Karbala

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Artikel iki bagéyan saka sèri
Islam
اللہ کا نام.jpg
Rukun Islam
Syahadat · Shalat · Pasa
Zakat · Kaji
Rukun Iman
Allah · Al-Qur'an · Malaikat
Nabi · Dina Akhir
Qada & Qadar
Tokoh Islam
Muhammad SAW
Nabi & Rasul · Sahabat
Ahlul Bait
Kota Suci
Mekkah ·Madinah · Yerusalem
Najaf · Karbala · Kufah
Kazimain · Mashhad ·Istanbul
Riyaya
Hijrah · Idul Fitri · Idul Adha
· Asyura · Ghadir Khum
Arsitektur
Mesjid ·Menara ·Mihrab
Ka'bah · Arsitektur Islam
Jabatan Fungsional
Khalifah ·Ulama ·
Imam·Mullah·Ayatullah · Mufti
Teks & Hukum
Al-Qur'an ·Hadist · Sunnah
Fiqih · Fatwa · Syariat
Mazhab
Sunni
Hanafi ·Hambali
Maliki ·Syafi'i
Syi'ah
Rolas Imam
Ismailiyah·Zaidiyah
Liyané
Ibadi · Khawarij
Murji'ah·Mu'taziliyah
Delengen uga
Portal Islam
Indeks perkara Islam
Lokasi Karbala di Irak

Karbalā' (كربلاء;) ya iku kutha ing Irak, adohé watara 100 km sisih kidul-kulon Bagdad ing 32°36′59.07″N 44°01′55.95″E / 32.6164083°N 44.0322083°E / 32.6164083; 44.0322083. Sing ndunungi cacahé 572.300 jiwa (2003). Karbala minangka kutha krajan Provinsi Al Karbala. Kaum Muslim Singah nganggep Karbala minangka salah siji panggonan suci, sawisé Mekkah lan Najaf.

Gambaran[besut | besut sumber]

Karbala iku kutha paling sugih ing Irak. Sumber devisané asal saka pengunjung kang ngayahi ibadat lan produk panganan, mligi kurma. Sacara administratif, Karbala kapérang dadi rong dhistrik, "Karbala Tuwa", punjer agama, lan "Karbala Anyar", laladan omahan kang ana sekolah Islam lan yasan pamaréntah.

Ing punjer kutha tuwa ana Mashad al-Husain, pesaréan Husain bin Ali, putuné Muhammad. Pesaréan Husain minangka panggonan ziarah kanggoné kaum Muslim Singah, mligi ing padha karaméan mèngeti pertempuran Dina Asyura. Akèh peziarah sepuh kang ziarah ing pesaréan mau kanggo nunggu ajal, awit makam iku dipercaya minangka salah siji gerbang nuju swarga. Lokasi liya kang dikunjungi kaum Singah ya iku al-Makhayam, biyèn dipercaya dadi panggonan kamp Husain, misuwur saka kakendelané Husain lan para pengiringé dipèngeti kanthi umum. Kaitané kang raket karo Islam Singah ndaadèkaké Karbala minangka punjer instruksi lan panyebaran agama; Karbala nduwé paling sithik 100 masjid lan 23 madrasah, ing nantarané duwèké ulama misuwur, Ibnu Fahid, kang diwangun 440 taun kapungkur.

Uga delengen[besut | besut sumber]