Jean-Marie Gustave Le Clézio

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jean-Marie Gustave Le Clézio
Jean-Marie Gustave Le Clézio-press conference Dec 06th, 2008-2.jpg
Jeneng pèn J.M.G. Le Clézio
Pakarya Pengarang dan penerjemah
Bangsa Prancis
Karya gedhé Le Procès-Verbal (terj. basa Inggris The Interrogation)
Bebungah utama Prix Renaudot taun 1963
Grand prix Paul Morand taun 1980
Penghargaan Nobel dalam Sastra taun 2008

Jean-Marie Gustave Le Clézio, utawa J.M.G. Le Clézio (lair ing Nice, Prancis, 13 April 1940; umur 77 taun) ya iku pawongan novèlis Perancis. Dhèwèké wis ngasilaké punjul 30 karya sastra lan éntuk Prix Renaudot nalika 1963 sarta Penghargaan Nobel sajrone Sastra 2008.[1]

Biografi[besut | besut sumber]

Le Clézio dilahirake ing kutha Nice ing pasisir Riviera, Perancis saka bapak kang kebangsaan Britania lan ibu kanti kebangsaan Perancis.[2] Nenek moyange pindah saka Britagne marang île Maurice— kang saiki dikenal minangka Mauritius — nalika abad ke-18. Ing jaman Perang Dunia II, kulawarga iki kapisah, amarga bapake ora bisa gabung karo ibu lan sadulur-seduluré di ing Nice.[3] Le Clézio pindah bebarengan kulawargane nalika umur 8 taun marang Nigeria[4] panggonan bapakne dinas minangka pawongan ahli bedhah ing militèr Britania.[5]

Sawisé sinau ing Universitas Bristol saka 1958 nganti 1959, Le Clézio ngrampugake pendhidhikan sarjanane ing Institut d’etudes Litteraires ingNice.[4] Sawisé pirang-pirang taun manggon ing London lan Bristol, dhèwèké pindah marang Amérika Sarékat kanggo kerja minangka guru. Dhèwèké dipanggonake ing Thailand nalika 1967 kanggo dinas militere, nanging langsung diendeg amarga dhèwèké protes praktek pelacuran anak-anak lan banjur dikirim marang Meksiko kanggo ngrampungaké kewajiban militere. Saka 1970 nganti 1974, dhèwèké manggon bebarengan wong-wong Indian Embera-Wounaan ing Panama.

Le Clézio éntuk gelar magister kanti tesis babagan Henri Michaux saka Universitas Aix-en-Provence nalika 1964,[6] lan nulis disertasine nalika 1983 babagan sajarah awal Meksiko ing Universitas Perpignan (deweke spesialis Michoacán).[4] Sejak 1975 ia nikah karo Jémia, wedokan Maroko. Awit 1990-an dhèwèké mbagi omahé antarané Albuquerque, New Mexico, Mauritius, lan Nice.[7]

Dhèwèké pernah mulang ing pira-pira universitas ing sekabehane dunya. dhèwèké kerep teka marang Koréa Kidul lan mulang basa lan sastra Pearncis ing Universitas Perempuan Ewha ing Seoul sakwene 2 semester saka 2007 nganti 2008.[8][9]

Bibliografi[besut | besut sumber]

Penghargaan[besut | besut sumber]

Horace Engdahl mengumumkan Le Clézio minangka pananampa Penghargaan Nobel untuk Sastra nalika 9 Oktober 2008

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ "The Nobel Prize in Literature 2008". Nobelprize.org. Kaundu 28/1/13
  2. ^ "Jean-Marie Gustave Le Clezio wins the 2008 Nobel Literature Prize". Times Online. 2008-10-09.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)Kaunduh 28/1/13
  3. ^ "Le Clézio-Maalouf: un air de famille" (ing basa French). L'Express Livres.  Kaunduh 28/1/13
  4. ^ a b c "France’s Le Clezio wins Nobel literature prize". Boston Herald. 2008-10-09. Kaunduh 28/1/13
  5. ^ Lihat L'Africain (2004)
  6. ^ Marshall, Bill; Cristina Johnston. France and the Americas. ABC-CLIO, 2005. ISBN 1-85109-411-3. h. 697
  7. ^ Pollard, Niklas; Estelle Shirbon (2008-10-09). ""Nomadic" writer wins Nobel prize". International Herald Tribune. Diarsip saka sing asli ing 2008-10-12. Dijupuk 2008-10-09.  Cite nganggo paramèter lawas |coauthors= (pitulung); Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)
  8. ^ Lee Esther (2008-01-02). "Acclaimed French author praises Korean literature". JoongAng Daily. 
  9. ^ Yonhap News (2008-10-09). "한국과 각별한 인연 가진 르클레지오" (ing basa Korean). Dong-a Ilbo. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Nobel Prize in Literature Laureates 2001-2025