I Makabe

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search

I Makabe iku sawijining kitab Deuterokanonika Alkitab. Dadi tegesé ora ana asliné ing basa Ibrani. Anané mung alihbasané ing basa Yunani. Kitab iki katonané katulis ing sakiwa-tengené taun 100 SM, sawisé ana nagara Yahudi kang mardika manèh.

Kitab iki isiné dipara dadi 16 sargah (bab).

Kitab iki isiné bab tlatah Yudea kang dibedhah déning wong-wong Yunani kang dibawahi Aleksander Agung. Banjur wong-wong Yahudi padha ngraman kebèh. Périodhe kang katulis ing kitab iki kira-kira antara 175 SM - 134 SM.