Partai pulitik

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados

Parté pulitik iku organisasi pulitik sing ngupaya kanggo nggayuh lan njaga kakuwatan pulitik jroning pamaréntahan, biasané liwat partisipasi jroning kampanye pamilihan (umum). Parté-parté kerep ngusung sawijining ideologi lan visi tartamtu, ananging bisa uga makili sawijining koalisi werna-werna kapentingan.

Dhéfinisi[sunting | besut sumber]

Jroning èlmu pulitik ana werna-werna dhéfinisi ngenani parté pulitik. Dhéfinisi kapisan luwih nandhesaké bab institusional ya iku parté minangka organisasi lan fungsiné kanggo kapentingan nasional lan kapartisanan (partisanship). Ing bukuné Thoughts on the Cause of the Present Discontent, kababar taun 1770, Edmund Burke ngrumusaké dhéfinisi parté pulitik minangka: "sawijining organisasi sing nyawijèkaké wong-wong kanggo kapentingan nasional, miturut prinsip mligi sing disepakati bebarengan." Ing taun 1816, Benjamin Constant ngrumusaké dhéfinisi ideologi saka parté minangka: kumpulan wong-wong sing duwé doktrin pulitik sing padha." Kaum Marxis migunakaké dhéfinisi sing magepokan karo aksioma sèntral doktriné (pulitik minangka perjuangan kelas): "parté pulitik ya iku organisasi saka èlemèn sing paling sadhar bab kelas sosial. Sawisé Perang Donya II, èlmuwan pulitik lan para periset luwih konsèntrasi marang babagan tèknis lan pamilihan. Miturut Anthony Downs, parté pulitik iku "sawijining tim sing ngupaya kontrol badan pamaréntahan kanthi kakuwasan sing digayuh saka pamilihan ".[1]

Referensi[sunting | besut sumber]

  1. ^ Anthony Downs, An Economic Theory of Democracy (1957).

Bibliografi[sunting | besut sumber]

  • Abizadeh, Arash. 2005. "Democratic Elections without Campaigns? Normative Foundations of National Baha'i Elections." World Order Vol. 37, No. 1, pp. 7-49.
  • Duverger, Maurice. 1954. Political Parties. London: Methuen.
  • Gunther, Richard and Larry Diamond. 2003. "Species of Political Parties: A New Typology," Party Politics, Vol. 9, No. 2, pp. 167–199.
  • Neumann, Sigmund (ed.). 1956. Modern Political Parties. IL: University of Chicago Press.
  • Redding, Robert. 2004. Hired Hatred. RCI.
  • Sutherland, Keith. 2004. The Party's Over. Imprint Academic. ISBN 0-907845-51-7
  • Ware, Alan. 1987. Citizens, Parties and the State: A Reappraisal. Princeton University Press.

Delengen uga[sunting | besut sumber]

Pranala jaba[sunting | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Partai_pulitik&oldid=1053659"