Michail Aleksandrovich Sholokhov

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Sholokhov, rikala taun 1938

Mikhail Aleksandrovich Sholokhov (basa Rusia: Михаил Александрович Шолохов) (lair ing Kruskhilin (wonten ing Oblast Rostov), 24 Mei 1905 – tilar donya ing Vyoskhenskaya, 21 Februari 1984 kanthi umur78 taun) inggih punika salah satunggaling panulis novel asal Rusia. Piyambakipun menangaken Penghargaan Nobel bidang Sastra taun 1965.[1]

Pagesangan lan Karya[sunting | sunting sumber]

Sholokhov miyos wonten ing kawasan Kamenskaya, Rusia, wonten ing 'tanah bangsa Kossak'. Bapakipun salah satunggaling pamimpin kelas menengah bawah, nalika punika petani, pedagang kéwan, an tukang giling. Ibu Sholokhov asalipun saking Ukraina lan janda satunggaling tiyang Kossak. Ibunipun buta huruf ananging sinau maos lan nyerat kanggé komunikasi kalian putranipun. Sholokhov mlebet sekolah wonten ing Kargin, Moskow, Boguchar lan Veshenskaya dumugi taun 1918. Lajeng piyambakipun kagabung wonten ing sisih revolusioner wonten ing Perang Sadhérék Rusia. Sakmenika piyambakipun taksih umur 13 taun.[2]

Sholokhov wiwit nyerat nalika yuswanipun ngancik angka 17 taun. Buku ingkang kapisanan, Tandha Lair, terbit nalika piyambakipun taksih 19 taun. Nalika taun 1922 Sholokhov pindhah dhateng Moskwa kanggé makarya minangka wartawan, ananging piyambakipun kedah ndhukung dhiri pribadinipun lumantar kerja manual. Piyambakipun salh satunggaling tiyang buruh pelabuhan, tukang watu, lan akuntan antawis taun 1922-1924, ananging kadang kala piyambakipun ugi ndhérék mendhet bagéyan wonten ing "seminari" penulis. Karya ingkang kapisanan dipuncetak arupi artikel satir ingkang judul Sawijining Ujian (1922).[3][4]

Buku lan artikel[sunting | sunting sumber]

  • Donskie Rasskazy, 1925 - Kisah Don
  • Lazurevaja Step, 1926
  • Tikhii Don, 4 vol., 1928-1940 (Don ingkang Mendel)
  • Podnyataya Tselina, 1932-1960
  • Oni Srazhalis Za Rodinu, 1942 - Tiyang ingkang Berjuang kanggé Negerinipun
  • Nauka Nenavisti, 1942
  • Slovo O Rodine, 1951
  • Sudba Cheloveka, 1956-1957
  • Sobranie Sochinenii, 1956-]]1958]] - karya kempalan (8 bagéyan)
  • Oni Srazhalis Za Rodinu, 1959
  • Sobranie Sochinenii, 1962 - karya kempalan (8 bagéyan)
  • Cariyos Awal, 1966
  • Ancasing Satunggal Manungsa, lan cariyos sansésipun, artikel lan sketsa, 1923-1963, 1967
  • Tunangan lan Pahlawan ingkang Lemah-Lembut, 1967
  • Po Veleniju Duši, 1970
  • Sobranie Sochinenii, 1975 (8 bagéyan)
  • Rossiya V Serdtse, 1975
  • Slovo o Rodine, 1980
  • Verzamelde werken, 1984 (8 bagéyan)
  • Sobranie Sochinenii, 1985 (karya kempalan, 8 bagéyan)
  • Sholokhov i Stalin, 1994

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]