Ivo Andrić

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Ivo Andrić
Andric Ivo.jpg
Pakarya Novelis
Bebungah utama Bebungah Nobel Sastra
1961

Ivo Andrić (Sirilik: Иво Андрић; 9 Oktober, 189213 Maret, 1975) iku sawijining panulis novel saka Yugoslavia, panulis carita cekak, lan pemenang Bebungah Nobel taun 1961 babagan Sastra saka Yugoslavia (lair ing Bosnia-Herzegovina, kang wektu semana isih dadi pérangan saka Yugoslavia). Novel karangané en:The Bridge on the Drina lan Chronicles of Travnik / The Days of the Consuls carita ngenani kahanan kauripan ing Bosnia ing sangisoré kauwasan Kakaisaran Ottoman.

Biografi[besut | besut sumber]

Andrić lair 9 Oktober, 1892 saka wong tuwané kang ètnik Kroat [1][2] ing désa Dolac cedhak Travnik, Bosnia-Herzegovina, kang dadi bagéan saka Kakaisaran Ottoman, banjur sikuwasani séning Austria-Hungaria. Jeneng asliné Ivan, nanging banjur luwih dikenal kanthi undang-undangan (mangsa cilikan) Ivo. Nalika Andrić umur rong taun, bapaké tilar donya. Amarga ibuné ora kuwawa nggedhèkaké, banjur Ivo dirumat déning seduluré ibuné kang manggon ing Bosnia wétan ya iku ing kutha Višegrad ing pinngir Drina. Ing kutha iki Ivo ngerti kreteg Ottoman, kang banjur dadi novelé kang misuwur ya iku The Bridge on the Drina.

Karya[besut | besut sumber]

Bahan carita karangan Ivo utamané dijupuk saka sajarah, folklore, lan budaya dhaérah asalé Bosnia.

Monumèn Ivo Anrić ing Beograd (Serbia)

Kabèh mau dirilis ing taun 1945 lan ditulis jroning Perang Donya II sawetara Andrić manggon ing kutha Beograd. Buku-buku mau uga dikenal minangka sawijining "trilogi" amarga dirilis ing wektu kang padhaa lan ditulis amèh bebarengan. Senadyan mangkono, karya-karya mau mung kahubung déning téma, nanging sabeneré arupa karya-karya kang mandhiri.

Karya liyané kang populèr:

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]

  • Ivo Andric, The Bridge on the Drina - The University of Chicago Press, 1977 - two biographical notes written by William H. McNeill and Lovett F. Edwards


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ivo_Andrić&oldid=976693"