Theodor Mommsen

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Theodor Mommsen
Christian Matthias Theodor Mommsen
Christian Matthias Theodor Mommsen
Miyos (30 November 1817-Masalah pitembungan: Karakter tandha waca "{" ora dingertèni.-{{{day}}})Masalah pitembungan: Karakter tandha waca "{" ora dingertèni. Masalah pitembungan: Tembung "november" ora dingertèni.Masalah pitembungan: Tembung "november" ora dingertèni.
Garding, Schleswig
Tilar donya 1 Novèmber 1903(1903-11-01) (umur 85)
Charlottenburg, German Empire
Kabangsan German
Bidhang Classical scholar, jurist, historian
Lembaga University of Leipzig
University of Zurich
University of Breslau
University of Berlin
Lulusan saking University of Kiel
Notable awards Pour le Mérite (civil class)
Nobel Prize in Literature
1902
Theodor Mommsen ing taun 1881

Christian Matthias Theodor Mommsen (lair 30 Novèmber 1817 – pati 1 Novèmber 1903 ing yuswa 85 taun) ya iku sarjana klasik, pulitikus, lan sejarawan Jerman.[1] Karyane ing sajarah Romawi tetep wigati ing panaliten mangsa saiki.[1]

Mommsen ya iku anake menteri, nanging ora sugih.[1] Dhèwèké lair ing Garding, Schleswig, gedhene ing Oldesloe lan sekolah ing Altona.[1] sateruse dhèwèké sinau ngèlmu hukum ana ing Kiel ing taun 1838-1843.[1]

Mommsen dibantu déning pamaréntah Denmark, saéngga bisa mara ing Perancis lan Italia, ana ing kono dhèwèké sinau sajarah kuno.[1] Wektu Revolusi 1848 Mommsen dadi wartawan ing Rendsburg kanggo Schleswig-Holsteinische Zeitung, lan uga ing taun iku, dhèwèké uga dadi profesor hukum ing Universitas Leipzig.[1]

Mommsen politike Liberal, saéngga dhèwèké dadi profesor ing taun 1851, nanging ing taun 1852 dhèwèké dadi profésor hukum Romawi ing Universitas Zürich ldan ing taun 1854 ana ing Universitas Breslau.[2]

Ana ing taun 1858 Mommsen dadi anggota Preußische Akademie der Wissenschaften (Akademi Ilmiah Prusia) ing Berlin, lan ing taun 1861 Mommsen dadi profésor sajarah Romawi uga ing Berlin, panggonan dhèwèké awal mulang wiwit taun 1887.[2]

Ing taun 1868 Mommsen dianugrahi Pour le Mérite, lan ing taun 1902 dhèwèké uga dianugrahi Penghargaan Nobel Sastra kanggo karya-karya kang paling utama Römische Geschichte antarané taun 1854-1856.[2] Mommsen dadi salah sijiné penulis karya non-fiksi kang nampa penghargaan iku.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g Theodor Mommsen (1817-1903) (Dipuntingali tanggal 5 Agustus 2011)
  2. ^ a b c d Theodor Mommsen (Dipuntingali tanggal 5 Agustus 2011)