Masjid Agung Demak: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
7 bèt wis ditambahake ,  10 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
c (r2.6.4) (bot Mengubah: en:Demak Great Mosque)
Tidak ada ringkasan suntingan
}}
 
'''Masjid Agung Demak''' punika satunggilingsatunggaling masjid ingkngingkang paling sepuh ing [[Indonésia]]. Masjid punika dumunungmapan wntenwonten ing dusun Kauman, Demak, Jawi Tengah. Masjid punika dipunpercados naté dados panggénan kempal para ulama (wali) panyebar agami Islam, ingkang kasebat [[Walisanga]], kanggé ngrembag panyebaran agami Islam ing Tanah Jawi lan Indonesia. Miturut '''Babad Demak''', Masjid Agung Demak madegipun taun [[1399]] [[Saka]] 477M, ingkang dipuntandhanidipunpratandhani kanthi [[Candrasengkala]] ingkang ungelipun ''Lawang Terus Gunaning Janmi''. Ing pérangan sanèsipun inggih punika ing [[ mihrab]] [[masjid]] wonten gambar [[bulus]], (ing basa latinipun kasebat ''Trionyx cartilagineus'') lan dados perlambang taun [[1401]] Saka (1479 M). Bangunan kangingkang dipundamel saking kajeng [[jati]], ukuran 31 x 31 m. Lan serambinupunserambinipun ngadhahinggadhahi ukuran inggih punika wiyaripun 31 x 15 m lan kapérang dados sekawan (4) saka (tiang), ingkang kadamel saking kajeng lan asring kasebat ''Saka Guru''. Payonipun kapérang dados tigang undhakan inggih punika ndadosakendadosaké perlambang Iman , [[Islam]] , kalian Ihsan. Kori (lawang/senthong) ingkang cacahipun gangsal (5) nglambangaken gangsal rukun islam lan cendhélanipun ingkang cacah ganep enem (enem) nglambangaken rukun iman.
 
== Arsitèktur ==
Masjid punika anggadhahinggadhahi bangunan-bangunan indhuk lan serambi. Bangunan indhuk gadhah sekawan saka utami ingkang dipunsebat ''saka guru''. Saka punika cariosipun kadamel saking serpihantatalan -serpihan kayutatalan kajeng, saénggapramila dipunwastani 'saka tatal' Bangunan serambi minangka bangunan kabuka. Payonipun awangun limas ingkang dipuntopang déning dwoluwolu saka ingkang dipunsebat ''Saka Majapait''.
Wonten ing salebeting lokasi komplèks Masjid Agung Demak, wonten sawetawis makam raja-raja [[Kasultanan Demak]] lan para abdi. Ugi wonten satunggiling museum, ingkang isi manéka kolèksi ingkang magepokan kaliyan riwayat madegipun Masjid Agung Demak.
 
191

besutan

Menu navigasi