Hubungan internasional

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Hubungan Internasional, utawa kerep dicekak HI, iku cawang saka èlmu pulitik, arupa studi bab persoalan-persoalan manca nagara lan isu-isu global antarané nagara-nagara sajeroning sistem internasional, kalebu peran nagara-nagara, organisasi-organisasi antar pamaréntah, organisasi-organisasi non pamaréntah utawa lembaga swadaya masarakat, lan perusahaan-perusahaan multinasional. Hubungan Internasional iku babagan akademis lan kawicaksanan publik kang sifaté positif utawa normatif amarga Hubungan Internasional nyoba nganalisis sarta ngrumusaké kawicaksanan manca nagara saka nagara-nagara tinamtu. Saliyané èlmu pulitik, gayutan internasional uga migunakaké werna-werna babagan èlmu kaya déné ékonomi, sajarah, hukum, filsafat, geografi, sosiologi, antropologi, psikologi, studi-studi budaya sajeroning kajian-kajiané. HI uga nyakup rentang isu kang amba, wiwit globalisasi lan dampak-dampaké marang masarakat lan kadhaulatan nagara, nganti kalestarèn ekologis, proliferasi nuklir, nasionalisme, perkembangan ékonomi, terorisme, kajahatan kang diorganisasèkaké, kaslametan umat manungsa, lan hak-hak asasi manungsa.

Sajarah[besut | besut sumber]

Sajarah gayutan internasional sering dianggep diwiwiti saka Bedhamèn Westphalia ing taun 1648, nalika sistem nagara modhèren dikembangaké. Sadurungé, organisasi-organisasi otoritas pulitik abad tengahan Éropah didhasaraké marang tatanan hirarkis kang ora cetha. Westphalia yasa konsep legal bab kadhaulatan, kang maknané kuwasa, utawa kadhaulatan-kadhaulatan kang sah ora bakal ngakoni pihak-pihak liya kang duwé kalungguhan kang padha sacara internal sajeroning wates-wates kadhaulatan wewengkon kang padha. Otoritas Yunani lan Roma kuna kadhangkala mèmper karo sistem Westphalia, ananging kaloroné ora duwé gagasan kadhaulatan kang mirunggan. Westphalia njurung bangkité nagara-bangsa (nation-state), institusionalisasi tumrap diplomasi lan tentara. Sistem kang asalé saka Éropah iki diekspor menyang Amérika, Afrika, lan Asia, liwat kolonialisme, lan “standar-standar peradaban”. Sistem internasional kontemporer pungkasané diwangun liwat dekolonisasi sajeroning mangsa Perang Dingin. Nanging, sistem iki rada keladuk diprasajakaké. Sawetara sistem nagara-bangsa dianggep “modhèren”, isih akèh nagara kang ora kalebu sajeroning sistem kasebut lan banjur sinebut “pra-modhèren”. Luwih adoh, sawetara nagara wis ngliwati tatanan sistem nagara-bangsa iku lan dianggep “pasca-modhèren”. Tataran analisis sajeroning Hubungan Internasional ya iku cara kanggo ngamati sistem internasional, kang nyakup tataran individual, nagara-bangsa domestik, tataran internasional kang dumadi saka persoalan-persoalan transnasional lan internasional tataran global.

Téyori gayutan internasional[besut | besut sumber]

(Artikel utama: Téyori gayutan internasional)

Apa kang sacara eksplisit diakoni minangka téyori gayutan internasional ora dikembangaké nganti sawisé Perang Donya I, lan dibahas sacara luwih rinci ing ngisoriki. Nanging, téyori HI duwé tradhisi dawa migunakaké karya èlmu-èlmu sosial liyané.

Téyori[besut | besut sumber]

Èpistemologi lan téyori HI[besut | besut sumber]

Téyori-téyori utama Hubungan Internasional antarané yauwi: Realisme, Neorealisme, Idealisme, Liberalisme, Neoliberalisme, Marxisme, Téyori dependensi, Téyori kritis, Konstruksivisme, Fungsionalisme lan Neofungsiionalisme.

Lumrahé, téyori-téyori HI bisa dipérang dadi rong tilikan epistemologis, ya iku tilikan “positivis” lan “pasca-positivis”. Téyori-téyori positivis duwèni tujuan kanggo replikasi métodhe-métodhe èlmu-èlmu sosial kanthi nganalisis dampak kakuwatan-kakuwatan material. Téyori-téyori iki racaké difokusaké marang aspek kaya déné interaksi nagara-nagara, ukuran kakuwatan-kakuwatan militèr, kaseimbangan kakuwasan lan liya-liyané. Epistemologi pasca-positivis nulak idé yèn donya sosial bisa disinaoni kanthi cara kang objektif lan bébas-nilai. Epistemologi iki nulak idé-idé sèntral bab neo-realisme/liberalisme, kaya téyori pilihan rasional, kanthi alesan yèn métodhe ilmiah iku ora bisa ditrapaké sajeroning donya sosial lan anggepan yèn HI iku ora bisa dadi èlmu.

Téyori-téyori Positivis[besut | besut sumber]

Realisme Neorealisme

Téyori-téyori pasca-positivis/reflektivis[besut | besut sumber]

Téyori-téyori pascastrukturalis

Institusi-institusi dalam gayutan internasional[besut | besut sumber]

Persatuan Bangsa Bangsa[besut | besut sumber]

Delengen uga: PBB

PBB iku organisasi internasional minangka “himpunan global pamaréntah-pamaréntah kang mènèhi fasilitasi kerjasama sajeroning hukum internasional, kaamanan internasional, perkembangan ékonomi, lan kasetaraan sosial”. PBB minangka institusi internasional kang paling pinunjul. Akèh institusi legal duwèni struktur organisasi kang mèmper karo PBB.