Lailatulkadar

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Artikel iki bagéyan saka sèri
Islam
اللہ کا نام.jpg
Rukun Islam
Sahadat · Salat · Pasa
Jakat · Kaji
Rukun Iman
Allah · Kuran · Malaékat
Nabi · Dina Akhir
Qada & Qadar
Tokoh Islam
Mukamad
Nabi & Rasul · Sakabat
Ahlul Bait
Kutha suci
Mekkah ·Madinah · Yérusalem
Najaf · Karbala · Kufah
Kazimain · Mashhad ·Istanbul
Riyaya
Éjrah · Idul Fitri · Idul Adha
· Asyura · Ghadir Khum
Arsitèktur
Mesjid ·Menara ·Mihrab
Ka'bah · Arsitèktur Islam
Jabatan Fungsional
Khalifah ·Ulama ·
Imam·Mullah·Ayatullah · Mufti
Tèks & Ukum
Kuran ·Kadis · Sunah
Fiqih · Fatwa · Saréngat
Madahab
Sunni
Kanapi ·Kambali
Maliki ·Sapingi
Singah
Rolas Imam
Ismailiyah·Zaidiyah
Liyané
Ibadi · Khawarij
Murji'ah·Mu'taziliyah
Delengen uga
Portal Islam
Indeks perkara Islam

Lailatulkadar (basa Arab: لَيْلَةِ الْقَدْرِ ) (wéngi katetepake) yaiku mengi kang paling wigati lan astimiwa ing wulan Ramelan, ing sajeroning Kuran digambarake déning wengi kang luwih becik tinimbang sewu wengi kang ana ing sewu wulan.Uga dipangetake kanggo mbengi kang dimudhunake Kuran.Babagan uga kaistimiwaan malam yang lebih baik dari ana. Babagan kaistimewaan wengi iki bisa diprekasni ana Surat Al Qadar, surat ka-97 ing Kuran.

Ètimologi[besut | besut sumber]

Miturut Quraish Shihab, tembung Qadar (قﺩﺭ) padha pigunakané ing sajeroning ayat-ayat Kuran uga dumadi lan duwé telu arti yaiku [1]:

  1. Panetapan lan pangaturan saéngga Lailat Al-Qadar bisa gambalang utawa jelas kanggo mbengi panetepané Allah ing sajeroning panguripan manungsa (Umat Islam) kang ana ing sakiteré donya). Panggunaan Qadar kanggo katetapake bisa diprekasani ing surat Ad Dukhan ayat 3-5: Sabeneré Kita ngedhunake (Kuran) ing salah sijiné mbengi lan sakbeneré Kita uga kang menehake pertandha lan pangemutan. Ing mbengi iku uga dijelasake babagan utawa urusan kang ngandut hikmah, yaiku urusan kang gedhé ing sakiwa-tengene Kita
  2. Kamuliaan. Wengi mau yaiku wèngi kang mulia (apik/astimiwa) lan ora bisa dibandingake karo wèngi-wengi liyané. Uga dimuliakake amarga kapilih déning wengi katurunake Kuran. Pinggunakan Qadar kang tumuju ing kamuliaan bisa uga dipreksani ing surat Al-An'am (6): 91 kang mbahas babagan kaum musyrik: Wong-wong kang ora muliaake Allah kanthi kamuliaake kanthi samestiné, déning sakabehané ana tinembung kang mratélakaké uga nurunake sakabehané ing sajeroning masarakat.
  3. Ciut (sempit). Wengi mau yiku kagolong wèngi kang rikat, amarga akèh malaékat kang muduh ing donya, kaya ta kang ditegasake ing sajeroning surat Al-Qadr. Mupangatake Qadar yaiku nglambangaké kasempitan kang bisa dipreksani ing surat Ar-Ra'd ayat 26: Allah Ngelambangake rejeki kang ditata aturané (kang dikahendaki déning Allah)

Kaistimewaan[besut | besut sumber]

Ing Kuran, dikukuhaké Surat Al Qadar lan wengi bisa dijelasake ing umat Islam duwé utawa ngandut biji kang luwih becik saka sewu wulan.97:1 Ing sajeoning wengi iku uga dicritakake (kisahake) ing Kuran kang didhunake kaya ta kang ana ing surat Ad Dukhan ayat 3-6. 44:3

Wektu[besut | besut sumber]

Kadis kang nerangake babagan kadadéan wengi Lailatulkadar iku ana ing 10 wengi pungkasan ing wulan Ramelan,babagan iki adidasar ing kadis Aisyah yaiku: " Rasulullah ShallAllahu 'alaihi wa sallam i'tikaf ing sajeroning sepuluh dina pungkasan ing wulan Ramandhan lan Panjenengané nuturake sabda, kang artiné: "Golek ana wengi Lailatulkadar ing (wengi ganjil) sajeroning 10 dina pungkasan kang ana ing wulan Ramelan" " (HR: Bukhari 4/225 lan Muslim 1169)

Deleng uga[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]