Surat Az Zumar

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
az-Zumar
Alzomar.png
Gambar:Az-Zumar.png
Informasi
Makna Rombongan-Rombongan
Nami sanès al-Guraf (Kamar-Kamar)
Klasifikasi Makkiyah
Surat ka 39
Juz Juz 23 (ayat 1-31)
Juz 24 (ayat 32-75)
Statistik
Gunggung ruku' 8 ruku
Gunggung ayat 75 ayat

Surah Az-Zumar (Arab: الزمر , "Rombongan-Rombongan") iku surat ka-39 jroning al-Qur'an. Surat iki kagolong surat Makkiyah, dumadi saka 75 ayat. Dijenengaké Az-Zumar sing maknané Rombongan-Rombongan amarga tembung Az-Zumar sing ana ing ayat 71 lan 73 surat iki. Jroning ayat-ayat kasebut dijlèntrèhaké kahanan manungsa ing dina kiamat sawisé dihisab, ing wektu iku manungsa kapérang dadi rong rombongan; siji rombongan digawa menyang neraka lan siji rombongan manèh digawa menyang swarga. Saben rombongan antuk walesan saka apa sing dilakoni ing donya. Surat iki dijenengaké uga Al-Ghuraf sing maknané Kamar-Kamar amarga tembung Ghuraf sing ana ing ayat 20, sing nerangaké kahanan kamar-kamar ing swarga sing ditampa déning wong-wong sing takwa.

Pokok-Pokok Isi[sunting | sunting sumber]

  • Kaimanan

Dalil-dalil ka-Esaan lan kakuwasan Allah; malaikat-malaikat kumpul ing saubengé 'arsy tasbih marang Allah; ing dina kiamat saben wong nduwèni cathetan amalané dhéwé-dhéwé.

  • Kisah-kisah

Printah agawé murni kataatan marang Allah; larangan putus pangarepan marang rahmat Allah.

  • Liya-liya

Tabiat wong-wong musyrik jroning kahanan seneng lan susah; perumpamaan jroning Al Quran lan paédahé; dahsyaté dina kiamat; rainé wong musyrik lan luh-é wong mukmin ing dina kiamat; janji Allah ngampuni wong-wong sing salah yèn padha tobat.

Pelajaran saka surat iki[sunting | sunting sumber]

Saka surat Az-Zumar bisa dijupuk pelajaran sebagai berikut:

  1. Al-Quran arupa pituduh sing paling sampurna tumrap manungsa.
  2. Saben makhluk bakal mati lan ing akhirat bakal dihisab ngenani amalan-amalané.
  3. Senadan akèh dosané, manungsa ora kena ilang pangarepan marang rahmat Allah.

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]


Surat Sadurungė:
Surat Shaad
Al-Qur'an Surat Sabanjurė:
Surat Al Mu’min
Surat 39
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Surat_Az_Zumar&oldid=827064"