Kapitalisme

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Kapitalisme iku paham sing duwé keyakinan yèn panduwé modhal bisa nglakokaké usahané supaya olèh bebathèn saakèh-akèhé. Demi prinsip mau, mula pamaréntah ora bisa nglakokaké intervènsi pasar kanggo bebathèn bebarengan. Senajan mangkono, kapitalisme sejatine ora nduwèni dhéfinisi universal sing bisa ditampa sacara wiyar. Sapérangan ahli ndhéfinisikaké kapitalisme minangka sawijining sistem sing wiwit lumaku ing Éropah ing abad kaping 16 nganti abad kaping 19, ya iku nalika perkembangan perbankan komersial Éropah ing ngendi saklompok indhividhu uga klompok bisa tumindak minangka sawijining badan tinentu sing bisa nduwèni uga nglakokaké perdagangan benda duwèkané dhéwé, utamané barang modhal, kayadéné lemah lan manungsa kanggo prosès owah-owahan saka barang modhal dadi barang dadi. Kanggo olèh modhal-modhal mau, para kapitalis kudu olèh bahan baku lan mesin dhisik, banjur buruh minangka operator mesin lan uga kanggo olèh pangaji luwih saka bahan baku mau.

Kapitalisme nduwèni sajarah sing dawa, ya iku wiwit ditemokaké sistem perniagaan sing dilakokaké déning pihak swasta. Ing Éropah, perkara iki ditepungi mawa sebutan guild minangka cikal bakal kapitalisme. Saiki, kapitalisme ora mung dideleng minangka sawijining pandhangan urip sing mung golek bebathèn waé. Nyawijine kapitalisme karo sosialisme tanpa anané pangowahan ndadèkaké kapitalisme luwih luwes tinimbang loro utawa telung abad kepungkur.

Pirsanana uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kapitalisme&oldid=1029789"