Juru Kotbah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Kitab Juru Kotbah iku péranganing Alkitab Prajanjian Lawas. Judhul iki asalé saka basa Ibrani: Qoheleth. Dhasar tembung iki : Qahal, sing tegesé "pasamuan" utawa "pasemon".

Sang Qoheleth iku harafiahé siji wong sing seneng kutbah ing siji pasamuan. Ing basa Inggris, kitab iki diarani (Ecclesiastes) saka basa Yunani sajeroning kitab Septuaginta: Εκκλησιαστής. Tembung iki asalé saka tembung Yunani: Εκκλησία (Greja/jemuwah). Tegesé ya padha waé, wong sing kutbah ing pasamuan.

Isi kitab Juru Kotbah iku pangidhepan lan gagasan siji wong sing diarani 'Sang Pamikir'. Dadi isi kitab iki asifat falsafi. Dhèwèké mikir saresepé yèn uriping manungsa ing donya iku cekak. Tur akèh pacoban, barang-barang ora adil karo prakara-prakara liya sing ora gampang dimangertèni.