Yitro

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Yitro ({{hebrew name|יִתְרוֹ|Yitro|Yiṯrô|"Yang mulia"; Inggris: Jethro; Arab: شعيب‎‎, Syu'aib) inggih punika tokoh ingkang dipunsebat ing Alkitab Ibrani utawi Perjanjian Lama ing Alkitab Kristen, mliginipun Kitab Pangentasan, dados mèrtua Musa, tiyang pènggèmbala domba suku Keni lan imam ing Midian.[1] Ia juga dihormati sebagai seorang nabi dalam agama Druze,[2] lan dipunanggap leluhur tiyang Druze.[3]

Dalam Kitab Pangentasan[besut | besut sumber]

Musa minta izin meninggalkan Yitro lukisan Jan Victors, ~1635, saking prastawa ing . Yitro linggih ing sisih kiwa, gadhah warna abrit.

Yitro dipunsebat dados imam ing Midian lan dados mèrtua Musa sak sampunè piyambakipun maringi putrinipun, Zipora, dados istri Musa. piyambakipun dipuntepangaken ing Kitab Pangentasan pasal 2, mliginipun ing

.

Yitro dipunsèrat gesang ing Midian; wewengkon ingkang mbèntang saking pinggir wétan Teluk Aqaba sapunika ing sisih kidul laut Saudi Arabia. wonten ingkang nganggèp Midian panggènanipun ing ujung Sinai.

Musa manggih kaliyan Yitro, ing wanci minggat piyambakipun saking Mesir sak sampune matèni tiyang Mesir. Sak sampune nikah kaliyan putri Yitro, Zipora, Musa bekerja 40 taun kanggé Yitro nggembala wedhus-wedhuse ngantos piyambakipun dipuntimbali Allah nglampahi prakawis semak berapi (Keluaran 3). Sal lajengipun Musa nyuwun piyambakipun saking Yitro kanggé balik ing Mesir, ing pundhi Musa mimpin tiyang-tiyang Israèl medal saking tanah Mesir, tanah batur tukon, lan mlampah nuju ing tanah Kanaan, "tanah perjanjian". Musa lan tiyang-tiyang Israèl ngantos ing tanah Midian, ing pundhi Yitro salajengipun ngunjungi Musa kaliyan mbeta sarta Zipora lan kalih putra Musa ingkang dipunlahiraken istrinipun punika. Yitro ugi nasihati Musa kanggé nunjuk pemimpin-pemimpin ingkang saged ngeringanaken tugas Musa ingkang dadosaken hakim prekawis-prekawis ingkang alit ing antawisipun tiyang Israèl. Punika dipunserat ing pérangan bacaan Torèt (parsyah) ingkang dipunparingi "Yitro" (

).

Asma[besut | besut sumber]

Ing kitab Hakim-hakim pasal 4:11 dipunsebataken tiyang ingkang namanipun Hobab]] ingkang inggih punika saudara ipar Musa, ing pundhi ramanipun namanipun "Rehuel". Hobab inggih punika naté dipunserat sadèrèngipun ing salebeting kitab Wilangan, inggih punika

. Kaliyan makaten Rehuel lan Yitro warninipun inggih punika tiyang ingkang sami.

Yitro ing Islam[besut | besut sumber]

Ing Islam, wonten tokoh ingkang dipunsamiaken kaliyan Yitro inggih punika: Syu'aib (juga ditulis Shuʿayb, Shoaib, (Arab: شعيب‎‎; tegesé tiyang ingkang nedahaken jalan ingkang leres), ingkang dipunhormati dados tiyang nabi Islam[4] lan nyerat sejumlah perbuatan ingkang boten kaserat ing Alkitab. piyambakipun dipunyakini gesang sak sampune Abraham lan dipunkintun dados nabi ing kalih masarakat, inggih punika tiyang Midian [5] dan Aykah (penebang kayu; People of the Wood).[6] kanggé mereka, Syu'aib nyampaiaken kapercayaan Islam lan mengeti tiyang kanggé nghentiaken perbuatan laknat. ing wanci mereka boten kersa nglampahi bertaubat, Allah ingkang ngajuraken kalih masarakat punika.[7][8] Syu'aib inggih punika satunggal saking pinten-pinten nabi Arab ingkang dipunsebat asmané ing Al Quran, sanèsipun Saleh, Hud, Ismael lan Muhammad. piyambakipun dipuntepang kaliyan tiyang-tiyang Muslim mila-mila dados "pengkhotbah ingkang fasih ing antawisipun para nabi", amargi miturut tradisi Islam, piyambakipun gadhah bakat lan kefasihan berbasa.[9]

Ing Islam, Syuʿaib boten dipungayutaken kaliyan Musa, ingkang ugi dipunhormati dados nabi Islam.

Syu'aib kanthi mliginipun dipunhormati ing ritual lan ziarah agam Druze.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. Harris, Stephen L., Understanding the Bible. Palo Alto: Mayfield. 1985.
  2. Lev, David (25 October 2010). "MK Kara: Druze are Descended from Jews". Israèl National News. Arutz Sheva. Dijupuk 20 Nop 2012.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  3. Blumberg, Arnold (1985). Zion Before Zionism: 1838-1880. Syracuse, NY: Syracuse University Press. k. 201. ISBN 0-8156-2336-4. 
  4. Brandon M. Wheeler, Historical Dictionary of Prophets in Islam and Judaism, Shuayb, pg. 303
  5. Quran 7:85-93
  6. Quran 26:176-177
  7. Cithakan:Cite quran
  8. Quran 26:189
  9. Stories of The Prophets, Ibn Kathir, pg. 220

Réferènsi[besut | besut sumber]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]