Sahara Kulon

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
الجمهورية العربية الصحراوية الديمقراطية
Al-Jumhūrīyya al-`Arabīyya as-Saharāwīyya ad-Dīmuqrātīyya
Républik Dhémokratik Arab Saharawi
Gendéra Sahara Kulon
(Gendéra Sahara Barat) (Lambang Sahara Barat)
Motto: —
LocationWesternSahara.png
Basa resmi Arab and Spanyol
Kutha krajan lan kutha paling gedhé Laayoune
Presiden (jroning pengasingan) Mohamed Abdelaziz
Perdana Mentri (jroning pengasingan) Abdelkader Taleb Oumar
Wewengkon
 - Total
 - % banyu
Urutan ka-83
266.000 km²
Bisa dihiraukan
Padunung
 - Total
 - Kapadhetan
Urutan ka-182
267.405 (perk. Juli 2004)
1/km²
Kamardikan
 - Deklarasi
 - Diklaim lan dikuwasani
Saka Spanyol
 27 Februari 1976
 Oleh Maroko
Mata uang Dirham Maroko (MAD)
Zona wektu UTC
Lagu kabangsan
Internet TLD — (.eh dicadangaké)
Kode telepon + 212 (padha karo Maroko)

Sahara Kulon minangka sawijining laladan ing sisih kulon-lor Afrika kang durung mardika. Ing sisih wétan-lor, wewatesan karo Aljazair lan ing sisih lor wewatesan karo Maroko lan karo Mauritania ing sisih wétan lan kidul. Kutha paling gedhé kanthi cacah padunung paling akèh ya iku Laayoune.

Apa laladan iki minangka bagéan saka Maroko utawa duwèké Républik Dhémokratis Arab Sahrawi, isih dadi pasulayan. Wektu iki Sahara Kulon dikuwasani déning Maroko, nanging klaim iki ora diakoni sacara global. Organisasi pembebasan Polisario berjuang kanggo kamardikan laladan iki.

Ana ing rencana perdamaian, sawijining pamaréntahan masa ngarep Otoritas Sahara Kulon diusulaké supaya digawé.

Sahara Kulon minangka salah siji teritori kang paling arang dinggoni ing donya, malahan sawetara data nyathet tingkat kapadhetané minangka kang paling endhèk.

Peta Sahara Kulon

Geografi[sunting | besut sumber]

NASA photo El Aaiún
Artikel utama: Geografi Sahara Kulon

Sahara Kulon dumunung ing Afrika Lor, wewatesan karo Samudra Atlantik Lor, antara Mauritania lan Maroko. Ing sisih wétan-lor wewatesan karo Aljazair. Tanahé akèh-akèhé "arid" utawa gersang lan ora ramah, nanging sugih fosfat ing tlatah Bou Craa.

Delengen uga[sunting | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sahara_Kulon&oldid=1052763"