Komunisme

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Kuminisme iku ideologi ing donya. Penganut faham iki asal saka Manifest der Kommunistischen sing tinulis déning Karl Marx lan Friedrich Engels. Sawijining manuskrip pulitik sing pisanan dibabar ing tanggal 21 Fèbruari 1848 téyori ngenani kuminis sawijining analisis pendekatan marang perjuangan kelas (sajarah lan masa kini) lan ékonomi kasejahtran sing sabanjuré tau dadi salah siji obahan sing paling duwé prabawa sajeroning jagad pulitik.

Kuminisme, wiwitané arupa sawijining korèksi marang faham kapitalisme ing wiwitan abad kaping 19an, sajeroning swasana sing nganggep yèn kaum buruh lan pekerja tani mung péranganing produksi lan sing luwih mentingaké kasejahtran ékonomi. Ananging, sajeroning perkembangan sabanjuré, muncul sawetara faksi internal sajeroning kuminisme antara penganut kuminis téyori karo kuminis revolusioner sing saben faksi duwé téyori lan cara perjuangané sing béda-béda sajeroning nggayuh masarakat sosialis kanggo nuju masarakat utopia.

Pranala njaba[besut | besut sumber]