Lailatulkadar

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Artikel iki bagéyan saka sèri
Islam
اللہ کا نام.jpg
Rukun Islam
Syahadat · Shalat · Pasa
Zakat · Kaji
Rukun Iman
Allah · Al-Qur'an · Malaikat
Nabi · Dina Akhir
Qada & Qadar
Tokoh Islam
Muhammad SAW
Nabi & Rasul · Sahabat
Ahlul Bait
Kota Suci
Mekkah ·Madinah · Yerusalem
Najaf · Karbala · Kufah
Kazimain · Mashhad ·Istanbul
Riyaya
Hijrah · Idul Fitri · Idul Adha
· Asyura · Ghadir Khum
Arsitektur
Mesjid ·Menara ·Mihrab
Ka'bah · Arsitektur Islam
Jabatan Fungsional
Khalifah ·Ulama ·
Imam·Mullah·Ayatullah · Mufti
Teks & Hukum
Al-Qur'an ·Hadist · Sunnah
Fiqih · Fatwa · Syariat
Mazhab
Sunni
Hanafi ·Hambali
Maliki ·Syafi'i
Syi'ah
Rolas Imam
Ismailiyah·Zaidiyah
Liyané
Ibadi · Khawarij
Murji'ah·Mu'taziliyah
Delengen uga
Portal Islam
Indeks perkara Islam

Lailatulkadar (basa Arab: لَيْلَةِ الْقَدْرِ ) (wéngi katetepake) ya iku mengi kang paling wigati lan astimiwa ing wulan Ramadan, ing sajeroning Al Qur'an digambarake déning wengi kang luwih becik tinimbang sewu wengi kang ana ing sewu wulan.Uga dipangetake kanggo mbengi kang dimudhunake Al Qur'an.Babagan uga kaistimiwaan malam yang lebih baik dari ana. Babagan kaistimewaan wengi iki bisa diprekasni ana Surat Al Qadar, surat ka-97 ing Al Qur'an.

Ètimologi[besut | besut sumber]

Miturut Quraish Shihab, tembung Qadar (قﺩﺭ) padha pigunakané ing sajeroning ayat-ayat Al Qur'an uga dumadi lan duwé telu arti ya iku [1]:

  1. Panetapan lan pangaturan saéngga Lailat Al-Qadar bisa gambalang utawa jelas kanggo mbengi panetepané Allah ing sajeroning panguripan manungsa (Umat Islam) kang ana ing sakiteré donya). Panggunaan Qadar kanggo katetapake bisa diprekasani ing surat Ad Dukhan ayat 3-5: Sabeneré Kita ngedhunake (Kuran) ing salah sijiné mbengi lan sakbeneré Kita uga kang menehake pertandha lan pangemutan. Ing mbengi iku uga dijelasake babagan utawa urusan kang ngandut hikmah, ya iku urusan kang gedhé ing sakiwa-tengene Kita
  2. Kamuliaan. Wengi mau ya iku wèngi kang mulia (apik/astimiwa) lan ora bisa dibandingake karo wèngi-wengi liyané. Uga dimuliakake amarga kapilih déning wengi katurunake Kuran. Pinggunakan Qadar kang tumuju ing kamuliaan bisa uga dipreksani ing surat Al-An'am (6): 91 kang mbahas babagan kaum musyrik: Wong-wong kang ora muliaake Allah kanthi kamuliaake kanthi samestiné, déning sakabehané ana tinembung kang mratélakaké uga nurunake sakabehané ing sajeroning masarakat.
  3. Ciut (sempit). Wengi mau yiku kagolong wèngi kang rikat, amarga akèh malaikat kang muduh ing donya, kaya ta kang ditegasake ing sajeroning surat Al-Qadr. Mupangatake Qadar ya iku ngelambangake kasempitan kang bisa dipreksani ing surat Ar-Ra'd ayat 26: Allah Ngelambangake rejeki kang ditata aturané (kang dikahendaki déning Allah)

Kaistimewaan[besut | besut sumber]

Ing Al Qur'an, dikukuhaké Surat Al Qadar lan wengi bisa dijelasake ing umat Islam duwé utawa ngandut biji kang luwih becik saka sewu wulan.97:1 Ing sajeoning wengi iku uga dicritakake (kisahake) ing Al Qur'an kang didhunake kaya ta kang ana ing surat Ad Dukhan ayat 3-6. 44:3

Wektu[besut | besut sumber]

Hadits kang nerangake babagan kadadéan wengi Lailatulkadar iku ana ing 10 wengi pungkasan ing wulan Ramadhan,babagan iki adidasar ing hadits Aisyah ya iku: " Rasulullah ShallAllahu 'alaihi wa sallam i'tikaf ing sajeroning sepuluh dina pungkasan ing wulan Ramandhan lan Panjenengané nuturake sabda, kang artiné: "Golek ana wengi Lailatulkadar ing (wengi ganjil) sajeroning 10 dina pungkasan kang ana ing wulan Ramadhan" " (HR: Bukhari 4/225 lan Muslim 1169)

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]