Alice Munro

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Alice Munro
Alice Munro teikna av Andreas Vartdal (cc-by-sa).jpg
Lair Alice Ann Laidlaw
(1931-07-10) 10 Juli 1931 (umur 86)
Ontario, Kanada
Pakarya Penulis
Bangsa Kanada
Bebungah utama Nobel di babagan Sastra 2013
Bojo James Munro (1951–1972)
Gerald Fremlin (1976–2013)

Alice Ann Munro (jeneng lair Laidlaw, lair ing Ontario, Kanada, 10 Juli 1931; umur 86 taun) ya iku sawijining penulis asal Kanada kang nampa Penghargaan Nobel Sastra ing taun 2013.[1][2] Saliyané iku, dhèwèké uga nampa penghargaan Man Booker International Prize ing taun 2009 lan minangka pemenang kaping telu Penghargaan Gubernur Jenderal Kanada kanggo kategori karya fiksi.[3] Munro dikenal minangka penulis kang mènèhi prabawa marang karya sastra, kususe carkak, ora mung ana ing Kanada, ananging uga ing jagading internasional.[4]

Biografi[besut | besut sumber]

Alice Munro lair ing Wingham, sawijining kutha ing Provinsi Ontario, Kanada, ing 10 Juli 1931.[1] Ibune minangka guru lan bapake tukang angon serigala.[1] Munro wiwit sinau jurnalistik lan basa Inggris ing University of Western Ontario.[1] Bebarengan karo bojone, dhèwèké manggon ing Victoria, British Columbia, lan bukak toko buku.[1] Munro wiwit nulis carita rumaja, lan nerbitake karya buku sepisanane ing taun 1968, Dance of the Happy Shades, kang akèh digatekaken ing Kanada.[1] Dhèwèké wiwit mublikasi tulisané ing manéka majalah wiiwt taun 1950-an.[1] Ing taun 1971, dhèwèké nerbitake kumpulan carita kanthi irah-irahan Lives of Girls and Women, kang déning para kritikus wis digambarake minangka Bildungsroman.[1]

Ing taun 2013, Munro éntuk Penghargaan Nobel Sastra.[1] Penghargaan kanggo Munro kagolong unik amarga lagi sepisanan sawijining penulis carkak menang penghargaan iki.[5] Ing carkak-cerpene, penulis asal Kanada, Alice Munro nyritakake kuranging manungsa.[5] Munro dadi penulis wadon kaping 13 kang menang bebungah Nobel Sastra kang wiwit ditindakake ing taun 1901.[5]

Penghargaan[besut | besut sumber]

  • Penghargaan Gubernur Jenderal Kanada[6]
  • Man Booker International Prize[6]
  • Penghargaan Nobel Sastra 2013[6]

Bibliografi[besut | besut sumber]

Buku sajeroning basa Inggris[besut | besut sumber]

Cerita cekak[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae The Nobel Prize in Literature 2013 - Press Release
  2. ^ "Alice Munro Wins Nobel in Literature". NYTimes. 3 Mèi 2009.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)
  3. ^ "Alice Munro wins Man Booker International prize". The Guardian. 27 Mèi 2009.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)
  4. ^ "Alice Munro". The Canadian Encyclopedia. 3 Mèi 2009.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)
  5. ^ a b c "Alice Munro menangkan Nobel Sastra 2013". DW.DE. 10 Oktober 2013. 
  6. ^ a b c "Alice Munro Biography". Biography. 3 Mèi 2009.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cuplikan magepokan Alice Munro ing Wikicuplik

Cithakan:Penghargaan Nobel dalam Sastra 2001-2025