Kitab Yérémia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Kitab Yérémia (Ibrani: ספר יִרְמְיָהוּ‎‎) iku sawijining buku sajeroning Alkitab. Miturut cathetan ing bab 1:1-3, kitab iki ditulis déning Yérémia putrané Hilkiah lan uripé antara taun 627SM nganti 582SM. Isiné kabar kurang apik lan ditujokaké marang bangsa Israèl sing lagi diasingaké ing Babilonia.

Struktur[besut | besut sumber]

Kitab Yeremia bisa dipérang dadi sawetara pérangan kaya sing kapacak ing ngisor iki:

  1. Wejangan Allah marang bangsa Yéhuda lan padha panguwasané saka mangsa pamaréntahan Yosia, Yoahas, Yoyakim, Yoyakhin, lan Zedekia.
  2. Pethikan-pethikan saka buku cathetan Barukh sang juru tulis Yérémia, kalebu sawetara ramalan utawa nubuat lan kadadéan wigati sajeroning uripé Nabi Yérémia.
  3. Wejangan Allah ngenani sawetara bangsa ngamanca.
  4. Cathetan pepakan prakara binedhahé Yérusalèm lan pambuwangan ing Babil.