Idul Adha

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Artikel iki bagéyan saka sèri
Islam
اللہ کا نام.jpg
Rukun Islam
Syahadat · Shalat · Pasa
Zakat · Kaji
Rukun Iman
Allah · Al-Qur'an · Malaikat
Nabi · Dina Akhir
Qada & Qadar
Tokoh Islam
Muhammad
Nabi & Rasul · Sahabat
Ahlul Bait
Kota Suci
Mekkah ·Madinah · Yerusalem
Najaf · Karbala · Kufah
Kazimain · Mashhad ·Istanbul
Riyaya
Hijrah · Idul Fitri · Idul Adha
· Asyura · Ghadir Khum
Arsitektur
Mesjid ·Menara ·Mihrab
Ka'bah · Arsitektur Islam
Jabatan Fungsional
Khalifah ·Ulama ·
Imam·Mullah·Ayatullah · Mufti
Teks & Hukum
Al-Qur'an ·Hadist · Sunnah
Fiqih · Fatwa · Syariat
Mazhab
Sunni
Hanafi ·Hambali
Maliki ·Syafi'i
Syi'ah
Rolas Imam
Ismailiyah·Zaidiyah
Liyané
Ibadi · Khawarij
Murji'ah·Mu'taziliyah
Delengen uga
Portal Islam
Indeks perkara Islam
Kurban

Idul Adha (basa Arab: عيد الأضحى) iku dina riyaya Islam. Ing dina iki dipèngeti prastawa kurban, nalika nabi Ibrahim (Abraham), kang gelem ngurbanaké putrané Ismail marang Allah, banjur diganti karo wedhus déning kersaning Allah.

Kayadene Idul Fitri, Idul Adha uga ana salat id. Sawisé salat, banjur dianakake kurban minagka pratndha utawa pralambang Nabi Ibrahim kang kanthi iklas ngurbanake putrane, Ismail dhumateng Allah.

Dina Riyaya Idul Adha iku ing tanggal 10 sasi Dulhijah, dina iki pas 70 dina sawisé Idul Fitri. Ing wayah Idul adha iku wong Islam ora dientuke pasa, haram ukume kanggo pasa.

Punjere riyaya Idul adha iku ana ing désa cilik ing Arab Saudi kang arane Mina, cedhak Mekkah. Ing kono ana tugu kang cacahé telu, kang dadi pralambang iblis. Nalika wayahe bada para kaji ing kana nglakoni ritual utawa upacara mbuwak jumrah. Ing kono para jemaah kaji ngantemi tugu kang cacahé telu iku mau ngganggo watu jumrah.

Bada Idul Adha iku dadi dina kang paling wigati nalika ngibadah kaji kanggo wong Islam.

Panetepan dina Idul Adha[besut | besut sumber]

Miturut agama Islam, ngibadah kaji iku intine wukuf ing Arafah, kaya déné sabda Muhammad saw.:

«اَلْحَجُّ عَرَفَةُ»

Ibadah kaji ya iku (wukuf) ing Arafah. (HR at-Tirmidzi, Ibn Majah, al-Baihaqi, ad-Daruquthni, Ahmad, lan al-Hakim. Al-Hakim berkomentar, “Kadis iki sahih, sanadyan beliau kaloroné [Bukhari-Muslim] ora ngetokaké”).

Sajeroning kadis kang dituturaké déning Husain bin al-Harits al-Jadali mratélakaké yèn amir Makkah naté, banjur ngendika:

«عَهِدَ إِلَيْنَا رَسُولُ اللهِ e أَنْ نَنْسُكَ لِلرُّؤْيَةِ فَإِنْ لَمْ نَرَهُ وَشَهِدَ شَاهِدَا عَدْلٍ نَسَكْنَا بِشَهَادَتِهِمَا»

Rasulullah saw. wis paring pesen marang kita supaya ngayahi ngibadah kaji miturut ru’yat (hilal Dzulhijjah). Yèn kita ora bisa nyeksèkaké, banjur ana loro seksi adil (kang nyeksèni), mula kita kudu ngayahi manasik miturut kaseksèn mau. (HR Abu Dawud, al-Baihaqi lan ad-Daruquthni. Ad-Daruquthni berkomentar, “Kadis iki isnadé sinambungan, lan sahih.”).

Kadis iki njlèntrèhaké: Pisanan, yèn ngibadah kaji kudu didhasaraké marang asil ru’yat hilal 1 Dzulhijjah, saéngga kapan wukuf lan Idul Adhané bisa dikukuhaké. Kaping loro, pesen Nabi marang amir Makkah, minangka panguwasa wewengkon, papan ing ngendi perhelatan kaji ditindakaké, supaya ngayahi ru’yat; yèn ora kasil, banjur ru’yat wong liya, kang nyatakaké paseksèn marang amir Makkah.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]