Mekkah

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Dedonga ing mburiné Maqam Ibrahim, sangarepé lawang Ka'bah

Mekkah utawa Makkah Al Mukarromah, basa Arab: ( مكة المكرمة) uga dikenal minangka Makkah yakuwi kutha utama ing Saudi Arabia kang dadi tujuan utama kaum Muslimin jroning ibadah kaji. Ing Mekkah dumunung bangunan utama Ka'bah kang dadi pathokan arah kiblat kanggo shalat kaum muslimin ing saindhenging jagad sarta prosesi Ibadah haji. Kautaman kutha Mekkah, saliyané panggonan lahiré Nabi Muhammad SAW, uga anané Masjid Al Haram lan Ka'bah ing njeroné, kacetha ing sabda Nabi:

"Shalat ing Masjidil Haram nduwèni pahala 100000 x"

Geografis[sunting | sunting sumber]

Artikel iki bagéyan saka sèri
Islam
Allah1.png
Rukun Islam
Syahadat · Shalat · Pasa
Zakat · Kaji
Rukun Iman
Allah · Al-Qur'an · Malaikat
Nabi · Dina Akhir
Qada & Qadar
Tokoh Islam
Muhammad SAW
Nabi & Rasul · Sahabat
Ahlul Bait
Kota Suci
Mekkah ·Madinah · Yerusalem
Najaf · Karbala · Kufah
Kazimain · Mashhad ·Istanbul
Riyaya
Hijrah · Idul Fitri · Idul Adha
· Asyura · Ghadir Khum
Arsitektur
Mesjid ·Menara ·Mihrab
Ka'bah · Arsitektur Islam
Jabatan Fungsional
Khalifah ·Ulama ·
Imam·Mullah·Ayatullah · Mufti
Teks & Hukum
Al-Qur'an ·Hadist · Sunnah
Fiqih · Fatwa · Syariat
Mazhab
Sunni
Hanafi ·Hambali
Maliki ·Syafi'i
Syi'ah
Rolas Imam
Ismailiyah·Zaidiyah
Liyané
Ibadi · Khawarij
Murji'ah·Mu'taziliyah
Delengen uga
Portal Islam
Indeks perkara Islam

Kutha Mekkah dumunung watara 600 km sisih kidul kutha Madinah, kurang luwih 200 km sisih wétan lor kutha Jeddah persisé ing koordinat 21°25′24″N, 39°49′24″E. Kutha Mekkah arupa lembah ciut kang diubengi déning gunung gunung lan wangunan Ka'bah minangka pusaté. Mulané, ing jaman biyèn kutha iki rawan banjir yèn musim udan. Pungkasané pemerintah Saudi Arabia ndandani lan ngrenovasi kutha iki. Kayadéné kutha-kutha ing tlatah Arab liyané kutha Mekkah nduwèni iklim gurun.

Ekonomi[sunting | sunting sumber]

Kutha Mekkah dikenal minangka kutha dagang, wektu jaman biyèn dikenal dadi jalur perdagangan antara Yaman-Mekkah-Madinah-Damsyiq (Damaskus) kanthi penghasilan saben pemberangkatan kafilah nganti 600.000 pound. Saliyané dikenal minangka kutha dagang, ekonomi kutha Mekkah uga madheg saka tetanèn, peternakan lan pelayanan jasa kanggo jemaah haji, antara liya usaha perhotèlan lan penginepan.

Pendidikan[sunting | sunting sumber]

Minangka pusat agama Islam liyané kutha Madinah, kutha iki nduwé pusat pusat pendidikan lan pengajaran agama Islam.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Perkembangan kota Mekkah magepokan karo kanyatan anané Nabi Ismail lan Siti Hajar minangka pedunung kapisan kutha iki kang ditempataké déning Nabi Ibrahim As karana préntah Allah SWT. Perkembangan sabanjuré muncul wong-wong Jurhum kang sidané manggon ing kana. Sabanjuré kutha iki dipimpin déning Quraisy minangka kabilah utawa suku kang utama ing Jazirah Arab amarga nduwé hak pemeliharaan tumrapé Ka'bah. Suku iki misuwur ing bidang perdagangan malahan wektu kuwi aktivitas dagangé dikenal nganti tekan Damaskus, Palestina lan Afrika. Tokoh minangka kepala kabilah quraisy yaiku Qussai kang diterusaké déning Abdul Muthalib. Nabi Muhammad SAW kuwi keturunan langsung saka Nabi Ismail sarta Qussai.

Taun 671, Nabi Muhammad SAW lair ing kutha iki lan tuwuh diwasa. Pisanan nampa wahyu saka Allah SWT ajarané ditolak déning kaumé dhéwé kang wektu kuwi isih ana sajroning pepetenging pikir (Jahilliyah) saéngga pindah menyang kutha Madinah. Sawisé Madinah tuwuh ngrembaka, nabi Muhammad SAW balik menyang Mekkah manèh kanthi misi mbebasaké kutha Mekkah tanpa wutahing getih.

Sakbanjuré Mekkah kapatah déning administrasi khalifah kang pusaté ing Madinah, lan para raja kang wektu kuwi kuasa ing Damaskus (Dinasti Ummayyah), Baghdad (Dinasti Abbasiyah) lan Turki (Usmaniyah) kang nalika kuwi dipimpin déning Syarif Hussein nuli didadèkké siji déning Abdul Aziz ibnu Saud, dadi andhahané pemerintahan Saudi Arabia nganti dina iki minangka pelayan kota suci kaloroné (Mekkah lan Madinah).

Kutha-kutha jroning Ibadah Haji[sunting | sunting sumber]

Saliyané Mekkah, kutha utawa daerah kang dipigunaaké jroning peribadatan haji yakuwi Mina, Muzdalifah lan Arafah. Uga ana kutha utawa daerah kang dipigunaaké déning para jemaah haji minangka miwiti prosesiné, antara liya Bir Ali utawa Dzulkulaifah kang dumunung ing njaba kutha Madinah dadi pathokan jamaah kang asalé saka Madinah, sarta Qarnul Manazil utawa Yalamlam kanggo jemaah haji kang m;ebu saka arah Yaman.

Pranala Jaba[sunting | sunting sumber]

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Mekkah&oldid=812306"