Eugene O'Neill

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Eugene O'Neill
ONeill-Eugene-LOC.jpg

Lair 16 Oktober 1888
New York City, New York, AS
Pati 27 Novèmber 1953 (umur 65)
Boston, Massachusetts, United AS
Pakaryan Penulis sandiwara
Bangsa Amerika Serikat
Bebungah award(s) Nobel Prize in Literature
1936

Eugene Gladstone O'Neill (lair 16 Oktober 1888 – kapundhut 27 November 1953 nalika yuswane 65 taun) yakuwi dramatis saka Amerika.[1] Tinimbang dramatis liyane, O'Neill nepangake realisme dramatis kang karintis dening Anton Chekhov, Henrik Ibsen, lan August Strindberg ing drama Amerika.[1] Umume, drama-dramane nyritakake paraga-paraga kang urip ing pinggiran warga, ing endi dheweke ngupaya kanggo mertahanake pangarepan lan aspirasi nanging pungkasane dhweke malahan kuciwa.[1]

Eugene O'Neill lair ing kamar hotel ing Broadway ing New York City. [2] Dheweke tau urip ing New London, Connecticut. Bapake aktor panggung klairan Irlandia kang asmane James O'Neill, kang wis duwe properti ing New London sadurunge Eugene lair. [2] Ibunne kecandhuan morfin nalika Eugene lair; dheweke ora tau pulih saka sedane anake kang nomer loro, kang seda amarga penyakit campak nalika umure rong taun. [2] O'Neill kerep cedhak karo Provincetown Players, lan pirang-pirang drama pisanane dipentasake dening kelompok aktor lan pengarang drama iku. [2] Nalika diwasa, O'Neill kerja ing New London Telegraph, lan mulai nulis drama nalika kerja ing kana. [2] Sawise kerja ing Sanatorium Gaylord Farms (panggonan dheweke tetirah amarga tuberkulosis) dheweke dadi pengarang drama. [2] (Connecticut College nyimpan arsip O'Neill lan Eugene O'Neill Theater Center ing Waterford, Connecticut ngembangake drama-drama anyar).[2]

Karya-karya kapilih[sunting | Owah sumber]

  • 1920 The Emperor Jones
  • 1922 The Hairy Ape
  • 1922 Anna Christie
  • 1925 Desire Under the Elms
  • 1928 Strange Interlude
  • 1931 Mourning Becomes Electra
  • 1933 Ah, Wilderness!
  • The Iceman Cometh, ditulis 1939, pentas pisanan 1946
  • Long Day's Journey Into Night, ditulis 1941, pentas pisanan 1956
  • 1943 A Moon for the Misbegotten
  • A Touch of the Poet, rampung 1942, pentas pisanan 1958
  • More Stately Mansions, naskah ditemokake ing antarane kertas-kertas O'Neill, pentas pisanan 1967

Cathetan Sikil[sunting | Owah sumber]

  1. ^ a b c (en)www.nps.gov Situs Sajarah Nasional Eugene O'Neill
  2. ^ a b c d e f g (en)www.pbs.org American Experience - Eugene O'Neill: A Documentary Film on PBS


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Eugene_O%27Neill&oldid=948870"