Novèl

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Novèl

Novèl ya iku salah sawijiné karya fiksi prosa kang ditulis.[1] Novèl sifaté naratif utawa wujudé arupa carita.[1] Wong kang nulis novèl diarani novelis.[1] Tembung novèl asalé saka basa Italia novella kang tegesé "sebuah kisah, sepotong berita".[1]

Novèl luwih dawa lan luwih jangkep menawi dibandingake karo cerpèn utawa carita pendek. Ing basa Jawa diarani cerkak utawa carita cekak.[1] Novèl saora-orané kasusun dèning 40.000 tembung.[1] Novèl uga ora diwatesi karo struktural lan metrikal sandiwara utawa sajak.[1] Umumé novèl nyritakaké ngenani lakon-lakon lan watake lakon ing njero carita.[1] Novel nitikaké caritané ing bagéyan-bagéyan kang anéh saka naratif utawa carita iku.[1]

Novèl ing basa Indonèsia uga dibedakake karo roman.[1] Roman alur caritané luwih kompleks lan cacahé tokoh kang dadi paraga ing carita roman uga luwih akéh tinimbang novèl.[1] Novèl biyasané ditulis lan dicithak dadi bentuk buku.[1]

Novèl asalé saka basa Italia ya iku saka tembung novella, basa Jerman saka tembung Novelle, lan basa Yunani ya iku novellus.[1]

Novèl sejarah[besut | besut sumber]

Novèl sejarah ya iku genre kang penting kang akeh ditulis ing nagara-nagara Barat, kang duwéni katresnan tumprap sejarah.[2] Kanthi novèl iki nagara-nagara iku nanduraké katresnan tumprap sejarah lan nuduhaké pentingé sejarah tumprap pandhidhikan.[2] Novèl sejarah mbiyantu ngakrabaké masyarakat jaman saiki karo masyarakat jaman mbiyèn kang ngenggoni bangsané.[2] Kang dadi pelopor nulis novèl sejarah ya iku Walter Scott.[2] Dhéwéké salah sijiné pengarang Inggris saka abad kaping 19.[2] Nagara Inggris ndeleng sejarah minangka unsur kang penting kanggo mbangun bangsané.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m (id)[Sumarlam.2004.Analisis Wacana.Surakarta:Pakarraya]
  2. ^ a b c d e f (id)journal.ui.ac.id(dipunundhuh tanggal 5 Juli 2011)


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Novèl&oldid=965083"