Orhan Pamuk

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Ferit Orhan Pamuk
Orhan Pamuk3.jpg
Pakarya Novelis, Professor dari Comparative Literature (Universitas Columbia)
Bangsa Turki
Mangsa 1974 – sekarang
Obahan sastra Literatur postmodern
Karya gedhé

Karanlık ve Işık (Dark and Light; debut) The White Castle
The Black Book
The New Life
My Name is Red
Snow

Istanbul: Memories and the City
Bebungah utama Penghargaan Nobèl dalam Sastra taun 2006
Situs jaringan
http://www.orhanpamuk.net/

Ferit Orhan Pamuk (lair ing Istanbul, Turki, 7 Juni 1952; umur 65 taun) pawongan novelis Turki terkenal sajrné sastra pasca-modernis. dhèwèké banget populer ing sajrné nagari, lan penggemar karyané ing dunya uga tambah terus. Minangka pawongan novelis Eurasia paling terkenal, karya-karyané wis diterjemahaké marang sajeroning luwih saka 40 basa. dhèwèké wis éntuk banyak akèh penghargaan ing jero nagari utawa internasional.[1]

Naliak 2005, pamaréntah Turki mbiwara tuduhan kriminal marang Pamuk sawisé dhèwèké gawé pernyataan-pernyataan ngenani rajapati luwih saka 1 yuta wong Armenia lan 30.000 wong Kurdi ing Anatolia. Yèn kabukti salah, Pamuk bisa dipenjara nganti 3 taun. Pengadilanè dimulai nalika 16 Dhésèmber 2005, ananging langsung ditunda amerga nunggu persetujuan saka Departemen Kehakiman Turki. [1] Tuduhan marang dhèwèké akhire dibatalaké nalika 22 Januari 2006.

Biografi[besut | besut sumber]

Pamuk dilahirake ing lingkungan kulawarga kang serba ana. Bapake ya iku CEO pertama IBM Turki. Dhèwèké sinau ing Sekolah Menengah Umum Amérika Robert College ing Istanbul. Banjur dhèwèké jukuk program arsitèktur ing Universitas Teknik Istanbul, amerga tekanan kulawargane supaya dhèwèké dadi insinyur utawa arsitek. nanging dhèwèké mandeg sawisé telung taun lan dadi pawongan penulis penuh waktu. Pamuk lulus saka Institut Jurnalisme ing Universitas Istanbul nalika 1977. Dhèwèké dadi sarjana tamu ing Universitas Columbia ing New York City saka 1985 nganti 1988, lan nalika jaman kang padha uga dhèwèké dadi mahasiswa tamu ing Universitas Iowa. Banjur dewke bali ing Istanbul.

Pamuk nikah karo Aylin Turegen nalika 1982, nanging bubar nalika 2001. Kalorone duwueni anak wédok, Rüya. Pamuk tetep manggo ing Istanbul.

Parmuk dianugerahi Penghargaan Kesusastraan Nobèl nalika 12 Oktober 2006.

Sebagai novelis[besut | besut sumber]

Pamuk mulai menulis kanthi teratur nalika 1974. Novèlé kang pertama, Karanlık ve Işık (Gelap lan Terang)[2] dadi pemenang bersama karo novèl liya nalika 1979 Pertandingan Novèl Milliyet Press (pemenang liya ya iku Mehmet Eroğlu). Novèl iki diterbitake kanti judhul Cevdet Bey ve Oğulları (Tn. Cevdet dan anak-anaknya) nalika 1982, lan menangake Bebungah Novèl Orhan Kemal nalika 1983. Ceritane babagan telu generasi salah siji kulawarga Istanbul kaya kang urip ing Nisantasi, distrik Istanbul panggonan Pamuk digedhekake.

Pamuk menangake pira-pira penghargaan kritis kanggo karya-karya awale, kalebu Bebungah Novèl Madarali 1984 kanggo novèl kalorone Sessiz Ev (Rumah yang Sunyi) lan Prix de la Découverte Européenne 1991 kanggo terjemahan basa Prancis novèlé ini. Novèl historisnya, Beyaz Kale (Kastil Putih), terbit sajeroning basa Turki nalika 1985, menangake Penghargaan Independen kanggo Fiksi Asing 1990 lan nganmbakake reputasine ing jaban rangkah. Tinjauan Buku The New York Times mretelakake, "Bintang kang anyar wis terbit ing timur--Orhan Pamuk." Dhèwèké mulai bereksperimen kanti tèhnik-tèhnik pasca-modern sajeroning novèl-novèlé, salah sijine owah-owahan saka naturalisme ciyut sajeroning karya-karya awale.

Novèl paling mutakhir Pamuk ya iku Kar (2002) (terjemahan basa Inggris Snow (Salju), 2004), kang mbahas konflik antarané Islamisme lan Baratisme ing Turki modern. New York Times nyathet Snow minangka salah satu saka Sepuluh Buku paling apik kanggo 2004. Deweeke uga menerbitkan salah siji memoir/catatan perjalanan İstanbul-Hatıralar ve Şehir nalika 2003 (Versi Inggris, Istanbul-Memories and the City (Istanbul-Kenangan dan Kota) 2005). nalika 2005 Orhan Pamuk menangake Bebungah Bedhamèn Pameran Dagang Buku Jerman kanti rega 25.000 Euro kanggo karya sastrane ing ngendi Éropah lan Turki Islam nemu panggonan kanggo sijilan liyané. Iki ya iku bebungah buku paling bergengsi Jerman kang diwenehake ing Gereja St. Paulus ing Frankfurt.

Buku-buku Pamuk dicirikake déning kebingungan utawa ilange identitas kang sebagian diakibatake konflik antarané nilai-nilai Éropah lan Islam. Dhèwèké kabèh kerep ngganggu utawa gusurake, nanging mencakup plot kang rumit lan memikat, sarta tokoh-tokoh kang mendalami. Karya-karyane uga diwarnai kanti basa lan pesona tumprap seni kreatif, kaya ta sastra lan lukisan.

Penghargaan[besut | besut sumber]

  • 1979 Penghargaan Pertandingan Novèl Milliyet Press (Turki) kanggo novelé Karanlık ve Işık (pemenang bersama)
  • 1984 Bebungah Novèl Madarali (Turki) kanggo novelé Sessiz Ev
  • 1990 Penghargaan Fiksi Asing Independen (Britania Raya) kanggo novelé Beyaz Kale
  • 1991 Prix de la Découverte Européenne (Bebungah Penemuan Éropah) (Prancis) kanggo terjemahan basa Prancis novelé Sessiz Ev
  • 2002 Prix du Meilleur Livre Etranger (Bebungah é Buku Asing paling apik) (Prancis) kanggo novelé Namaku Merah
  • 2002 Premio Grinzane Cavour (Italia) kanggo novelnya Namaku Merah
  • 2003 Penghargaan Sastra Internasional IMPAC Dublin (Irlandia) kanggo novelé Namaku Merah
  • 2005 Bebungah Bedhamèn Pameran Dagang Buku Jerman (Jerman)
  • 2005 Prix Medicis Etranger (Prancis) kanggo novelé Salju
  • 2006 Penghargaan Nobèl sajeroning Sastra

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

Cithakan:Penghargaan Nobèl sajeroning Sastra 2001-2025