Marxisme

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Karl Marx

Marxisme ya iku sawijining paham kang melu ngetutke pandangan-pandangan saka Karl Marx.[1][2] Marx nyusun sawijining teori kang ana gegayutane karo ékonomi, sosial, lan pulitik.[1] Pengikut saka teori iki dijenengi Marxis.[1] Perkara kang kalebu ana ing Marxisme ya iku materialisme dialektis lan materialisme historis lan uga panerapane ana ing babagan sosial.[1] Marxisme ya iku dasar teori komunisme modern.[2] Teori iki ana ing sakjerone buku Manisfesto Komunis kang digawé déning Marx lan Friedrich Engels.[1] Marxisme ya iku mujudake protes Marx marang paham kapitalisme.[1] Dheweke nganggep yen wong kapital ngumpulake dhuwit kanthi ngorbanake wong proletar.[3] Kahanan wong proletar kang nelangsa merga dipeksa kerja jam-jaman lan dibayar mung sithik, lan kasil saka pegawéyane digunakake déning wong kapitalis.[4] Akeh saka wong proletar kang uripe ana ing laladan pinggiran kang papane rusuh.[4] Marx duwé panemu yen masalah iki ana merga anane "kepemilikan pribadi" lan panguasan banda kang digunakake déning wong-wong sugih utawa wong kapitalis.[3] Kanggo nyejahterake kaum proletar, Marx duwé panemu yen paham kapitalisme kudu diganti karo paham komunisme.[3] Yen kaya mangkene tetep diumbarake, miturut panemu saka Marx, wong proletar bakalan mbrontak lan nuntut keadilan kanggo kaume.[3] Iki kang disebut marxisme.[3]

Cathetan Suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f Lorens Bagus. 2000. Kamus Filsafat. Jakarta: PT. Gramedia Pustaka Utama. Hlm. 572-575
  2. ^ a b Robert Audi. 1995. The Cambridge Dictionary of Philosophy. United Kingdom: Cambridge University Press. Hlm. 465-467.
  3. ^ a b c d e P. A. van der Weij. 1991. Filsuf-filsuf Besar tentang Manusia. Jakarta: PT. Gramedia Pustaka Utama. Hlm. 111-117.
  4. ^ a b Daniel L. Pals. 1996. Seven Theories of Religion. Yogyakarta: Qalam. Hlm. 207-264.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Marxisme&oldid=1017267"