Jean-Marie Gustave Le Clézio

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jean-Marie Gustave Le Clézio
Jean-Marie Gustave Le Clézio-press conference Dec 06th, 2008-2.jpg
Jeneng pèn J.M.G. Le Clézio
Pakarya Pengarang dan penerjemah
Bangsa Perancis
Karya gedhé Le Procès-Verbal (terj. basa Inggris The Interrogation)
Bebungah utama Prix Renaudot tahun 1963
Grand prix Paul Morand tahun 1980
Penghargaan Nobel dalam Sastra tahun 2008

Jean-Marie Gustave Le Clézio, utawa J.M.G. Le Clézio (lair ing Nice, Perancis, 13 April 1940; umur 76 taun) ya iku pawongan novelis Perancis. Dhèwèké wis ngasilake luwih saka 30 karya sastra lan éntuk Prix Renaudot nalika 1963 sarta Penghargaan Nobel sajrone Sastra 2008.[1]

Biografi[besut | besut sumber]

Le Clézio dilahirake ing kota Nice ing pasisir Riviera, Perancis saka bapak kang kebangsaan Britania lan ibu kanti kebangsaan Perancis.[2] Nenek moyange pindah saka Britagne marang île Maurice— kang saiki dikenal minangka Mauritius — nalika abad ke-18. Ing jaman Perang Dunia II, kulawarga iki kapisah, amerga bapake ora isa gabung karo ibu lan sedulur-sedulure di ing Nice.[3] Le Clézio pindah bebarengan kulawargane nalika umur 8 tahun marang Nigeria[4] panggonan bapakne dinas minangka pawongan ahli bedah ing militer Britania.[5]

Sakwise sinau ing Universitas Bristol saka 1958 nganti 1959, Le Clézio ngrampugake pendhidhikan sarjanane ing Institut d’etudes Litteraires ingNice.[4] Sakwise pirang-pirang tahun manggon ing London lan Bristol, dhèwèké pindah marang Amerika Serikat kanggo kerja minangka guru. Dhèwèké dipanggonake ing Thailand nalika 1967 kanggo dinas militere, nanging langsung diendeg amerga dhèwèké protes praktek pelacuran anak-anak lan banjur dikirim marang Meksiko kanggo ngrampungake kewajiban militere. Saka 1970 nganti 1974, dhèwèké manggon bebarengan wong-wong Indian Embera-Wounaan ing Panama.

Le Clézio éntuk gelar magister kanti tesis babagan Henri Michaux saka Universitas Aix-en-Provence nalika 1964,[6] lan nulis disertasine nalika 1983 babagan sejarah awal Meksiko ing Universitas Perpignan (deweke spesialis Michoacán).[4] Sejak 1975 ia nikah karo Jémia, wedokan Maroko. Awit 1990-an dhèwèké mbagi omahe antarane Albuquerque, New Mexico, Mauritius, lan Nice.[7]

Dhèwèké pernah mulang ing pira-pira universitas ing sekabehane dunya. dhèwèké kerep teka marang Korea Selatan lan mulang basa lan sastra Pearncis ing Universitas Perempuan Ewha ing Seoul sakwene 2 semester saka 2007 nganti 2008.[8][9]

Bibliografi[besut | besut sumber]

Penghargaan[besut | besut sumber]

Horace Engdahl mengumumkan Le Clézio minangka pananampa Penghargaan Nobel untuk Sastra nalika 9 Oktober 2008

Cathetan Sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ "The Nobel Prize in Literature 2008". Nobelprize.org. Kaundu 28/1/13
  2. ^ "Jean-Marie Gustave Le Clezio wins the 2008 Nobel Literature Prize". Times Online. 2008-10-09.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)Kaunduh 28/1/13
  3. ^ "Le Clézio-Maalouf: un air de famille" (ing French). L'Express Livres.  Kaunduh 28/1/13
  4. ^ a b c "France’s Le Clezio wins Nobel literature prize". Boston Herald. 2008-10-09. Kaunduh 28/1/13
  5. ^ Lihat L'Africain (2004)
  6. ^ Marshall, Bill; Cristina Johnston. France and the Americas. ABC-CLIO, 2005. ISBN 1-85109-411-3. h. 697
  7. ^ Pollard, Niklas; Estelle Shirbon (2008-10-09). ""Nomadic" writer wins Nobel prize". International Herald Tribune. Diarsip saka sing asli ing 2008-10-12. Dijupuk 2008-10-09.  Cite nganggo paramèter lawas |coauthors= (pitulung); Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)
  8. ^ Lee Esther (2008-01-02). "Acclaimed French author praises Korean literature". JoongAng Daily. 
  9. ^ Yonhap News (2008-10-09). "한국과 각별한 인연 가진 르클레지오" (ing Korean). Dong-a Ilbo. 

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Nobel Prize in Literature Laureates 2001-2025