William Butler Yeats

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
William Butler Yeats by George Charles Beresford.jpg

William Butler Yeats ya iku penyair, dramawan, juru tulis prosa saka Irlandia.[1] Lair ana Sandymount, Dublin, Irlandia, tanggal 13 Juni 1865.[1] Séda ana Roquebrune-Cap-Martin, Prancis, tanggal 28 Januari 1939.[1] Dhèwèké nampa pahargyan Nobel Sastra taun 1923.[1][2]

Taun 1867, nalika Yeats umur rong taun, kulawargané pindah ing London, nanging dhèwèké kerep ing Sligo ing panggonané simbahe nalika cilik lan nalika preinan.[1] Alam, carita rakyat, lan legenda supranatural Sligo ketok ana pakaryane lan mbentuk geguritan-geguritané.[1]

Taun 1880, kulawargané bali ing Dublin, dhèwèké mlebu sekolah tinggi.[1] Taun 1883, dhèwèké mlebu Metropolitan School of Art, ing kéné dhèwèké éntuk pawiyatan wigati lan ketemu penyair lan seniman liyané.[1]

Nalikane enom, dhèwèké aktif dadi pérangan fin de siècle ana London; uga aktif ana masarakat sastra Irlandia.[2] Geguritane terbit sepisanan taun 1887.[2] Bebarengan karo Lady Gregory, dhèwèké ngedhegake Irish Theatre, kang banjur malih dadi Abbey Theatre.[2] Dhèwèké dadi kepala juru tulis lakon nganti John Synge mlebu.[2]

Lakone mesti ngangkat legenda Irlandia.[2] Pakaryane ya iku, The Countess Cathleen taun 1892; The Land of Heart's Desire taun 1894; Cathleen ni Houlihan taun 1902; The King's Treshold taun 1904; lan Deirdre taun 1907.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g h The Editors of Encyclopædia Britannica (2016-03-10). "William Butler Yeats: Irish Author and Poet". britannica.com. Retrieved 2016-09-13.
  2. a b c d e f g Nobel Media AB (2014). "William Butler Yeats-Biographical". nobelprize.org. Retrieved 2016-09-13.

Pranala njaba[besut | besut sumber]