Mihrab

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Artikel iki bagéyan saka sèri
Islam
Allah1.png
Rukun Islam
Syahadat · Shalat · Pasa
Zakat · Kaji
Rukun Iman
Allah · Al-Qur'an · Malaikat
Nabi · Dina Akhir
Qada & Qadar
Tokoh Islam
Muhammad SAW
Nabi & Rasul · Sahabat
Ahlul Bait
Kota Suci
Mekkah ·Madinah · Yerusalem
Najaf · Karbala · Kufah
Kazimain · Mashhad ·Istanbul
Riyaya
Hijrah · Idul Fitri · Idul Adha
· Asyura · Ghadir Khum
Arsitektur
Mesjid ·Menara ·Mihrab
Ka'bah · Arsitektur Islam
Jabatan Fungsional
Khalifah ·Ulama ·
Imam·Mullah·Ayatullah · Mufti
Teks & Hukum
Al-Qur'an ·Hadist · Sunnah
Fiqih · Fatwa · Syariat
Mazhab
Sunni
Hanafi ·Hambali
Maliki ·Syafi'i
Syi'ah
Rolas Imam
Ismailiyah·Zaidiyah
Liyané
Ibadi · Khawarij
Murji'ah·Mu'taziliyah
Delengen uga
Portal Islam
Indeks perkara Islam

Mihrab (Basa Arab: ألمحراب pl. محاريب) yakuwi sawijining ceruk, utawa cekungan ing témbok (mesjid) kang nuduhaké arahé kiblat, yakuwi arah dumunungé Ka'bah minangka arah madhep kanggoné umat Islam kang lagi shalat. Témbok kang ana mihrabé diarani témbok kiblat.

Mihrab, aja diklérokaké karo mimbar, yakuwi papan kangoné imam mènèhi kotbah.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Mihrab at a mosque in Cairo

Tembung mihrab asliné saka tembung kang ora ana hubungané karo agama, lan maknané kamar kusus, kayadéné ruang kanggo ndèlèh tahta ing sawijining istana. Fath al-Bari (k. 458), mrayogakaké makana mihrab kuwi "panggonan kang paling kinurmatan kanggo para raja" lan "panggonan kang utama, ing ngarep lan paling kinurmatan." Buku The Mosques in Islam (k. 213), minangka tambahan tumrap sumber-sumber ing basa Arab, nyuplik Theodor Nöldeke lan liyané mrayogakaké yèn mihrab kuwi asliné minangka ruang singgasana.

Istilah mihrab diagem déning Nabi Muhammad SAW kanggo njenengaké kamar pribadhi panjenengané kanggo ngayahi ibadat. Kamar mau diparingi aksès menyang mesjid kang dunungé ana ing sisihé kamar, lan Nabi mlebu mesjid liwat kamar mau. Makna asli mihrab minangka kamar/ruang kusus ing ngomah - tetep digunakaké ing kalangan kapercayan Judaism, kang migunakaké mihrab kanggo ruang ibadat pribadhi.

Jroning amngsa kakuwasan kalifah Usman Ibn Affan (r. 644-656), mréntahaké masang tulisan ing témbok mesjid ing Madinah supaya para jamaah gampang nengeri arahé kiblat. Nanging tandha tulisan mau mung arupa tandha lan témboké tetep rata. Jroning mangsa Al-Walid ibn Abd al-Malik (Al-Walid I, r. 705-715), mesjid Nabawi di rénovasi lan (wāli) Madinah, Umar Ibn Abdul Aziz, mréntahaké nggawé ceruk kanggo nengeri témbok kiblat (kang nengeri arah kiblat), lan ing panggonan iki tulisan Usman dipasang.

Suwé-suwé, ceruk ing mesjid mau dadi dimangertèni déning umum minangka arah kiblat lan dadi salah sawijining kalengkapan ing mesjid.

Ing mangsa saiki[sunting | sunting sumber]

Mihrab in Hagia Sophia, Istanbul.

Saiki, ukuran Mihrab werna-werna, biasané dipaèsi nganggo ornamèn dékorasi lan asring diripta kanggo mènèhi imprèsi minangka dalan ka Mekkah.


Referensi[sunting | sunting sumber]

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Mihrab&oldid=812757"