Gabriel García Márquez

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Gabriel García Márquez
Gabriel Garcia Marquez 1984.jpg
Lair 6 Maret 1928
Aracataca, Magdalena, Kolombia
Pati 17 April 2014
Mexico City, Mexico
Pakarya novelis, jurnalis, penerbit, dan aktivis pulitik
Bangsa Kolombia
Gènre Realisme Magis

Gabriel José García Márquez (6 Maret 1928 - 17 April 2014) inggih punika salah satunggaling novelis, jurnalis, penerbit, lan aktivis pulitik Kolombia. Piyambakipun miyos wonten ing kutha Aracataca ing Departemén Magdalena, ananging gesangipun paling kathah dipunlampahi wonten ing tlatah Meksiko lan Éropah. Wekdal punika piyambakipun langkung kathah nelasaken gesangipun wonten ing Mexico City.[1]

García Márquez kanthi umum dipuntingali minangka utama saking gaya sastra ingkang dipunkenal minangka realisme magis. Dene kathah saking seratanipun ingkang nedahaken bab punika, kita boten saged nggolongaken sadaya seratanipun wonten ing gaya punika.[2]

García Márquez miwiti kariéripun minangka wartawan kanggé ariwarti Bogotá, El Espectador, lan kalajengaken minangka koresponden asing wonten ing Roma, Paris,[3] Barcelona, Caracas, lan New York City.

Karya ageng ingkang kapisanan inggih punika Kisah Babagan Satunggaling Pelaut ingkang Karam]] (Relato de un náufrago), ingkang dipun serat minangka cariyos bersambung wonten ing surat kabar nalika taun 1955. Buku punika nyariosaken kisah ingkang nyata babagan sawijining kapal karam kanthi ngungkapaken kasunyatan bilih karawuhan “barang-barang gelap” wonten ing sawijining kapal Angkatan Laut Kolombia, ingkang damel kapal punika kaluwihan muatan, sampun nyebabaken kapal punika karam. Bab punika medalaken kontroversi publik, amargi cariyos punika mbantah laporan résmi babagan kadadosan sakitar kacilakan punika, ingkang nyalahaken badai lan ngagungaken si pelaut ingkang slamet. Cariyos punika dados awal saking pedamelannipun minangka koresponden asing, amargi García Márquez kados “persona non grata” kangge pamarintahan Jenderal Gustavo Rojas Pinilla. Kisah punika lajeng dipunterbitaken taun 1970 lan dipunanggep déning kathah tiyang minangka salah satunggaling novel.[4]

Bibliografi[besut | besut sumber]

Seratus Tahun Kesunyian

Novel[besut | besut sumber]

  • 1962In Evil Hour (La mala hora)
  • 1967One Hundred Years of Solitude (Cien años de soledad)
  • 1975The Autumn of the Patriarch (El otoño del patriarca)
  • 1981Chronicle of a Death Foretold (Crónica de una muerte anunciada)
  • 1985Love in the Time of Cholera (El amor en los tiempos del cólera)
  • 1989The General in his Labyrinth (El general en su laberinto)
  • 1994Of Love and Other Demons (Del amor y otros demonios)
Tumbangnya Seorang Diktator

Cerita cekak, novelet lan kempalan cariyos[besut | besut sumber]

  • 1947Eyes of a Blue Dog (Ojos de perro azul)
  • 1955Leaf Storm (La hojarasca)
  • 1961No One Writes to the Colonel (El coronel no tiene quien le escriba)
  • 1962Big Mamas Funeral (Los funerales de la Mamá Grande)
  • 1978The Incredible and Sad Tale of Innocent Eréndira and her Heartless Grandmother (La increíble y triste historia de la cándida Eréndira y de su abuela désalmada)
  • 1992Strange Pilgrims (Doce cuentos peregrinos)
  • 1995The Handsomest Drowned Man in the World
  • 1998A Country for Children
  • 2004Memories of My Melancholy Whores (Memoria de mis putas tristes)

Non-fiksi[besut | besut sumber]

  • 1970The Story of a Shipwrecked Sailor (Relato de un náufrago)
  • 1986Clandestine in Chile:The Adventures of Miguel Littin (Las Aventuras de Miguel Littín Clandestino en Chile)
  • 1996News of a Kidnapping (Noticia de un secuestro)
  • 2002Living to Tell the Tale (Vivir para contarla)
Sang Jenderal dalam Labirinnya

Edisi Basa Indonésia[besut | besut sumber]

  • 1992Tumbangnya Seorang Diktator (El otoño del patriarca) dipunterjemahaken déning Masri Maris, Yayasan Obor Indonésia, Jakarta.
  • 2003Seratus Tahun Kesunyian (Cien años de soledad) dipunterjemahaken dending Max Arifin, Bentang Budaya, Yogyakarta.
  • 2002Klandestin di Chile (Las Aventuras de Miguel Littín Clandestino en Chile), Akubaca, Jakarta.
  • 2005Sang Jenderal dalam Labirinnya (El general en su laberinto), Jalasutra, Jakarta.

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

Pranala Njaba[besut | besut sumber]