Nisfu Sya'ban

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Nisfu Sya'ban (Basa Jawa: Wulan Ruwah) iku minangka peringatan ing tanggal 15 sasi (Sya'ban) saka kalender Islam. Dina iki uga dikenal minangka Laylatul Bara'ah utawa Lailatun Nisf min Sha'ban ing donya Arab, lan minangka Shab-e-barat[1][2] ing Afghanistan, Bangladesh, Pakistan, Iran lan India. Jeneng-jeneng kasebut dijarwakake dadi "wengi pangapuraning dosa", "wengi donga" lan "wengi", lan asring diperingati dening ngajaga kabeh wengi kanggo ibadah.[3]

Pahargyan Nisfu Sya'ban ing Iran.

Nami liyane[besut | besut sumber]

  • Lailat al-Bara'at (Arab: ليلة البراءة‎‎, Wengi pangapuraning dosa);
  • Lailat al-Du'a (Arab: ليلة الدعاء‎‎, Wengi donga);
  • Nim Sha'ban ing Afghanistan lan Iran;
  • Nisf Sha'ban (Arab: نصف شعبان‎‎, Katengahan Sya'ban) ing negara-negara nganggo basa Arab;
  • Nisfu Sya'ban ing negara-negara nganggo basa Melayu;
  • Shab-e-Baraat ing India, Pakistan, lan Bangladesh, artine Wengi pangapuraning dosa;
  • Berat Kandili ing Turki.
  • Wulan Ruwah ing Jawa, sing ateges sasine roh, digunakake kanggo ngirim donga menyang leluhur kanggo njaluk pangapura dosa.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Dinesh Bihari Trivedi, A. H. M. Zehadul Karim, Law and order in upper India: a study of Oudh, 1856-1877, Northern Book Centre, 1990, ISBN 978-81-85119-83-0, ... The first significant religious occasion shabe-barat (lailat- ul-barat or the night of deliverance) is held in the middle of Shaban (eighth month of the Islamic calendar) ... 
  2. Clare M. Wilkinson-Weber, Embroidering lives: women's work and skill in the Lucknow embroidery industry, SUNY Press, 1999, ISBN 978-0-7914-4088-9, ... Shab-barat is observed with nightlong prayer and recitation (in the mosque for men, and at home for the women). 
  3. Jamal J. Elias, Islam: Religions of the world, Psychology Press, 1999, ISBN 978-0-415-21165-9, ... Laylat al-bara'a ... fortune for the coming year is popularly believed to be registered in Heaven ... prayer vigils and by feasting and illumination ... oblations are made in the name of deceased ancestors ...