Anatole France

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Anatole France
Anatole FranceA.jpg
Lair (1844-04-16)16 April 1844
Paris, France
Pati 12 Oktober 1924(1924-10-12) (umur 80)
Tours, France
Pakarya Novelist
Bangsa French
Bebungah utama Nobel Prize in Literature
1921

Tandha tangan
Lukisan Anatole France déning Leroux.

Anatole France (dipunlairaken ing Paris, 16 April 1844 – surud ing Tours, 12 Oktober 1924 kanthi umur 80 taun) ya iku penulis, kritikus urban, salah siji tuladha tokoh utama ana ing sastra Perancis pungkasan abad ka-19 lan wiwitan abad ka-20, kang oleh kanugrahan Penghargaan Nobel Sastra taun 1921.[1] Skeptisisme France wis ana ing karya-karya pisanane, nanging masalah mungsuhan karo kaum borjuis nyebabake dheweke ndukung Parté Komunis Perancis.[2] Nalika taun 1920 tulisan-tulisane didaftarake ana ing Indeks Buku kang dilarang déning Gereja Katolik Roma. Jeneng asline ya iku Jacques Anatole François Thibault.[2] Bapake France ya iku bakul buku lan njenengi tokone 'Librarie de France' – saka kene iki dheweke njupuk jeneng kanggo jeneng margane.[2] Wiwit cilik France wis kepencut kanggo maca buku.[1] France sekolah ana ing Collége Stanislas, ana ing sekolahane dheweke duwé sikap kanggo anti-pendeta[1]. Sakwise gagal ana ing ujian sarjana muda, France banjur bisa lulus nalika umure 20 taun. Nalika taun 1860-an dheweke dadi asisten kanggo bapake, sakwise iku dheweke banjur dadi kataloger lan asisten penerbit ana ing Bacheline-Deflorenne lan ing Lemerre, dheweke uga makarya dadi guru. Nalika bapake pensiun, France banjur makarya dadi asisten editor.[2] Dheweke dadi anggota kelompok penyair Parnassian, Gautier, Catulle, Mendes, lsp, lan mbangun reputasi dhuwur ana ing babagan sastra.[1] Sakdawane ana ing Perang Perancis-Prusia, France duwé tugas ana ing pasukan iku, lan kaget karo perang kang ana ing Komune Paris taun 1871.[2]

Cathetan Suku[sunting | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Anatole_France&oldid=1052070"