Saos celupan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Dip
Meat fondue.jpg
A fondue bourguignonne
Jeneng liyanéDipping sauce
JinisCondiment
Buku masakan: Dip  Médhia: Dip

Saos celupan utawa saos cocolan ya kuwi bumbu umum kanggo akéh jinis pangan. Iki digunakaké kanggo nambah rasa utawa tekstur ing panganan, kaya ta roti pita, pangsit, krupuk, janganan mentahan, woh-wohan, panganan laut, potongan daging lan keju, Kripik kentang, Kripik tortilla, falafel, lan sok-sok malah wutuh roti lapis ing kasus au jus. Ora kaya saos liyané, tinimbang ngetrapaké saus menyang panganan, panganan biasané dilebokaké, dicelup, utawa ditambah menyang saus sing dicelup (mula jenenge).

Celupan umumé digunakaké kanggo panganan nyamikan, pembuka roti, lan jinis panganan liyané. Titikan adhedhasar krim sing ora nguntungke, crème fraîche, susu, yogurt, mayonis, keju lembut, utawa kacang buncis minangka tumpukan duoeuvres american lan luwih tipis tinimbang nyebar sing bisa digawé kanggo nggawé dicelup.[1] Alton Brown nuduhaké manawa dicelup adhedhasar adhedhasar kemampuan kanggo "njaga kontak karo mekanisme transportasi dheweke luwih saka telung karpet putih".[2]

Celupan ing macem-macem bentuk dipangan ing saindenging jagad lan wong wis nggunakaké saos kanggo dicelupaké kurang luwih wis ewon taun.[3]

Macem-macem chutney
Salsa ijo lan abang
Saos celupan bayam lan artichoke nganggo kripik tortilla
Sosis tartar asring disuguhaké panganan laut sing digoreng.
Tzatziki

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. Rombauer, Irma S.; Becker, Marion Rombauer & Becker, Ethan (1997) [1931]. The Joy of Cooking. Illustrated by Laura Hartman Maestro (Rev. ed.). New York: Scribner. pp. 145–146. ISBN 0-684-81870-1.
  2. "Dip Madness". Good Eats. Season 6. Episode 9. Food Network.
  3. The Oxford Companion to American Food and Drink. p. 145.