Narkoba

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Botol heroin sing minangka salah sawijining narkoba sing paling misuwur.

Narkotika ya iku cekakan saka narkotika lan obat / bahan sing mbebayani. Saliyané "narkoba", istilah liya sing dikenalaké déné Kementerian Kesehatan Republik Indonesia ya iku Napza saka tembung narkotika, zat psikotropika, lan zat adiktif .

Kabèh istilah kasebut, manawa "narkoba" utawa "napza", iku kelompok senyawa sing umum duwéni resiko kecanduan kanggo pangguna. Miturut ahli kesehatan, obat-obatan iku sajatiné senyawa psikotropika sing umum dipigunakaké kanggo anestesi pasién nalika lagi dioperasikaké utawa obat kanggo panyakit tartamtu.[butuh sitiran] Nanging saiki persèpsi kasebut disalahkaké minangka asil saka nggunakaké sing bener lan dosis kang wis samesthiné.

Saiki ( 2015 ) ana 35 jinis narkoba sing dikonsumsi déning para panganggo narkoba ing Indonesia saka sing paling murah kanggo sing paling larang kaya LSD. Ing donya ana 354 jinis narkoba.[1] bandar narkoba Indonesia kondhang nganti teka saka Afrika Barat, Iran, Èropa, lan sing paling aktif pemasok saka Indo China [2] .

Pangertén[besut | besut sumber]

Narkotika minangka zat utawa obat-obatan saka tetanduran utawa dudu-tetanduran, yai ku sintètik lan semi-sintètis sing bisa nyebabaké nyuda utawa ngowahi kesadharan, rasa nyeri lan bisa nyebabaké tuman (UU Nomor 35 tahun 2009). Narkotika diklasifikasèkaké dadi telung klompok kaya sing kasebut ing lampiran 1 undang-undang. Kang kalebu jenis narkotika yaiku:

  • Tetanduran papaver, opium mentah, opium sing mateng (opium, jicing, jicingko), opium obat, morfin, kokain, ekgonina, tetanduran ganja, lan resin mariyuana.
  • Garam-garaman lan turun-turunan saka morfina lan kokain, uga campuran lan olahan sing ngandhut bahan kasebut ing ndhuwur.

Psikotropika ya iku zat utawa obat-obatan, saka alam lan sintétis, ora narkotika, sing duwé sipat psikoaktif liwat pengaruh selektif ing sistem saraf pusat sing nyebabaké owah-owahan kegiatan lan prilaku mèntal (UU Nomor 5/1997). Ana papat grup psikotropika miturut angger-anggering Toret, nanging sawisé undang-undang saka UU No. 35 taun 2009 babagan narkotika, banjur kelompok psikotropika I lan II sing kalebu ing grup narkotika. Mulané, nalika ngomong babagan masalah psikotropika, mung ana psikotropika kelas III lan IV miturut UU No. 5/1997. Substansi psychotropika kalebu:

  • Sedatin (Pil PP), Rohypnol, Magadon, Valium, Mandrax, Amfetamin, Phensiklida, Metacualon, Metifenidat, Phenobarbital, Flunitrazepam, Ecstasy, Shabu-shabu, LSD (Lycergic Syntetic Diethylamide) lan liya-liyané.

Bahan Adktif liyan sing mbebayani yaiku bahan sing alami, semi sintetis utawa sintetis sing bisa digunakake minangka pengganti morfin utawa kokain sing bisa ngganggu sistem saraf pusat, kayata:

• Alkohol sing ngandung éthyl/étanol, inhalen / sniffing (bahan pelarut) minangka zat organik (karbon) sing ngasilaké èfèk sing padha karo sing diasilaké dening ombén-ombén alkohol utawa obat anaestetik yén aroma diiséni. Conto: lim/perekat, aseton, ether, lan liya-liyane.

panyebarane[besut | besut sumber]

Nganti saiki panyebarané narkoba wis meh ora bisa nyingkiri.[butuh sitiran] ngèling-èling sing mèh kabèh manungsa ningi donya bisa gampang ngolèhaké saka wong-wong sing ora duwé tanggung jawab.[butuh sitiran] Mesthi waé iki bisa gawé wong tuwa, organisasi masyarakat lan pemerintah padha sumelang.

Upaya ngilangi narkoba wis kerep dilakoni[butuh sitiran] Nanging isih sithik kamungkinan kanggo nyegah narkoba saka bocah nganti diwasa, bocah-bocah umur SD lan SMP, SMA akéh banget sing tiba menyang penyalahgunaan saka narkoba.[butuh sitiran] Nganti saiki, usaha paling èfèktif kanggo nyegah panyalahgunaan narkoba ing bocah ya iku pendidikan saka keluwarga . Para wong tuwa sing dianggep ngawasi lan ngajar anak-anaé supaya tansah adoh saka penyalahgunaan narkoba.

Grup Adhedhasar Èfèk[besut | besut sumber]

Adhedhasar èfèk ing panganggo, narkoba diklompokaké kaya ing ngisor iki:

  • Hallucinogens, ya iku èfèk narkoba bisa nyebabaké wong dadi ngayal kanthi ndeleng barang-barang sing sejatiné ora ana / ora nyata yen dikonsumsi ing dosis tartamtu. Conto cocaine & LSD .
  • Stimulants, sing minangka èfèk saka narkoba sing bisa nyebabaké kerja organ awak kayata jantung lan otak luwih cepet tinimbang biasanipun, damel panganggo luwih kuat lan cenderung supaya luwih seneng sawatara wektu
  • Depresan, ya iku èfèk narkoba sing bisa nyebabaké sistem saraf pusat lan ngurangi aktivitas fungsional awak, saèngga para pengguna duwé rasa tentrem lan malah turu lan ora sadar. Contone, putau.
  • Adiktif/Ketagihan, yaiku èfèk narkoba sing gawé ketagihan. Sapa sing wis nggawa narkoba biasané pengin lan pengin luwih amarga zat-zat tartamtu ing narkoba nyebabaké wong cenderung dadi pasif, amarga obat ora langsung nandheské saraf ing otak. Conto: ganja, heroin, lan putau.
  • Yen wis suwe banget lan wis ketagihan narkoba, alon-alon organ ing awak bakal rusak lan yén wis ngluwihi dosis, pangguna bakal overdosis lan pungkasané bisa maténi.

maneka rupané narkoba[besut | besut sumber]

  • Heroin utawa diamorphine (INN) yaiku jinis opioid alkaloid.

Heroin yai ku turunan morfin 3,6-diaset (amarga jenengé diasetilmorfin) lan disintesis saka asetilasi.bentuké Kristal putih umumé garam hidroklorida, diamorphin hidroklorida. Heroin bisa nyebabake kecanduan.

  • Ganja ( Cannabis sativa syn. Cannabis indica ) yaiku tanduran sing ngasilake serat, nanging luwih misuwur amarga kandungan narkotika ing wiji, tetrahydrokanabinol (THC, tetra-hydro-cannabinol ) kang bisa nggawe euphoria (kesenengan sing ora wajar).

Ganja minangka lambang budaya kasenengan sing misuwur ing Amerika Serikat. Iki biasané dilambarké kanthi rotan khas ganja. Kajaba iku, ganja lan opium uga diarani minangka simbol ngelawan arus globalisme saiki sing ditindakake ing negara-negara kapitalis ing negara berkembang. Ing India, sisih Sadhu sing nyembah Dewa Siwa nggunakake produk derivatif ganja kanggo nganakake ritual ibadah kanthi cara ngisepake Hashish liwat pipa Chilam / Chillum, lan ngombe Bhang .

Mupangatané[besut | besut sumber]

Ganja[besut | besut sumber]

Tetanduran ganja wis dikenal manungsa kanggo wektu suwé lan digunakaké minangka bahan kanggo nggawe tas amarga serat sing diprodhuksi kuwat. Wiji ganja uga digunakake minangka sumber minyak.

Nanging, amarga ganja luwih misuwur minangka sumber narkotika lan kagunan iki luwih akeh kagem ekonomi, wong luwih akeh nandur ananging kagem panggonan sing disalah gunakaké.

Tanduran iki ditemokake ing méh sabén negara tropis. Malah sawatara negara iklim adhem wis wiwit ngolah tanduran kasebut ing omah kaca.

Morfin[besut | besut sumber]

Morfin minangka alkaloid analgesik sing kuwat banget lan minangka agen aktif utama sing ditemokaké ing opium. Morfin kerjané kanthi langsung ing sistem saraf tengah kanggo ngilangi rasa nyeri. Èfèk saka morfin kalebu nyuda kesadaran, euphoria, ngantuk, kekeselen, lan sesambungan mata kabur. Morfin uga nyuda rasa luwé, ngrangsang watuk, lan nyebabake konstipasi. Morfin nyebabaké katergantungan kang dhuwur tinimbang karo narkoba liyané. Pasien morfin uga nglapuraké yen uga kena insomnia lan ngimpi.

Tembung "morphin" asalé saka Morpheus, dewa ngimpi ing mitologi Yunani.

kokaine[besut | besut sumber]

kokaine minangka senyawa sintetis sing nyebabake metabolisme sel kanthi cepet.

Cocaine minangka alkaloid sing diduweni saka tanduran Erythroxylon coca, sing asalé saka Amérika Selatan, ing endi godhong tanduran iki biasané dipangan dening warga lokal kanggo njaluk " èfèk stimulan".

Narkotika[besut | besut sumber]

Narkotika asalipun saking basa Inggris "narcotics" ingkang tegesipun obat bius. Narkotika minangka bahan saka 3 jinis tanduran Papaper Somniferum (Opium), Erythroxyion coca (kokain), lan ganja sativa (mariyuana) sing bentuké murni lan campuran. Cara kerjané mengaruhi sistem saraf sing bisa nggawé kita ora ngrasakaké apa-apa, sanajan bagian awak kita babar-pisan. Jinis kasebut yaiku:

  • Opium utawa Opioid utawa Opiat utawa candu
  • Codeine utawa kodeine
  • Methadone (MTD)
  • LSD utawa Lysergic Acid utawa Acid or Trips or Tabs
  • PC
  • mescalin
  • barbiturat
  • Demerol utawa Petidin utawa Pethidina
  • Dektropropokvenven
  • Hashish (ing wangun glepung lan werna ireng. Dianggo kanthi cara diisep utawa dipangan. Jenis narkotika liya iki diarani rada becik amarga arang nggawa pati)

Psikotropika[besut | besut sumber]

Zat psikotropika minangka zat liya sing ora ngandhut narkotika, yaiku zat gawéan utawa produk sing dirancang kanthi ngatur struktur kimia. Ngenani utawa ngganti kahanan mental lan tindak tanduk kiwane. Jinis kasebut yaiku:

  • Ecstasy utawa Inex utawa Metamphetamines
  • Demerol
  • Kacepetan
  • Angel Debu
  • Sabu-sabu (Shabu / Syabu / ICE)
  • Sedative-Hypnotic (Benzodiazepine / BDZ), BK, Lexo, MG, Rohip, Dum
  • Megadon
  • Nipam

Jenis psikotropika uga sering digandhengake karo istilah Amphetamin, ing ngendi amphetamin duwe 2 jinis, yaiku MDMA (methyl dioxy methamphetamine) sing dikenal minangka ecstasy. Jeneng liya pils fantasi, inex. Banjur jinis liyané yaiku Methamphetamine sing luwih cepet saka MDMA (bisa nganti 12 jam) lan èfèk hallucinatoriné luwih kuwat. Jeneng liya shabu, SS, es.

Zat adiktif[besut | besut sumber]

Zat adiktif yakuwi zat sing bisa dadi gawe ketagihan yen migunakaken ajeg. Conto ya iku:

Deleng uga[besut | besut sumber]

  1. "LSD, Kertas Si Pembuat Halusinasi 10 Jam". 22 Januari 2015. 
  2. Ini Dia Daftar Negara Pemasok Narkoba ke Indonesia. Arah.com 23 Juni 2016. DIakses tanggal 23 Juni 2016