Partai pulitik

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Partai pulitik kuwi sawijining organisasi pulitik sing ngupaya kanggo nggayuh lan njaga kakuwatan pulitik jroning pamaréntahan, biasané liwat partisipasi jroning kampanye pamilihan (umum). Partai-partai kerep ngusung sawijining ideologi lan visi tartamtu, ananging bisa uga makili sawijining koalisi werna-werna kapentingan.

Dhéfinisi[sunting | sunting sumber]

Jroning èlmu pulitik ana werna-werna dhéfinisi ngenani partai pulitik. Dhéfinisi kapisan luwih nandhesaké bab institusional yakuwi partai minangka organisasi lan fungsiné kanggo kapentingan nasional lan kapartisanan (partisanship). Ing bukuné Thoughts on the Cause of the Present Discontent, kababar taun 1770, Edmund Burke ngrumusaké dhéfinisi partai pulitik minangka: "sawijining organisasi sing nyawijèkaké wong-wong kanggo kapentingan nasional, miturut prinsip mligi sing disepakati bebarengan." Ing taun 1816, Benjamin Constant ngrumusaké dhéfinisi ideologi saka partai minangka: kumpulan wong-wong sing duwé doktrin pulitik sing padha." Kaum Marxis migunakaké dhéfinisi sing magepokan karo aksioma sèntral doktriné (pulitik minangka perjuangan kelas): "partai pulitik yakuwi organisasi saka èlemèn sing paling sadhar bab kelas sosial. Sawisé Perang Donya II, èlmuwan pulitik lan para periset luwih konsèntrasi marang babagan tèknis lan pamilihan. Miturut Anthony Downs, partai pulitik kuwi "sawijining tim sing ngupaya kontrol badan pamaréntahan kanthi kakuwasan sing digayuh saka pamilihan ".[1]

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Anthony Downs, An Economic Theory of Democracy (1957).

Bibliografi[sunting | sunting sumber]

  • Abizadeh, Arash. 2005. "Democratic Elections without Campaigns? Normative Foundations of National Baha'i Elections." World Order Vol. 37, No. 1, pp. 7-49.
  • Duverger, Maurice. 1954. Political Parties. London: Methuen.
  • Gunther, Richard and Larry Diamond. 2003. "Species of Political Parties: A New Typology," Party Politics, Vol. 9, No. 2, pp. 167-199.
  • Neumann, Sigmund (ed.). 1956. Modern Political Parties. IL: University of Chicago Press.
  • Redding, Robert. 2004. Hired Hatred. RCI.
  • Sutherland, Keith. 2004. The Party's Over. Imprint Academic. ISBN 0-907845-51-7
  • Ware, Alan. 1987. Citizens, Parties and the State: A Reappraisal. Princeton University Press.

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Partai_pulitik&oldid=820646"