Masjid Wapauwe

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Masjid Wapauwe
Masjid Tua Wapauwe.jpg

Masjid Tua Wapauwe

Wedharan dhasar
Papané Kaitetu, Maluku, Indonésia
Kanggo agama Islam
Kartangan wangunan
Jinis wangunan Masjid
Taun rampung 1414
Spesifikasi

Masjid Wapauwe iku masjid kang ana ing désa Kaitetu, Provinsi Maluku.Masjid Wapauwe madeg ing taun 1414M kang dumunung ana ing tlatah gunung wawane.

Sajarah[besut | besut sumber]

Ing taun 1414M kang pungkasan yasa masjid Wapauwe ya iku asalé saka para pandatang saka Jailolo, Maluku Kidul kang dipandegani déning panjenengan Jamilu.Jamilu ya iku pangembang utawa panyebar syiar agama Islam ing Wawae lan kang ngerubah wujud masjid kaya asliné.Anané Jamilu ing désa Kaitetu ngawé panduduk Waéwae ing sajeroning dina boyong ing désa Keitetu lan jeneng Wapauwe kang ngandut arti wit pelem kang rindang.Ing taun 1700M pérangan ornamen kang ora bisa tinemu ing masjid-masjid liyané

Kaunggulan[besut | besut sumber]

  • Gebyok masjid digawé saka kayu lan kulit wit rumbia
  • Kontruksi masjid ora nggunakaké paku
  • Ing saben saka, blandar lan penuwun kang awujud segi papat ada tulisan arab Allah lan Muhammad.

Pambuktian[besut | besut sumber]

  • Ing taun 1700M, pérangan kubah masjid dipasang téngger kang awujud huruf alif (kagawé saka kayu kanjoli)
  • Rangkuman kuthbah Dina Riyaya I sarta kitab suci tuwa dhéwé karangan Nurcahya ing taun 1590 (murid Imam Rajali pangadeg masjid)
  • Kitab barjanji ya iku kitab kang nyaritakaké sil-silah Muhammad s.a.w kang awujud naskah asli panulisan tangan
  • Anané watu lan timbangan kayu kang duwé mupangat kanggo nimbang lan nentukake jakat fitrah

Mupangat[besut | besut sumber]

  • Kanggo ngibadah salat lima wektu
  • Kanggo ngaji
  • Kanjungan ing wisatawan mancanagara
  • Dakwah lan syiar

Rujukan[besut | besut sumber]