Kokaina

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Struktur kimia kokaina
Struktur kimia 3 dimensi dari kokaina

Kokaina iku senyawa sintetis sing micu metabolisme sel dadi rikat banget.

Kokaina iku minangka alkaloid sing diasilaké saka tetanduran koka Erythroxylon coca, sing asalé saka Amérika Kidul. Godhongé biyasa dimamah déning sing ndunungi saenggon kanggo “stimulan”.

Wektu iki kokaina isih kanggo anestetik lokal, mliginé kanggo pambedahan mata, irung lan tenggorokan, amarga efek vasokonstriksif-é uga bisa nulung. Kokaina diklasifikasèkaké minangka sawijining narkotika, bebarengan katro morfina lan heroina amarga efek adiktif.