Fort-de-France

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Fort-de-France
Fort-de-France-baie.jpg
Coat of arms of Fort-de-France
Coat of arms
Tlatah komune (abang) ing Martinique
Tlatah komune (abang) ing Martinique
Nagara Prancis
Overseas region and department Martinique
Arrondissement Fort-de-France
Intercommunality Punjer de la Martinique
Pepréntahan
 • Walikutha (2008–2014) Serge Letchimy
Laladan1 44,21 km2 (1,707 sq mi)
Cacah warga (2007)2 91.249
 • Pepadhet 21/km2 (53/sq mi)
Zona wektu UTC-4
INSEE/Postal code 97209 / 97200
Elevation 0–1,070 m (0–3,510 ft)

1 French Land Register data, which excludes lakes, ponds, glaciers > 1 km² (0.386 sq mi or 247 acres) and river estuaries.

2 Population without double counting: residents of multiple communes (e.g., students and military personnel) only counted once.

Fort-de-France, (pocaping cara Prancis: [fɔʁ də fʁɑ̃s]) utawa Fort-Royal, ya iku kutha krajan Martinik, sawijining nagara parsemakmuran sabrang segara (DOM) Prancis ing segara Karibia [1][2]. Jembar wewengkon kutha 44,21 km² déning populasi pandhudhuk 134.727 jiwa (sensus 1999) [2]. Parékonomian Fort-de-France wiwit misuwur minangka lengseré Saint-Pierre amarga njeblugé Gunung Pelée ing taun 1902,ya iku ekspo gula, rum,woh kaleng, dan kakao. Fort Saint-Louis dadai salah sawijining pangkalan wadya lautan Prancis, kang dumunung ana ing sisih pinggir kutha.Fort-de-France dadi jantung saka tlatah wewengkon metropolitan kanthi cacah 170 000 warga, kagolong uga kutha Lamentin.Ing laladan iki kabangun uga papan anggegana Martinique Aimé Cesaire International ing kutha Schoelcher, kutha Saint-Joseph lan kutha Case-Pilote [3].Kutha kang duwé patung Joséphine de Beauharnais digawé minangka mingèti panjenengané Joséphine.Joséphine lair ana ing pulo Martinik minangka bebojoan déning Napoleon Bonaparte.

Fort-de-France asring arubah nama Prancis kang dibaptis kanthi nama situs Cul-de-Sac Karajan (1635-1672),Fort-de-France ganthi jeneng paroki lan kutah déning Fort royal rikala taun (1672-1793) [4]. Fort royal arubah manèh dadi Fort-de-la-Républik utawa Kutha Républik kadadéan kang kadhaden minangka pungkasané Revolusi taun (1793]-1794) [3]. Kutha kang arubah nama dadi Fort-Royal (1794-1807) arubah nama ing taun 1807 kanthi nama Fort-de-France [4]

Pangkalan AL Prancis ing Fort-de-France

Padunungan[besut | besut sumber]

Fort-de-France dumunung ana 6800 km saka Paris, ing papan pasisir Karibia Martinique.Fort asring kababar ing sisih kulon pulo, ing punjer pucuk lor lan kidul [5]. Kutha kang kabagun ing pinggir lor pasisir Teluk Fort-de-France.Fort kagolong sajeroning kutha kang gedhé 11,7 km saka lor minangka menyang déning kidul 5.2 km [6].

Géografi[besut | besut sumber]

Fort-de-France, asring sinebat déning Fort Prancis, kawengkar ana ing pasisir kulon Martinique ing kori lor tumuju Fort-de-France Bay,pinggir kali Madame [5]. Kutha kang ana ing dataran sempit, ing antarané bukit lan segara uga bisa ditempuh nganggo transportasi darat saka saben pulo [6].

Suwasana Queen Mary 2 ing Teluk Fort-de-France wulan Maret 2004
Fort-de-France ndominasi pucuk Carbet

Géologi, topografi lan hidrografi[besut | besut sumber]

Topografi kang aneka warna ing kutha Fort-de-France ya iku mbentang saka sikil bukit massif vulkanik Bluff Carbet (titik paling dhuwur saka kutha kurang luwih 1100 mèter, cerak pucuk Piton Dumauzé) sarta Morne Cesaire 603 m.Kahanan kutha kang duwé jurang lan alas, gunung geni dipisahake déning iliné banyu deres lan suwasana cuaca teles (asring udan)[6].Kahanan tlatah kang dhuwur ndominasi bagean tengah kutha, ing antarané Bluff Carbet lan Lamentin, ngawe wujud nyigar (bukit) dadi kamiringan tartemtu [5]. Jinisé kali kanthi cacah loro ngarah tumuju segara ing Fort-de-France sok diarani kali Mr lan Mrs. Kahanan tengah-tengah kutha, asring kasbeut Kutha ngisor kababar déning wujud dataran rawa (bakau) antara Morne Morne Tartenson lan Pichevin (Hauts du Port). Jurang lan bukit kang awujud watu tumuju 300 mèter teluk, diyasa sajeroning kapimpinan . Fort St Louis[5]. Tartenson lan Désaix didadèkaké tetahanan kang utama ing kutha tumuju ding pabukitan sajeroning dhuwur 140 m ngadep ing punjer kutha.Pasisir utawa pasisir kang duwé jurang lan pasir klawu sarta sisa-sisa wit bakau ing cérak Pointe des Sables, didadèkaké tetahana saka ombak segara[6].

Iklim[besut | besut sumber]

Fort-de-France duwé iklim tropis lan lembab, kanhi pratadha déning suhu rata-rata saben taun dhuwur (26,5 °C) lan volume udan (1950 mm) [7].Suhu kutha iki rata-rata angét diamati saka wulan Agustus nganti Oktober maksimum (31 C ° ing suwasana awan, ing wayah wéngi duwé suhu saka 24 °C nganti 25 °C) lan ing wulan Januari lan Fèbruari wayah adem kanthi suhu (sadina maksimum 29 °C lan wayah bengi 22 °). Kutha Martinique, Fort-de-France asring kalewatan angin, ya iku angin wétan, kang nentukaké sirkulasi umum pluviométriques 4 mangsa[8]

Ing wulan Fèbruari nganti April, mangsa panas ya iku mangsa ing paling garing ing kutha Fort amarga angin kurang lan kalembapan curah udan rata-rata saben wulan 60-90 mm.Mangsa adhem utawa mangsa udan kawiwit ing wulan Juli nganti Oktober. Mangsa adhem ing kutha fort sok diarani uga mangsa badai [7].Kadadean kang bebayani lan ngancurake pagomahan lan yasan pandhudhuk kadadéan ing tanggal 19 Agustus 1981.

Kadadean kang newasaké 400 wong ing Fort-de-France (1000 total Martinique), ngancurake déning rumah sakit lan kamp militèr Balata. minangka topan Allen, 3 lan 4 Agustus 1980, angin pucuk 167 km / jam kacathet Désaix lan curah udan kanthi gedhé 159 mm ing sajeroning wektu 18 jam. Minangka kadadéan badai Edith, 25 September 1963, iliné Kali Lady ing prapatan Fort-de-France 150 m3 / s, ing sadina-dina kali kang duwé ukuran 20 m3/ s ukuran sajeroning banjir lan 0,050 m3 / s.Minangka mangsa bahu (November-Januari, Mèi-Juni) kutha Fort duwé karakteristik iklim manengah [7]. amarga curah udan sajeroning tanggal 4 lan 5 Mèi 2009, kacathet udan paling deres sajeroning 50 taun pungkasan ing Fort-de-France déning sasi Mèi (kaping telu Rata-rata volume) 6, kang nyebabaké banjir gedhè.Salah sijiné konsekuensi saka sipat pagunungan ana ing wewengkon kutha Fort-de-France lan curah udan kang deres njalari ora stabilé pèrèng, njalari bebayan lemah longsor [7].

Jembar tanduran lan alas kang ana ing Fort dadi sinawangan paling misuwur ing kutha, kang utama ana ing pèrèng lor kutha. Mesofilik kan pendek ana ing pèrèng vegetasi duwé tat cara tumuju ngembangaké hygrophile vegetasi 700 mèter (alas déning tethaneman wit-witan ndhuwur lan thanduran mrambat). S

Saluran komunikasi lan transportasi[besut | besut sumber]

Tansportasi dharat[besut | besut sumber]

Mozaik kang duwé 3 jalur bus ing kutha Fort-de-France. Ndhuweni rute déning dalan raya A1 (972) saka Fort-de-France tumuju papan anggegana pinggir pulo Mozaik dadi salah sijiné dalan raya kang ana ing Prancis kang dumunung ana ing manca nagara. lawang utama liyané ya iku: NR1 déning Tritunggal;m2 per Saint-Pierre;RN3 (Tapak Tilas Route) tumuju Le Morne-Rouge.

Transportasi udara[besut | besut sumber]

Papan Anggegana internasional "Martinique Aimé Cesaire" ya iku papan anggegana ing kutha fort kurang luwih 10 km saka Fort-de-France 7. Kang duwé daya tampung penumpang 1,7 yuta ing taun 2010 [7].

Transportasi segara[besut | besut sumber]

Stasiun multimodal saka Fort-de-France tumuju Pointe-Simon, prahu kang misuwur Madinina ing Les Trois-Islets

Pelabuhan Fort-de-France ya iku pelabuhan utama kang dumunung ana ing Prancis minangka duwé daya tampung panumpang taun 2000-an, kanthi cacah 470000 jiwa [9].

Lintasan[besut | besut sumber]

Kutha Fort-de-France kagolong katinggalan déning pambangunan pangendara (dalan).Sajeroning taun 2012, departemen nyediaké utawa yasa dalana tumuju nyipta panganggo sepeda kurang luwih 15 taun ing panjuru pulo [10].

Transportasi umum[besut | besut sumber]

Ing kutha Fort transportasi umum sok diarani Mozaik. Salah sawijining transportasi umum ya iku taksi, bus. Transportasi saubengé Cacem dilayani déning angkudan umum uga ngelayani transportasi saubengé kutha-kutha Fort-de-France, Schoelcher, Lamentin lan Saint-Joseph [11].

Parencanaan Kutha[besut | besut sumber]

Kutha Fort-de-France kawengkar dumadi:

  • Balata
  • Bellevue
  • Chateauboeuf
  • Citron
  • Clairière
  • Cluny
  • Coridon
  • Crozanville
  • De Briant
  • Des Rochers
  • Didier
  • Dillon
  • Ermitage
  • Floréal
  • Godissard
  • Langelier-Bellevue
  • La Meynard
  • La Médaille
  • Montgérald
  • Morne Calebasse
  • Morne Laurent
  • Morne Morissot
  • Morne Pichevin
  • Morne Tartenson
  • Morne Venté
  • Moutte
  • Pointe des Nègres
  • Post-Colon
  • Ravine-Bouillé
  • Ravine-Vilaine
  • Redoute
  • Renéville
  • Rodate
  • Rive Droite
  • Sainte-Catherine
  • Sainte-Thérèse
  • Terres-Sainville
  • Texaco
  • Tivoli
  • Trénelle
  • Volga

Pangomahan[besut | besut sumber]

Cacah pamukiman ing kotamadya Fort-de-France sajeroning sensus taun 2006 ya iku 43237.Saka jumlah mau, 86,7% kawengkar dumadi omah utama, 0,6% lan 11,6% jinis pangomahan INSEE.Data mau kajupung déning Sensus Pendhudhuk 2006.

Pambangunan[besut | besut sumber]

  • Kampanyé pambangunan èksterior.
  • Rehabilitasi gedhong-gedhong publik.
  • Pangembangan dalan pamlakuan ing punjer kutha.
  • Pangembangan koridor déning transportasi umum.

Jeneng kutha[besut | besut sumber]

Jeneng kutha Fort-de-France kang ngandut arti kakuatan saka Prancis,minangka madeg ing abad angka 17. Asal mulané nama Fort-de-France Awalnya dkawiwit saka cul-de-sac saka Fort Royal (1635-1672), situs kang ndadèkaké paroki kutha Fort Royal (1672-1793), Républik Fort-de-la-Ville taun (1793-1794), Fort Royal (1.794-1.807) pungkasan diowah déning sebatan Fort-de-France minangka taun 1807.

Sajarah[besut | besut sumber]

Sajarah Fort Royal, utana Fort-de-France ing taun 1802, duwé pratandah lan didasaraké koloni, minangka sesaingan déningSaint-Pierre lan kadadéan bencana alam ngancurake kutha ing saben-sabem taun. Salah sijiné kadadéan bencana alam kang gedhé dhéwé ya iku jeblugé Gunung Pelee taun 1902 wlahar kang muntah ing kutha Fort-de-France ngancuraké ibu kutha Martinique ing Saint-Pierre.

Yayasan kutha[besut | besut sumber]

La Poste de Fort-de-France.

Kutha Karibia asring kena bencana angin, kang utama saka pasisir Atlantik lan kidul pulo.Koloni Prancis nenetapake ing taun 1635 (pasisir Karibia) ing situs Saint-Pierre, madeg pambanguna bètèng ing muara kali Roxelane.Samono uga minangka konflikdéning Karibia, Walanda lan pamukiman Inggris amarga kesensem tlatah strategis ing kori mlebu teluk gedhé dhéwé ing pulo iki.Mupangat bètèng ing Saint-Pierre minangka mertahanake lan ngelindungi saka badai, saka teluk Saint-Pierre [12]. Kahanan kang ora nyamana minangka anané iklim kang ora njurung, njalari pamukiman kapisanan kang diyasa dumunung ing tlatah kutha déning panjenengané Gubernur Jacques Dyel Procuratorate, ponakan saka panjenengané Pierre filibuster Belain Esnambuc, kapisanan mbagun bètèng ing taun 1639 [12].Panjenengané yasa bètèng kapisanan lan asring disebat Fort Royal.Ananging, gubernur Jean-Charles de Baas mutusaké déning manemon kutha Fort-Royal ing tanggal 3 Oktober 1669 [11]. Renovasi kanggo ngindari badé wiwit dikerjaake, kapisanan ya iku ndandandi rawa lan jalur kaselarasan kutha kang disetujui déning Colbert taun 1671. Saka parencanaan kutha, madeg quadrangle kanthi jembar 42 hèktar lan grid, dadi wujud inti kutha nganti jaman saiki. Pambangunan kutha ing tlatah kang duwé lemah gembur, ora kondusif lan rawa-rawa kang nampung banyu kotor njalari lemut semana uga tingkat lelara njalari kamatian kang dhuwur ing kutha iki minangka bencana malaria [11].

Pangembangan kutha kutha kang duwé proyek banyu resik kanggo warga, mbutuhaké wèktu kurang luwih 1 abad kanggo ngembangaké proyek mau.Ing taun 1674 dadi prathanda paperangan misuwur Fort St Louis,kang bisa ngalahake armada Walanda kapimpin déning Laksamana de Ruyter kanggo ngerebut kutha, lan bisa ngubungake pulo Crown saka Prancis.Wiwit wulan November 1677, panjenengané Earl of Blenac ndarat ing pasisir Martinique, minangka ngantekake Gubernur kang tilar donya yang baru saja meninggal. Uga penjenengané kang ngerampungake pambangunan kutha uga kacathet minangka bapak pambangunan kutha [11].Pangawean ulet,lan tekun panjenengané Earl of Blenac njabat dadi pangurusan kursi Umum ing Pura Gubernur.Ing taun 1692 panjenengané ngantekake St Peter Fort Royal kanggo mimpin pamarèntah taun 1692,tumuju yasa kutha anyar ya iku kutha krajan administratif Martinique [12].

Fort Royal ing abad angka 18[besut | besut sumber]

Klompok pangungsi ka Fort-de-France minagka jeblugé gunung taun 1902.

Minangka serangan segara kang digalakake déning pamarèntah Inggris ing taun 1759 lan Inggris nguasai kutha Fort Royal kanthi serangan darat taun 1762 minangka ndarataké prajurit Kapal Case Inggris. Martinique kasil dikuasai Inggris ing wulan Fèbruari 1762.Uga Martinique dibalekake déning pamaréntah Prancis minangka Prajanji Paris. Panjenengané Georges-René Le Pelley Pléville ya iku minangka kaptèn pelabuhan Fort-Royal kan diwènèhi mandat lan tanggung jawab kanggo rehabilitasi kutha patilasan panjajah Inggris.Kapten kan ngerampungake rehabilitas banjur ngabdi minangka ngoreksi grafik Hindia Kulon banjur bali ing Marseille minangka gangguan kaséhatan.Panjenengané diganti déning Robert Taschers, ya iku bapak saka Ratu Josephine.

Fort-de-France abad angka 20[besut | besut sumber]

Fort-de-France ing abad angka 20, Sawisé jeblug Gunung Pelee, St Pierre ngakibat ora bisa dadi kutha komersial, amarga kelangan warga kang tilar donya ing bencana jeblugé gunung Pelee, lan re-populasi kadadéan kanthi lambat lan parsial. Migran saka lor pulo tiba ing Fort-de-France kanthi gedhé-gedhenan, kang ngumpulakae lan ngawe mupangat pelabuhan, indhustri, komersial lan ékonomi saka Martinique. Minangka ngatasi babagan migran, walikutha, Victor Severus mbagun proyek ing taun 1904 déning para petinggi/punggawa. Ing pérangan sanitasi lan municipalization lahan-Sainville, lahan tels kang duwé jembar dumunung ana ing sisih kulon segara saka punjer kutha kolonial.

Sabanjuré paperangan kukum kang dawa lan pangawean dilakoni ing taun 1920-an, tumuju ngelairake laladan modheren kanggo warga kang makarya. Sabanjuré, para Sainte-Thérèse, Morne Pichevin lan Dillon, sarta golongan pangomahan individu spontan (sèl) madeg ing pinggir dalan tumuju kutha lan bebarengan minangka ngembangaké warga kang alami lan padésaan, sarta duwé citra urbanisasi dispersi anarkis.

Sajeroning taun 1930, sanitasi durung bisa katat kanthi sampurna minangka dibuktekake déning status saluran stroke, salah sijiné kansenjangan kang ana ing punjer lemah-Sainville, titik pambuangan Simon lan kalengan kang mili lan duwé mupangat dadi pambuangan kabukak. Ing sanjabané punjer kutha, gaya kolonial pangomahan kang makmur dumunung ana ing dataran ndhuwur/paredèn Didier ing sisih lor-kulon kutha (Balata) lan Redoute, ya iku kang ana ing dalan tumuju Morne Rouge. Fort-de-France dadi kutha kontras, kang nyaman lan duwé suwasana heterogen sarta duwé kakurangan ing babagan kamakmuran pandhukdhuk amarga kurang kaya tinimbang Saint-Pierre ing mangsa-mangsa jaya.

Pangembangan kutha[besut | besut sumber]

Bencana alam kang kadadéan ing kapindho ing 11 Januari 1839, uga lindhu kang ngancurake kutha tanggal 22 Juni 1890 [13]. Uga kadadéan kobongan kang njalari telu-prapat saka kutha kolonial ajur,omah-omah kayu dikarepake ing pambangunan anyar minangka ngadepi lindhu ing mangsa ngarep.Pasar, Louis Cathedral St tanggal 18 Agustus 1891, diosak-asik déning angin topan kang nerjang ing tengah kutha, newasake kurang luwih 400 wong [13].Kadadean liyané asebab bencana kang ana ing kutha ya iku prajanjen ing tanggal 14 September 1802 Martinique Prancis ing ngisor Prajanjen Amiens ditandatangani déning Angleterre13 lan kapimpin déning kakuawasan kaisar taun 1807, kutha kamimpin dadi "kepala koloni" lan didadèkaké nama Fort-de-France. [14]. Pangubahan nama kang ora didukung déning warga Inggris anyar taun 1809-1815. Fort-de-France, kang duwé kutha administratif kan militèr, kaseksa déning dampak kompetisi saka Saint-Pierre, kang paling duwé pamadetan pandhudhuk uga didukung ékonomi dèdangangan kang misuwur, réputasi budaya ing jagad Hindia Kulon.Fasilitas pelabuhan anyar kang digawè Fort-de-France sajeroning taun 1860-an lan dermaga dibukak ing 1868.Tekané budak, Freedmen lan mulatto, ing donya dedagangan njalari dibebasake saka populasi taun 1848, lan ngukuhaké pakembangan kutha, minangka munggahé cacah pandhudhuk saka 9200 wong ing wiwit abad kasangalas dadi 17000 ing taun 1876 [14].Pangembangan liyané kababr ing babagan tèknologi salh sijiné pangembangan mesin uwab sajeroning sistem produksi gula watara taun 1840 lan 1870 lan nyebabaké transformasi kang signifikan saka sèktor tetanèn lan padésaan kang ana ing saubengé Martinique [15]. Pangembangan tèknologi kang ana duwé mupangat ing konsèntrasi lemah ing saubengé pabrik gulo lan punjer panyulingan, sarta fragmentasi parkebunan rakyat lan peternakan kang digalakake déning para warga katurunan eksodus [14]. Panurunan angka kamatian njalari cacah partumbuhan warga ngalami paningkatan.Uga ing taun 1901, sensus ngitung cacah pandhudhuk 29.000 wong ing kutha St Peter lan 24.700 cacah warga ing kutga Fort-de-France.Cacah pandhudhuk kang didominasi déning pamukiman kutha, Fort-de-France luwih adoh pangembangané saka kutha kang kawengkar 7000 jiwa, lan duwé kaprigelan ing babagan tani [15].

Kabijakan lan Administrasi[besut | besut sumber]

Pulitik[besut | besut sumber]

Kutha Fort-de-France duwé 50 taun bètèng sak Partaé Progresif kang madeg kapimpin déning penjenegné Martinique Aimé Cesaire. Sensitivitas pulitik Foyalais.Raymond Saint-Augustin-Louis kanthi resmi kapilih dadi walikota Fort-de-France déning Dèwan Kutha tanggal 7 April 2010. Panjenengané nerima 48 suwara saka 49. Panjenengané uga kapih dadi Serge Letchimy, ing tanggal 26 Maret 2010 Présidhèn Dèwan Laladan Martinique.

Pratélan Walikota[besut | besut sumber]

No. Taun Periodé Nama Walikutha Pulitik
1 1883 1888 Jules Fanfan
2 1888 1896 Osman Duquesnay Républicain
3 1896 1900 Henri Audemar
4 1900 1907 Victor Sévère Radical
5 1907 1908 Antoine Siger (assassiné) Radical
6 1908 1919 Victor Sévère Radical
7 1919 1924 Louis Saint-Cyr
8 1924 1941 Victor Sévère Radical
9 1941 1943 Jean de Laguarigue (administration de l'Amiral Robert) Régime de Vichy
10 1943 1943 Étienne Montestruc (administration de l'Amiral Robert) Régime de Vichy
11 1943 1945 Victor Sévère Radical
12 1945 2001 Aimé Césaire PC puis PPM
13 2001 2010 Serge Letchimy PPM
14 2010-saumur urip Raymond Saint-Louis-Augustin PPM

Peradilan lan administrasi[besut | besut sumber]

Ing Fort-de-France ya iku prefektur hotèl biskop agung, rumah sakit universitas, Staf Umum Angkatan Bersenjata ing Hindia kulon lan Guyana, gedhong pangadilan Tinggi lan Pengadilan Banding [16].

Prefecture Fort-de-France
Hotèl Postes kang ana ing Fort-de-France

Fort-de-France uga dadi salah sijiné pangkalan wadya lautan, kang dumunung ing Fort St Louis [16]. Wangun frigat surveilans, kapal patroli lan transportasi cahya tinanggenah ing ngisor kadaulatan nasional lan merangi dedhagangan narkoba.  Fort-de-France duwé kursi saka Urban Community Centre Martinique (Cacem), kang duwé cacah 165.494 warga ing 200.918, déning Lamentin, St Joseph lan Schoelch [16].

Pangubahan demografi[besut | besut sumber]

Asebab bencana kang ningkatake angka kamatian warga ing sangisoré 17000 jiwa. Partumbuhan warga wigati ing taun 1891 lan taun 1990 sabanjuré bencana pungkasan ing kutha kang utama taun 1954, nganti 100000 wong ing awal 1990-an. Maka kutha Fort-de-France kelangan populasi 87.216 warga taun 2010.

1853 1867 1894 1901 1936 1954 1961 1967 1974
13.130 16.721 17.274 24.692 52.051 60.648 84.811 96.943 98.807
1982 1990 1999 2006 2007 2008 2009 2010 -
99.844 100.080 94.152 90.347 89.794 89.000 88.440 87.216 -
De 1961 à 1999: population sans doubles comptes ; à partir de 2006: population municipale légale.
Source : Insee: 1967-1999[17], 2006[18], 2007[19], 2008[20], 2009[21]

Pambanding populasi[besut | besut sumber]

Pabanding antara taun 2006 lan 1990 ngakibataké populasi kang luwih sithik ing taun 1990, uga populasi ing kalangan wong wadon keton ing taun 2006 [22].

Pendhidhikan[besut | besut sumber]

Sekolahan[besut | besut sumber]

Kutha kang duwé 25 taman kanak-kanak (TK), 59 sekolah dhasar (SD), 8 pawiyatan luhur, Papat sekolah kajuruan, 3 sekolah ndhuwur masarakat umum lan enem sekolah piagam [23]. Cithakan:Colonnes

Pendhidhikan tinggi[besut | besut sumber]

  • Kelas kasiapan tumuju Sekolah-Jurusan Ilmiah lan Sastra (SMA Bellevue)
  • Sekolah Management lan Perdagangan (ICC Martinique)
  • Kampus Kagunan Karibia (Institut Kagunan Visual Martinique)

Prastawa budaya lan festival[besut | besut sumber]

Festival budaya ing kutha Fort-de-France diadakake saben taun ing wulan Juni lan Juli.

Rumah sakit[besut | besut sumber]

Cacah rumah sakit kang ana ing Fort-de-France kurang luwih 1.900 ranjam pesakitan [23].

Rumah Sakit Universitas Fort-de-France kawengkar dumadi papat sekolah (kurang luwih 1.300 panggonan ranjam pesakitan) lan nerima kurang luwih 40 000 pasien saben tauné [24].

  • Rumah Sakit Pierre Zobda Quitman (700 kamar)
  • Rumah Sakit Albert Clarac (50 Kamar);
  • Rumah Sakit Bersalin Ibu lan Anak (150 kamar);
  • Rumah Sakit Emma Pusat Ventura (400 kamar.
  • Rumah Sakit Clinique Saint-Paul swasta, (52 kamar);
  • Rumah Sakit CHS Colson (470 Kamar) (rumah sakit jiwa)
  • Rumah Sakit Klinik Calmette, palayanan laboratorium lan dhokter spesialis

Ulah raga[besut | besut sumber]

Saben taun ing wulan November,asring diselengarakake tethandingan maraton internasional ing kutha Fort-de-France. Kagiatan ulah raga kang gedhé dhéwé lan misuwur disalengarakake ing tengah kutha Fort-de-France.

Klub Ulah raga[besut | besut sumber]

Fort-de-France duwé kalompok utawa cabang ulah raga:

  • Babal-balan
    • Colonial Club saka Fort-de-France ( Kanthi 19 gelar liga, klub bal-balan liga paling sukses Martinique)
    • Good Luck Fort-de-France ( Loro gelar jawara liga Martinique)
    • Excelsior ( 3 gelar jawara liga Martinique)
    • Intrepid ( 3 gelar jawara liga Martinique)
    • UJ Redoute
    • C.O.D.S.T (Club Omnisports Dillon Sainte-Thérèse)
    • C.O.T.V (Club Omnisports Trénelle-Volga)
    • ASJ Bô Kannal
  • Handball:
    • L'Espoir de Floréal
    • USC Citron
    • l'UJ Redoute
    • ASC Volga-Plage
  • Basket ball:
    • L'USAC (Union Sportive Amicale et Culturelle)
    • Intrépide
    • Golden Star Basket Ball
    • Baloncesto
  • Volley ball:
    • Good-Luck
  • Athlétisme:
    • Mairie Sportive
    • Club Colonial
    • ASC Police
  • Rugby:
    • Good-Luck
    • CS Militaire
  • Cyclisme:
    • Union Sportive Foyalaise (USF)
  • Natation:
    • Cercle des nageurs de l'Espadon
  • Yoles rondes
    • Tremplin's Club de voile les Alizés

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ (ing basa Prancis) INSEE - Population légale Fort-de-France 2009 (diunduh tanggal 8 April 2013).
  2. ^ a b (ing basa Prancis) Insee - Résultats du recensement de la population de 2009 - Unité urbaine de Fort-de-France (diunduh tanggal 8 April 2013)
  3. ^ a b (ing basa Prancis) LE CLIMAT EN MARTINIQUE (diunduh tanggal 08 April 2013
  4. ^ a b (ing basa Prancis) Séminaire sur la place du vélo dans la politique du Développement Durable et Solidaire (diunduh tanggal 09 April 2013)
  5. ^ a b c d . (ing basa Prancis) [[ http://www.recensement.insee.fr/tableauxDetailles.action?zon Résultats du recensement de la population-2009 (diunduh tanggal 10 April 2013)]
  6. ^ a b c d (ing basa Prancis) Dynmartini (diunduh tanggal 10 April 2013)
  7. ^ a b c d e (ing basa Prancis) EPCI à fiscalité propre : CA du Centre de la Martinique (249720061) (diunduh tanggal 10 April 2013) Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "internet8" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda
  8. ^ (ing basa Prancis) [http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k34643g/f79.table Reviu Martime (diunduh tanggal 10 April 2013)
  9. ^ Diagnostic du PLU de Fort-de-France sur http://www.fortdefrance.fr, Cithakan:Inscription date, p. 78 et 79. Consulté le 20 mai 2012.
  10. ^ Séminaire sur la place du vélo dans la politique du Développement Durable et Solidaire sur Le site du Conseil général de Martinique, Cithakan:Inscription date. Consulté le 20 mai 2012.
  11. ^ a b c d Diagnostic du PLU de Fort-de-France-Les transports sur http://www.fortdefrance.fr, Cithakan:Inscription date, p. 85. Consulté le 20 mai 2012. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "internet11" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda
  12. ^ a b c Exemple avec la bataille du 20 juillet 1674 contre une force hollandaise.
  13. ^ a b Paul Butel, Histoire des Antilles françaises, Perrin, 2002.
  14. ^ a b c Diagnostic du PLU de Fort-de-France sur http://www.fortdefrance.fr, Cithakan:Inscription date, p. 14. Consulté le 24 April 2013
  15. ^ a b www.univ-provence.fr.
  16. ^ a b c (ing basa Prancis)Insee - Résultats du recensement de la population de 2009 - Communauté d'agglomération du Centre de la Martinique, consulté le 18 juillet 2012
  17. ^ Évolution et structure de la population sur Insee. Consulté le 27 mai 2012.
  18. ^ Populations légales 2006 des communes du département sur Insee. Consulté le 27 mai 2012.
  19. ^ Populations légales 2007 des communes du département sur Insee. Consulté le 27 mai 2012.
  20. ^ Populations légales 2008 des communes du département sur Insee. Consulté le 27 mai 2012.
  21. ^ Populations légales 2009 des communes du département sur Insee. Consulté le 27 mai 2012.
  22. ^ Recensement de l'INSEE en 2006 (diunduh tanggal 12 April 2012).
  23. ^ a b Diagnostic du PLU de Fort-de-France-Équipements de proximité sur http://www.fortdefrance.fr, Cithakan:Inscription date, p. 85. Consulté le 24 April 2013. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "internet25" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda
  24. ^ Histoire du CHU de Fort-de-France sur http://www.chu-fortdefrance.fr/. Consulté le 24 April 2013.