Jean-Paul Sartre

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jean-Paul Sartre
Kala Filsafat abad ka-20
Tlatah Filsafat Kulon
Aliran Existentialisme, Marxisme
Karsa pokok
Metafisik, Epistemologi, Etika, Pulitik, Phenomenology, Ontologi
Gantha misuwur
"Existence precedes essence"
"Bad faith"
"Nothingness"

Jean-Paul Sartre (Paris, 21 Juni 1905 – id. 15 April 1980) iku sawijining filsuf lan panulis Prancis.[butuh rujukan] Sartre dianggep ngembangaké aliran eksistensialisme.[butuh rujukan] Sartre mratélakaké yèn èksistènsi luwih dhisik ana tinimbang èsènsi (L'existence précède l'essence).[butuh rujukan] Manungsa ora duwèni apa-apa wektu dilairaké lan salawasé urip ora luwih saka kasil kalkulasi komitmen-komitmené ing mangsa kapungkur.[butuh rujukan] Awit saka iku, miturut Sartre sabanjuré, siji-sijiné landhesan nilai ya iku kabébasan manungsa (L'homme est condamné à être libre).[butuh rujukan]

Taun 1964 dianugerahi Bebungah Nobel Sastra, nanging Jean-Paul Sartre nulak.[butuh rujukan] Sartre tilar donya tanggal 15 April 1980 ing sawijining rumah sakit ing Broussais (Paris).[butuh rujukan] Upacara pemakaman dirawuhi kurang luwih 50.000 wong.[butuh rujukan]

Pasangané ya iku filsuf wanita kang asmané Simone de Beauvoir.[butuh rujukan] Sartre akèh ninggalaké karya tulis ing antarané kang asesirah Being and Nothingness kang tegesé Ana lan kahanan ora ana.[butuh rujukan]

Kapustakan[besut | besut sumber]

Kutipan[besut | besut sumber]

  • "L'existence précède l'essence." ("Eksistensi mendahului esensi(intisari)") (Dari L'existentialisme est un humanisme)
  • "L'homme est condamné à être libre." ("Manusia dihukum untuk menjadi bebas") (Dari L'existentialisme est un humanisme)
  • "L'enfer, c'est les autres." ("Neraka adalah orang lain.") (Dari Huis-clos)

Pranala njaba[besut | besut sumber]



Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jean-Paul_Sartre&oldid=1098355"