Pangsit

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Pangsit
Wonton 1.JPG
Pangsit Urang ala Kanton
Cina Padatan 1. 餛飩 (Mandarin)
2. 雲吞 (basa Kanton)
3. 抄手
Cina Prasaja 1. 馄饨 (Mandarin)
2. 云吞 (basa Kanton)
3. 抄手
Werdi literal 2. meneguk mega
Pangsit gorèng

Pangsit iku panganan arupa daging cincang sing dibungkus nganggo lembaran kulit saka bahan glepung trigu.[1]

Étimologi lan asal-usul[besut | besut sumber]

Ing Xiamen (Fujian) lan saindhengé, sarta Taiwan, panganan iki diarani 扁食 (biǎn shí) utawa pian sit ing basa Hokkien. Ing Fujian, panganan sajinis nanging ukurané luwih cilik diarani 扁肉燕 (pinyin: biǎn ròu yàn). Isiné campuran daging babi lan pohung.

Ing sapérangan gedhé donya, panganan iki diarani wonton. Tembung wonton (雲呑) iku asalé saka basa Kanton. Ing basa Mandarin, panganan iki diarani 餛飩 (pinyin: húntun).

Kulit pangsit[besut | besut sumber]

Kulit pangsit ya iku kulit saka bahan tepung terigu dicampur banyu karo bahan liya, diwangun dadi lembaran tipis lan elastis, saéngga bisa kanggo mbungkus.[2]

Rahasia Kulit Pangsit[besut | besut sumber]

Rahasia kulit pangsit ana ing panganggo tepung trigu kang bener, ya iku glepung trigu kang proteine dhuwur. Nalika diolah, campur glepung trigu karo banyu lan uyah lan kudu diuleni nganti kalis, artine ora kraket ing tangan. Nalika arep nggawé kulit pangsit godhog, tambah kuninge endhog saéngga kulite alus. Giling adonan nganti tipis ing dhuwur méja marmer, utawa ing dhuwur saklembar plastik kang wis ditaburi tepung supaya ora kraket. Nalika durung arep dinggo, tutup kulit pangsit nganggo serbet lembab supaya ora garing ,sebab kulit pangsit sing garing kering luwih rapuh lan gampang suwek.[1]

Cara nggawé isi pangsit[besut | besut sumber]

  • Minyak dipanaske ing wajan nganggo geni sedheng, bawang putih lan jahe dioseng, tekan wangi. Daging pitik lan urang dilebokake, dikudhek tekan mateng. Bumbu dilebokake kanggo isi, dikudhek nganti rata, terakhir lebokake irisan daun bawang lan cuwèran tepung sagu lan dikudhek.
  • Kulit pangsit diselehake ing telenan (papan kayu) kang wis ditawuri terigu ben ora kraket ing kulit pangsit. Selehake 1 sdt adonan isi ing tengah kulit pangsit. Olesi pinggiran kulit pangsit nganggo banyu ben ora gampang kraket, gawa ing pérangan tengah, katupke lan ditenet nganggo driji tangan.
  • Minyak dipanaske, pangsit digoreng tekan mateng lan warnané semu coklat.[3]

Pangsit ing Jerman[besut | besut sumber]

Pangsit dadi panganan favorit ing Jerman. Ing Jerman Kulon lan Jerman Lor, pangsit diarani Klösse, lan ing Jerman Wétan lan Kidul diarani Knödel. Pangsit paling asring diwangun dadi bal, banjur dogodhog utawa dikukus ing banyu uyah. Ing Jerman, ana pangsit kang didakekake kanggo panganan utama, ana kang digawé sop, dadi lawuh, utawa legi dadi segeran sawisé mangan. Ana uga pangsit kang diisi nganggo roti kubus, buah, utawa daging.[4]

Kelompok usaha kang mbutuhke kulit pangsit[besut | besut sumber]

  • Bakul risol, lumpia, martabak, utawa bakul gorengan saben dina butuh kulit kanggo mbungkus panganane.
  • Bakul siomay Bandung nganggo manéka ukuran kulit pangsit sesuai karo jinis siomay. Uga bakul batagor nganggo kulit kanggo mbungkus adonan mau.
  • Bakul molen utawa gedhang asring nganggo kulit kanggo bungkus gedhang.[5]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b www.resepkita.com Pangsit(diaksés tanggal 28 Juli 2011)
  2. ^ [1] Pangsit(diaksés tanggal 29 Juli 2011)
  3. ^ www.melroseflowers.com Pangsit(diaksés tanggal 28 Juli 2011)
  4. ^ www.germanfoodguide.com Pangsit(diaksés tanggal 28 Juli 2011)
  5. ^ [2] Pangsit(diaksés tanggal 29 Juli 2011)