Maroko

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Morocco)
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
المملكة المغربية
Al Mamlakah al Maghribīyah
Lambang nagara Maroko
Gendéra Lambang nagara
Sesanti: الله، الوطن، الملك
(Allāh, al Waţan, al Malik = "Tuhan, Nagara, Raja")
Antem: Hymne Cherifien
Kutha krajanRabat
Kutha paling gedhé Casablanca
Basa resmi Arab
Papréntahan Monarki Konstitusional
Kamardikan
 •  Banyu (%) -
Cacah jiwa
 •  Rantaman 2005 32.725.847 (35)
 •  Cacah sirah - -
GDP  (PPP) Rantaman 2005
 •  Gunggung US$129,2 miliar (53)
 •  Per kapita US$4.332 (112)
Valuta Dirham (MAD)
Kodhé bèl 212
TLD Internèt .ma
Maroko before 1975

Karajan Maroko (basa Arab: المملكة المغربية) iku nagara ing sisih kulon-lor Afrika kang ndarbèni garis pasisir kang dawa, cedhak Samudra Atlantik kang mujur ngliwati Selat Gibraltar nganti tekan Laut Tengah. Maroko nyaplok Sahara Kulon taun 1975, nanging prastawa mau durung diakoni kanthi global. Kutha krajané Rabat lan kutha kang paling gedhé ya iku Kasablanka.[1] Ambané wewengkon Maroko udakara 710,850 km2 (274,460 sq mi) lan cacah wongé luwih saka 36 yuta.

Agama kang penganuté paling akèh ya iku agama Islam, lan basa resminé basa Arab. Basa Berber uga minangka basa resminé kang diakoni ing taun 2011,[2] amarga sadurungé wis dadi basa resmi utawa basa asliné wong-wong ing Maroko sadurungé panelukan Muslim ing abad kapitu C.E.[3] Salah sawijining dhialèk basa Arab kang dituturaké ing Maroko, sinebut Darija, lan basa Prancis uga akèh kang nuturaké. Budayané Maroko iku campuran saka budaya Berber, Arab, Sefardim, Afrika Kulon, lan uga kaprabawani saka budaya Éropah.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Jamil M. Abun-Nasr (20 August 1987). A History of the Maghrib in the Islamic Period. Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-33767-0.
  2. Schnelzer, Nadine (10 November 2015). Libya in the Arab Spring: The Constitutional Discourse since the Fall of Gaddafi. Springer. ISBN 9783658113827.
  3. Rodd, Francis. "Kahena, Queen of the Berbers: "A Sketch of the Arab Invasion of Ifriqiya in the First Century of the Hijra" Bulletin of the School of Oriental Studies, University of London, Vol. 3, No. 4, (1925)