Kapitalisme

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Kapitalisme iku paham sing duwé keyakinan yèn panduwé modhal bisa nglakokaké pangudiné supaya olèh bebathèn saakèh-akèhé. Demi prinsip mau, mula pamaréntah ora bisa nglakokaké intervènsi pasar kanggo bebathèn bebarengan. Sanajan mangkono, kapitalisme sejatine ora duwé dhéfinisi universal sing bisa ditampa kanthi wiyar. Sapérangan ahli ndhéfinisikaké kapitalisme minangka sawijining sistem sing wiwit lumaku ing Éropah ing abad kaping 16 nganti abad kaping 19, ya iku nalika perkembangan perbankan komersial Éropah ing ngendi saklompok indhividhu uga golongan bisa tumindak minangka sawijining badan tinentu sing bisa duwé uga nglakokaké perdagangan benda duwèkané dhéwé, mliginé barang modhal, kaya déné lemah lan manungsa kanggo prosès owah-owahan saka barang modhal dadi barang dadi. Kanggo olèh modhal-modhal mau, para kapitalis kudu olèh bahan baku lan mesin dhisik, banjur buruh minangka operator mesin lan uga kanggo olèh pangaji punjul bahan baku mau.

Kapitalisme duwé sajarah sing dawa, ya iku wiwit tinemu sistem perniagaan sing dilakokaké déning pihak swasta. Ing Éropah, perkara iki ditepungi mawa sebutan guild minangka cikal bakal kapitalisme. Saiki, kapitalisme ora mung dideleng minangka sawijining pandhangan urip sing mung golèk bebathèn waé. Nyawijine kapitalisme karo sosialisme tanpa anané pangowahan ndadèkaké kapitalisme luwih luwes tinimbang loro utawa telung abad kapungkur.

Pirsanana uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]