Imre Kertész

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Imre Kertész
Imre Kertész (1929-) Hungarian writer by Csaba Segesvári.JPG
Pakarya Novelis
Bebungah utama Penghargaan Nobel dalam Sastra taun 2002

Imre Kertész (lair 9 Novèmber 1929; umur 88 taun) ya iku sastrawan Yahudi Hongaria.

Lair ing Budapest saka kulawarga Yahudi, Kertész dideportasi ing Auschwitz ing 1944 lan candhaké ing Buchenwald. Dhèwèké dibebasake saka kamp ing taun 1945. Sawisé perang, dhèwèké kerja ing ariwarta Budapest, Vilagossag, nanging ing 1951 dhèwèké dipeksa mundhur amarga pengambilalihan déning kuminis. Kertész gabung karo militèr nganti 2 taun lan wiwit iku gawé pertalan tulisan saka basa Jerman ing basa Hongaria.

Karya-karyané ya iku novèl taun 1975 kanthi irah-irahan Sortanslanság, dhedhasar pengalamane ing kamp konsèntrasi Nazi. Disusul Fiasco ing 1988. Jilid ka-3 saka Kaddis a meg nem született gyermekért, dicetak ing 1997. (Kaddish ya iku donga Yudaisme kang diucapake kanggo ngelingake wong mati). Paraga mligi novèl ya iku Gyorge Koves, ora gelem duwé anak ing dunya kang ngakoni anané Auschwitz.

Karya liyané kalebu A nyomkereső (1977), Az angol lobogó (1991), lan Gályanapló (1992). Dhèwèké uga mènèhi kuliah sawisé sirnane kuminisme ing Éropah Timur taun 1989, lan kuliah-kuliahe wis dikumpulake lan diterbitake. Kertész menang Penghargaan Nobel ing Sastra taun 2002. Akèh novèle kang nyritakake 'Holocaust'. Saliyané éntuk Bebungah Nobel, dhèwèké tau menang sapérangan bebungah liyané kalebu Brandenburger Literaturpreis ing 1995 lan Leipziger Buchpreis zur Europaischen Verstandigung ing taun 1997.

Amarga getih Yahudine, Kertész njlentrehake ing sawijining wawancara ing El Pais, sawijing ariwarti Spanyol: "Aku dudu wong Yahudi kang iman. nanging amarga minangka wong Yahudi aku digawa ing Auschwitz, minangka Yahudi aku ana ing kamp kematian lan minangka Yahudi aku ing lingkungan kang ora seneng marang Yahudi. Aku tansah rumangsa yèn aku wajib dadi Yahudi. Aku Yahudi, aku trima, nanging ing tingkat kang luwih jembar uga bener yèn aku dipeksa babagan iku." (The Jerusalem Report, 4 November 2002).

Cithakan:Penghargaan Nobel dalam Sastra 2001-2025