Henri Bergson

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Western Philosophy
20th century philosophy
Bergson.jpg
Portrait of Henri Bergson by J.E. Blanche 1891

Jeneng

Henri-Louis Bergson

Lair

{{{birth}}}

Aliran/tradisi

Continental philosophy
Penghargaan Nobel dalam Sastra
1927

Kawigatèn utama

Metaphysics, Epistemology, philosophy of language,
philosophy of mathematics

Gagasan wigati

Duration, Intuition,
Élan Vital,
Open Society

Mènèhi pengaruh marang

Kierkegaard, Spinoza, Kant, James, Ravaisson, Spencer, Schelling, Maine de Biran

Kena pengaruh saka

Deleuze, Kazantzakis, Kuki, Merleau-Ponty, Proust, Whitehead, Vladimir Jankélévitch

Henri-Louis Bergson (lair ing Paris, Prancis, 18 Oktober 1859 – pati di Paris, Perancis, 4 Januari 1941 ing yuswa 81 taun) inggih punika filsuf Prancis ingkang nggadhahi pengaruh ageng dumateng tarutama nalika awal abad kaping 20. Piyambakipun lair saking ibu ingkang kebangsaanipun Inggris kaliyan bapa kang asalipun saking Yahudi Polandia. Nalika mas produktifipun, Henri nelasaken wekdal dados dosen filsafat kaliyan dados penulis. Bergson nate angsal bebungah nobel bidang sastra nalika taun 1927.

Karya-karya[besut | besut sumber]

Wonten ngandhap mepunika tuladha kasil karya sastranipun:

  1. taun 1889, Time and Free Will (Essai sur les données immédiates de la conscience)
  2. taun 1896, Matter and Memory (Matière et mémoire)
  3. taun 1907, Creative Evolution (L'Evolution créatrice)
  4. taun 1932, The Two Sources of Morality and Religion (Les deux sources de la morale et de la religion)

Riwayat[besut | besut sumber]

Pamanggihan Bergson mulai geser maring paham religius nalika taun akir kauripanipun. Piyambakipun nggabung kaliyan Gereja Katulik Roma boten lami saderengipun seda. Amargi punika, babagan punika sangaja ditunda sarta dirahasiakaké, amarga piyambakipun boten kersa katingal ngianati bangsa Yahudi, nalika Prancis tasih wonten ing kapendudukan Jerman.

Pamanggihanipun[besut | besut sumber]

Intuisi[besut | besut sumber]

Bergson pitados menawi manungsa kedhah dipunjlentrehaken pisanan mepunika babagan kerangka proses evolutif. Miturut Bergson, pungsi indra dhumateng makhluk urip awit pisanan punika sanes kangge maringi gambaran-gambaran saking telatahipun, ananging kangge merangsang reaksi-reaksi kangge mempertahanaké kauripan. Mula-mula organ sensoris, lajeng sistem saraf pusat, lajeng akal budhi. Punika berkembang nganti abad-abad laminipun dados mekanisme pertahanan urip organisme ingkang dipunjangkepi kaliyan perilaku.

Indra punika boten nampakake gambar objektif saking lingkungan. Ananging, pesan tartemtu saking Gusti ingkang ndamel kita petingkah tertemtu ugi. Pamahaman kita babagan lingkungan boten saged satiti foto. Pamahaman kita iku selektif banget, sering pragmatis sarta terarah dhumateng kapentingané awaké dhèwé.

Pranala Njawi[besut | besut sumber]

Pirsani Ugi[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Henri_Bergson&oldid=1010987"