William Butler Yeats

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search

William Butler Yeats ya iku penyair, dramawan, juru tulis prosa saka Irlandia.[1] Lair ana Sandymount, Dublin, Irlandia, tanggal 13 Juni 1865.[1] Séda ana Roquebrune-Cap-Martin, Prancis, tanggal 28 Januari 1939.[1] Dhèwèké nampa pahargyan Nobel Sastra taun 1923.[1][2]

Taun 1867, nalika Yeats umur rong taun, kulawargané pindah ing London, nanging dhèwèké kerep ing Sligo ing panggonané simbahe nalika cilik lan nalika preinan.[1] Alam, carita rakyat, lan legenda supranatural Sligo ketok ana pakaryane lan mbentuk geguritan-geguritané.[1]

Taun 1880, kulawargané bali ing Dublin, dhèwèké mlebu sekolah tinggi.[1] Taun 1883, dhèwèké mlebu Metropolitan School of Art, ing kéné dhèwèké éntuk pawiyatan wigati lan ketemu penyair lan seniman liyané.[1]

Nalikane enom, dhèwèké aktif dadi pérangan fin de siècle ana London; uga aktif ana masarakat sastra Irlandia.[2] Geguritane terbit sepisanan taun 1887.[2] Bebarengan karo Lady Gregory, dhèwèké ngedhegake Irish Theatre, kang banjur malih dadi Abbey Theatre.[2] Dhèwèké dadi kepala juru tulis lakon nganti John Synge mlebu.[2]

Lakone mesti ngangkat legenda Irlandia.[2] Pakaryane ya iku, The Countess Cathleen taun 1892; The Land of Heart's Desire taun 1894; Cathleen ni Houlihan taun 1902; The King's Treshold taun 1904; lan Deirdre taun 1907.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h The Editors of Encyclopædia Britannica (2016-03-10). "William Butler Yeats: Irish Author and Poet". britannica.com. Dijupuk 2016-09-13. 
  2. ^ a b c d e f g Nobel Media AB (2014). "William Butler Yeats-Biographical". nobelprize.org. Dijupuk 2016-09-13. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]