedges
AjanganSide dish or snack, rarely as a main dish
Panggonan asalBelgium or France (disputed)
Hawa ajanganHot
Woworan pokok
VariasiCurly fries, shoestring fries, steak fries, sweet potato fries, Chili cheese fries, poutine
Katerangan liyanéOften served with salt and a side of ketchup, mayonnaise, vinegar, barbecue sauce, or other sauce
Buku masakan: French fries  Médhia: French fries

Kenthang gorèng Perancis, utawa mung sinebut kentang gorèng ( Amérika Lor Inggris ), kripik ( Inggris lan Persemakmuran Inggris, Hiberno-Inggris ),[1] Kripik driji ( India India ), utawa kenthang goreng Prancis, batonnet utawa allumette -rajangan jero kentang goreng .

kenthang goreng

Kenthang gorèng disuguhake panas, empuk utawa garing, lan umume didhahar minangka bagian saka nedha awan utawa nedha bengi utawa minangka panganan cemilan, lan umume katon ing menu mangan, restoran cepet saji, restoran, lan warung. Biasane rasane asin lan, gumantung saka negara, bisa uga ditawani karo saos tomat, cuka, mayonis, saus lombok, utawa panganan lokal liyane. Goreng bisa ing suhu paling ndhuwur lan gunggung akeh banget, kaya ing pasugatan poutine utawa keju chili goreng . Kripik bisa digawé saka kentang manis tinimbang kentang biasane. Varian panggang, kripik oven, nggunakake lenga sing kurang utawa ora ana lenga.[2] Panganan sing cepet banget nyajekake yaiku iwak lan Kripik.

Nyepakake[besut | besut sumber]

kenthang ing piring

Pasugatan iki disiapake kanthi nge rajang kentang pisanan (dionceki utawa ora usah), banjur dikumbah, utawa banjur dikun ing banyu adhem supaya bisa resik.[3][4] Banjur bisa digoreng ing siji utawa rong tahap. Juru masak umume sarujuk manawa teknik mandele loro ngasilake asil sing luwih apik.[5][6] Kentang seger metu saka lemah bisa duwe kandungan banyu sing dhuwur banget, sing nyebabake cepet mlempem - dadi pilihan kanggo wong-wong sing wis disimpen.[7]

Ing metode rong tahap utawa rong kamar, goreng wiwitan, sing kadhangkala disebut blonching, ana ing lenga panas (udakara 160   °C / 320   °F) kanggo masak sedhela. Langkah iki bisa ditindakake luwih dhisik.[3] Banjur, dheweke luwih cepet digoreng lenga panas banget (190   °C / 375   °F) kanggo garing njaba. Banjur dilebokake ing lodhong u

utawa ing kain kanggo dibumboni, asin, lan disuguhake. Wektu sipaast saka rong goreng gumantung saka ukuran kentang. Contone, kanggo 2-3   bolongan mm, awiwitan ama butuh udakara 3 menit, lan adus kapindho mung mbutuhake sawetara detik. Siji bisa masak kentang goreng nganggo sawetara tekni Lengaasi goreng jero ing panganan panas, lenga sing umume. Frigar vakum cocog kanggo ngolah kentang kualitas rendah kanthi tingkat gula sing luwih dhuwur tinimbang normal, amarga asring diproses ing musim semi lan awal musim panas sadurunge kentang saka panen anyar kasedhiya. Ing Inggris, panci chip minangka pan masak sisih jero sing digunakake kanggo nggoreng jero. Panca cip dijenengi kanggo nggunakake tradisional ing Kripik goreng.

Umume kentang goreng diprodhuksi saka kentang beku sing wis ora ana utawa paling sithik banyu garing ing industri.[8] Umume ranté sing adol kentang goreng sing seger nggunakake macem-macem kentang kentang Idaho Russet Burbank. Wis dadi standar kanggo kentang goreng ing Amerika Serikat.[7] Lenga umume kanggo nggawe goreng yaiku minyak nabati . Ing jaman biyen, suet daging sapi disaranake luwih unggul,[3] kanthi nyortir minangka alternatif. Ing kasunyatan, McDonald digunakake dicampur saka 93% daging sapi tallow lan 7% lenga cottonseed nganti 1990, nalika padha diuripake kanggo lenga sayur-sayuran karo daging sapi dibumboni.[9][10] Miwiti ing taun 1960-an, restoran panganan cepet liyane wis nggunakake kentang goreng sing beku.

Kapustakan[besut | besut sumber]

  1. "chip: definition of chip in Oxford dictionary (British English)". Oxforddictionaries.com. 12 September 2013. Retrieved 16 September 2013.
  2. "Chunky oven chips". BBC Good Food. BBC. Retrieved 7 March 2016.
  3. a b c Saint-Ange, Evelyn and Aratow, Paul (translator) (2005) [1927]. La Bonne Cuisine de Madame E. Saint-Ange: The Essential Companion for Authentic French Cooking. Larousse, translation Ten Speed Press. p. 553. ISBN 978-1-58008-605-9.CS1 maint: multiple names: authors list (link)
  4. Fannie Farmer, The Boston Cooking-School Cook Book, 1896, s.v.
  5. Blumenthal, Heston (17 April 2012). "How to cook perfect spuds". the age. Retrieved 12 October 2012.
  6. Bocuse, Paul (10 December 1998). La Cuisine du marché (in French). Paris: Flammarion. ISBN 978-2-08-202518-8.CS1 dandani: Basa ora kaweruhan (link)
  7. a b "Russet Burbank". idahopotato.com. Retrieved 9 January 2018.
  8. "The Making of French Fries". thespruce.com. Retrieved 8 December 2017.
  9. Schlosser, Eric (2001). Fast Food Nation: The Dark Side of All-American Meal. Houghton Mifflin. ISBN 0-395-97789-4
  10. Grace, Francie (5 June 2002). "McDonald's Settles Beef Over Fries". CBS News. Retrieved 4 May 2011.