Masjid Sultan Suriansyah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Masjid Sultan Suriansyah
Samping Masjid Suriansyah.jpg

Masjid Sultan Suriansyah

Wedharan dhasar
Papané Kalimantan Kidul, Indonésia
Kanggo agama Islam
Kartangan wangunan
Jinis wangunan Masjid
Spesifikasi

Masjid Sultan Suriansyah utawi Masjid Kuin inggih punika masjid bersejarah ingkang kalebet masjid paling sepuh wonten ing Kalimantan Kidul.[1] Masjid punika dipunyasa ing mangsa pamaréntahan Sultan Suriansyah (1526-1550), raja Banjar kapisan ingkang ngrasuk agama Islam.[1] Masjid Kuin punika kalebet salah satunggalipun saking tiga masjid paling sepuh ingkang wonten ing Banjarmasin ing mangsa pamaréntahan Mufti Jamaluddin (Mufti Banjarmasin), masjid ingkang sanèsipun inggih punika Masjid Gedhé (Masjid Jami) lan Masjid Basirih.[1] Wujud arsitekturipun kados konstruksi panggung lan dhuwuré tumpang, ingkang kalebet masjid ingkang wujudipun tradisional Banjar.[2] Masjid ingkang wujud tradisional Banjar punika wonten ing pérangan mihrab gadhah atap piyambak lan pisah kaliyan yasan induk.[2] Masjid punika dipundamel wonten ing pinggir lepen Lepen Kuin.[2]

Masjid Kuna[besut | besut sumber]

Masjid kuna punika saged dipuntingali wonten ing 2 inskripsi ingkang dipunserat wonten ing babagan ingkang wujudipun segi wolu ukuran 50 cm x 50 cm inggih punika wonten ing kalih ron lawang, Lawang Agung.[2] Wonten ing lawang pérangan tengen wonten 5 baris inskripsi Arab-Melayu: " Ba'da hijratun Nabi Shalallahu 'alahihi wassalam sunnah 1159 ing taun Wawu ngaran Sultan Tamjidillah Karajan Negeri Banjar."[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c Masjid Sultan Suriansyah (Dipuntingali tanggal 3 Agustus 2011)
  2. ^ a b c d e Masjid Sultan Suriansyah (Dipuntingali tanggal 3 Agustus 2011)