Sambel kacang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Sambel kacang
Pecel Solo.JPG
Peanut sauce with vegetables in pecel
Buku masakan: Sambel kacang  Médhia: Sambel kacang

Saus kacang, saos sate, bumbu kacang, sambal kacang, utawa pecel yaiku saos Indonesia digawé saka kacang panggang utawa goreng kang digiling, umume digunakaké ing masakan ing saindenging jagad.[1]

Saus kacang digunakaké karo pitik, daging lan sayuran, nambah rasa daging panggang, kaya ta sate,[2] diwutahaké sayuran minangka klambi salad kaya ta ing gado-gado, utawa kanggo saus celup .

Bahan-bahan[besut | besut sumber]

Bahan utama yaiku kacang panggang kang wis digiling, kang bisa digunakaké minangka mentega kacang minangka sulih.[3] Ana pirang-pirang resep kanggo nggawé saos kacang kang ana, nyebabaké macem-macem rasa, tekstur lan konsistensi. Resep khas biasané ngemot kacang panggang utawa butter kacang (mulus utawa renyah), santen, kecap, asam jawa, lengkuas, bawang putih, lan rempah-rempah (kaya ta wiji ketumbar utawa cumin ).[1] Bahan-bahan liyané kang bisa dimupangataké yaiku mrica cabai, gula, bawang goreng, lan serai . Tekstur lan konsistensi (lancip utawa kandel) saus kacang cocog karo jumlah banyu kang dicampur.

Satays umume disajik nganggo saus kacang, mula asring diarani "saos sate".

Referensi[besut | besut sumber]

  1. a b "Indonesian-Spiced Peanut Sauce". Food & Wine (ing basa Inggris). Dibukak ing 2020-04-13.
  2. Doak, Robin S. (2004). Indonesia (ing basa Inggris). Capstone. ISBN 978-0-7565-0582-0.
  3. Robertson, Robin (2006-02-21). Peanut Butter Planet: Around the World in 80 Recipes, from Starters to Main Dishes to Desserts (ing basa Inggris). Rodale. ISBN 978-1-57954-963-3.