Menyang kontèn

Masjidil Karam

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Sesawangan Masjidil Haram saka nduwur

Masjidil Haram (Arab: ٱَلْمَسْجِدُ ٱلْحَرَامُ‎, salin aksara al-Masjid al-Ḥarām, lit. 'Masjid Suci'‎),[1] ingkang ugi dipunsebat Masjid Suci utawi Masjid Agung ing Mekkah,[2] inggih punika masjid ingkang ngubengi wilayah Kaaba ing Mekkah, ing Provinsi Mekkah, Saudi Arabia. Masjid punika dadi panggenan ziarah nalika Haji, ingkang kedah kawiwitan déning saben tiyang Muslim setunggal kaping ing gesang menawi saget, lan ugi minangka tahapan utama kanggé ʿUmrah, ziarah lelandhesan ingkang saget katindakaken irah-irahan wanci ing taun. Tindak-tanduk nalika ziarah wau kalebet tawaf, utawi ngubengi Kaaba sajeroning masjid. Masjid Agung ugi ngemot situs-situs penting sanèsipun, kados déné Batu Hajar Aswad, Sumur Zamzam, Maqam Ibrahim, lan gunung-gunung Safa lan Marwa.[3]

Masjidil Haram nduwéni sejarah ingkang amba lan jembar, ingkang kawitanipun dipunyasa déning Nabi Ibrahim lan putranipun, Nabi Ismail, miturut tradisi Islam. Ka'bah, ingkang dipunpercaya minangka 'Baitullah' (Griyanipun Allah), dados pusatipun Masjidil Haram. Miturut ajaran Islam, Nabi Muhammad SAW ingkang mbébasakén Mekkah saking penyembah berhala, ngresikakén Ka'bah saking patung-patung lan nyetel punika dados pusat ibadah monoteistik. Wiwit wekdal punika, Masjidil Haram terus dipunrenovasi déning raja-raja lan pamimpin Muslim, nyukani bentuk lan ukuran ingkang dipunwontenaken sapunika. Dipunanggep minangka salah satunggaling karya arsitektur Islam ingkang paling penting, Masjidil Haram terus ngalami perluasan lan pamutahiran kanggé nyukani panggenan ibadah kanggé jutaan peziarah saking sak donya.

Masjid Al-Haram minangka gedhong ingkang paling larang ing donya. Investasi kanggé perluasan lan renovasi masjid punika nggayuh watara $100 milyar. Kanthi total area 400,800 meter persegi lan kapasitas nganti patang yuta jamaah, Masjid Al-Haram dados pusat spiritual kanggé umat Islam ing sak donya.[4]

Deleng uga[besut | besut sumber]

Artikel iki bagéyan saka sèri
Islam
Rukun Islam
Sahadat · Salat · Pasa
Jakat · Kaji
Rukun Iman
Allah · Kuran · Malaékat
Nabi · Dina Akhir
Qada & Qadar
Tokoh Islam
Mukamad
Nabi & Rasul · Sakabat
Ahlul Bait
Kutha suci
Mekkah ·Madinah · Yérusalem
Najaf · Karbala · Kufah
Kazimain · Mashhad ·Istanbul
Riyaya
Éjrah · Idul Fitri · Idul Adha
· Asyura · Ghadir Khum
Arsitèktur
Mesjid ·Menara ·Mihrab
Ka'bah · Arsitèktur Islam
Jabatan Fungsional
Khalifah ·Ulama ·
Imam·Mullah·Ayatullah · Mufti
Tèks & Ukum
Kuran ·Kadis · Sunah
Fiqih · Fatwa · Saréngat
Madahab
Sunni
Kanapi ·Kambali
Maliki ·Sapingi
Singah
Rolas Imam
Ismailiyah·Zaidiyah
Liyané
Ibadi · Khawarij
Murji'ah·Mu'taziliyah
Delengen uga
Gapura Islam
Indeks perkara Islam

Pranala njaba[besut | besut sumber]

  1. Denny, Frederick M. (9 August 1990). Kieckhefer, Richard; Bond, George D. (èd.). Sainthood: Its Manifestations in World Religions. University of California Press. kc. 69. ISBN 9780520071896. Diarsip saka asliné ing 18 September 2021. Dibukak ing 18 August 2019.
  2. "Masjid Agung Mekkah | Sejarah, Pengembangan, & Fakta". Encyclopedia Britannica (ing basa Inggris). Diarsip saka asliné ing 11 December 2019. Dibukak ing 2020-08-08.
  3. Cithakan:Cite quran
  4. Garcia, Anthon (2023-12-21). "Economy Middle East Guide: Most expensive buildings in the world". Middle East Economy. Dibukak ing 2023-12-31.